Лео Кірх більше не медіа-магнат

13 Травня 2002
912
13 Травня 2002
14:40

Лео Кірх більше не медіа-магнат

912
Так і не ставши прибутковою, группа компаній німецького медіа-магната Лео Кірха поступово віддає свої підрозділи на поталу кредиторам. Минулого тижня в Німеччині було оголошено банкрутом компанію платного телебачення Кірха (KirchPayTV).
Лео Кірх більше не медіа-магнат
Минулого тижня в Німеччині було оголошено банкрутом компанію платного телебачення Кірха (KirchPayTV), що володіє, зокрема, супутниковим телеканалом “Прем”єр” (Premiere). Як написало агентство “Асошейтед пресс”, банкрутство довершило колапс медіа-імперії Кірха, яка потрапила у боргову пастку внаслідок невиправданої експансії. Крах платного каналу “Прем”єр” має настати через місяць після оголошення неплатоспроможності головної компанії. Лишається на плаву хіба що третій ключовий підрозділ Лео “Кірх бетайлігунг”, що володіє правами перегонів “Формули 1”.

Сам 75-річний засновник імперії усунутий від контролю за компаніями і таким чином не може вважатися медіа-магнатом. Зараз його головне заняття – разом з юристами і кредиторами знайти способи реструктуризувати борги компанії “Про зібен сат 1”, оператора чотирьох телевізійних станцій.

В ослабленні й загибелі національної медіа-імперії Кірха були зацікавлені його безпосередні конкуренти з-за кордону, які свого часу придбали частки акцій в німецьких медіа, і згодом зіграли ключову роль в розвалі гордовитої імперії. Керівник “Прем”єр” Георг Кофлер визнає, що банкрутство каналу стало невідворотним, адже кредитори і такі закордонні інвестори, як “Бі-скай-бі” американця Руперта Мердока, спільно відмовилися зробити рятівні фінансові вливання, щоб німецька медіа-імперія не вмерла. Канал “Прем”єр” впродовж довгого часу терпів страшенні збитки щодня – 2 мільйона євро. А тільки минулого року заборгував 989 мільйонів. На додачу Мердок вимагає від Кірха відшкодувати 1,7 мільярда євро, які він заплатив за 22% компанії платного телебачення, але німцю ніде взяти такі гроші. Повернути свої кошти хоче ще один американський інвестор “Кепітал рісерч”, холдинги Саудівської Аравії та банки братів Лахман. З огляду на це в Німеччині все більше схиляються до думки, що багатющий американський медіа-магнат Руперт Мердок навмисне поставив на коліна амбіційного Лео Кірха, щоб згодом заволодіти телевізійним ринком Німеччини.

Тепер Кофлер каже, що процедура банкрутства – єдиний розумний вихід для його каналу, який слід реорганізувати, скоротити і перезапустити. Цікава деталь – ніхто досі не називає остаточну цифру заборгованостей компанії платного телебачення. Але ходять чутки про реальне звільнення половини з 2400 співробітників до кінця року.

Фінансові аналітики вважають, що Лео Кірх ризикнув створити потужний платний телеканал на, як не дивно, дуже вузькому німецькому медіа-ринку. Німці віддають у податках 16 євро щомісяця на підтримку публічного телебачення, яке транслює для них 30 різноманітних телеканалів. Німецьке населення хоч і заможне, але виявилося не готовим платити за інший телесервіс.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
912
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду