Кубино-мексиканський “касетний скандал” від Фіделя Кастро

8 Травня 2002
737
8 Травня 2002
09:25

Кубино-мексиканський “касетний скандал” від Фіделя Кастро

737
Відносити Куби з давнім партнером Мексикою минулого тижня сягнули найнижчої точки охолодження після того, як кубинський лідер Фідель Кастро назвав президента Мексики Вісента Фокса брехуном і, в якості доказу, оприлюднив аудіозапис своєї телефонної розмови з ним.
Кубино-мексиканський “касетний скандал” від Фіделя Кастро
Відносити Куби з давнім партнером Мексикою минулого тижня сягнули найнижчої точки охолодження після того, як кубинський лідер Фідель Кастро назвав президента Мексики Вісента Фокса брехуном і, в якості доказу, оприлюднив аудіозапис своєї телефонної розмови з ним. Як повідомило агентство “Рейтер”, Кастро виступив по національному кубинському телебаченню, де заявив, що Фокс публічно збрехав, коли казав про його поспішне відбуття з самміту ООН у мексиканському місті Монтеррей. В прямому телеефірі кубинський лідер оприлюднив аудіозапис своєї розмови з мексиканським президентом, де той зажадав від Кастро завчасно покинути самміт, а також застеріг "не атакувати Сполучені Штати чи президента Буша”. На аудіоплівці Фокс просить Кастро заявити свою присутність на самміті, але у вівторок повернутися на Кубу, бо – цитата – “ти зробиш п”ятницю для мене незручною”. Саме у п”ятницю до Монтеррея мав прибути Буш. У телевізійному виступі Кастро загострив ситуацію, заявивши, що піде у відставку, якщо аудіозапис - несправжній, і запропонував мексиканському колезі Фоксу подати у відставку, якщо запис справжній. "Якщо хтось доведе, що ця наша розмова ніколи не мала місця, я подам у відставку", заявив кубинський лідер.

Оприлюднення конфіденційного аудіозапису суворо порушило дипломатичний протокол. Кастро заявив по телебаченню, що наслідком оголошення цієї правди може бути розрив дипломатичних стосунків Куби з Мексикою. Остання не налаштована так рішуче. Офіційне Мехіко швидко відреагувало вустами президентського речника Родольфо Елізондо, який заявив, що оприлюднення телефонної розмови лідерів двох держав є неприпустимим. Але, за його словами, Мексика все ж таки не перериватиме дипломатичні відносини з Островом свободи. "Попри анекдотичність подібних епізодів уряд Мексики продовжуватиме дипломатичні відносини з Республікою Куба," заявив президентський речник. Він піддав критиці брак демократії на комуністичній Кубі і похвалив мексиканську демократію в особі прокубинських активістів опозиції, які мають можливість критикувати президента Фокса за ставлення до Кастро на самміті ООН. Зі свого боку сам мексиканський лідер Вісент Фокс і міністр закордонних справ цієї країни Жорже Кастанеда спростували закиди у будь-якому тиску на Кастро.

На це кубинський вождь відповів різко: “Усі вони брешуть!” А кубинські дипломати заявили, що Мексика, діючи за вказівками США, справді чинила тиск на Кастро з метою усунути його від участі у самміті та заплямувати перед американським президентом Джорджем Бушем.

З часу кубинської революції у 1959 році Мексика була найближчим латиноамериканським партнером Острова свободи. Проте в останні роки їхні відносини охололи через те, що Мексика поглибила взаємини зі США і допустила критику становища з дотриманням прав людини на Кубі. Частковим мотивом для оприлюдення Кастро аудіозапису стала образа останнього на те, що делегація Мексики голосувала за санкції проти його країни на недавніх слуханнях Комісії ООН з прав людини у Женеві. Кастро назвав цей вчинок мексиканців “блюзнірською зрадою”, оскільки президент Фокс особисто обіцяв йому, що “Мексика нічого не робитиме проти Куби”. Кубинський МЗС вважає, що мексиканці разом з іншими країнами Латинської Америки голосували проти Острова свободи винятково за вказівкою з Вашингтона. Раніше латиноамериканці завжди утримуватися від голосування під час розгляду в ООН проблеми з дотриманням прав людини на Кубі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
737
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду