Росія на міжнародному рівні хоче заблокувати розширення українського мовлення на окупований Крим

Росія на міжнародному рівні хоче заблокувати розширення українського мовлення на окупований Крим

16 Грудня 2017
1379
16 Грудня 2017
16:12

Росія на міжнародному рівні хоче заблокувати розширення українського мовлення на окупований Крим

1379
Російська Федерація блокує міжнародну координацію замовлених Україною радіочастот для українського мовлення на півдні Херсонщини та територію анексованого Росією Криму.
Росія на міжнародному рівні хоче заблокувати розширення українського мовлення на окупований Крим
Росія на міжнародному рівні хоче заблокувати розширення українського мовлення на окупований Крим

Про це поінформував член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський 15 грудня на брифінгу в Херсонській облдержадміністрації, присвяченому питанням нещодавно ухваленого Верховною Радою України закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України, повідомляє «Укрінформ».

«Національною радою замовлено на поточний час в Українського державного центру радіочастот більше 30 частот для півдня Херсонщини, в тому числі, для мовлення на територію Криму. Більшість цих частот зараз проходить міжнародну координацію. І, на жаль, міжнародну координацію 15 частот блокує Російська Федерація. Це є міжнародна процедура, через ці процедурні речі потрібно проходити, і УДЦР якраз це питання вирішує», - розповів Костинський.

Як він зазначив, для трансляції програм нових українських радіостанцій та телеканалів з Чонгарської телекомунікаційної вежі, що знаходиться біля адмінмежі з анексованим Росією Кримом, замовлено 7 частот.

«Це плюс 5 частот - мінімум три нових радіостанції, а також ще два канали, для яких мають бути створені локальні мультиплекси для мовлення в цифрі в стандарті DVB-T2. Кожен канал - це 5 телеканалів. І ще два аналогових канали», - сказав Костинський.

За його словами, «з Чонгару будуть мовити на територію Криму мінімум 3 нові радіостанції, 10 телеканалів в цифрі і 2 телеканали в аналогу».

Він також сказав, що замовлено нові частоти також і для Чаплинської телекомунікаційної вежі, яка після її модернізації, що розпочнеться навесні 2018 року, також транслюватиме українське мовлення на Крим.

«Для Чаплинки ми замовили 10 частот. 7 частот FM, і це 7 радіостанцій, які з'являться додатково. Це мінімум один канал, перший канал для створення локального мультиплексу. І це плюс 5 мовників у цифрі, сигнал яких зможуть приймати в Армянську, в Красноперекопську, в Каланчацькому, Чаплинському районах і далі. І також ще два аналогових канали, які можна буде приймати на звичайну антенну», - повідомив Костинський.

Як наголосив Костинський, наразі дані питання вирішуються навіть попри протидію Російської Федерації.

Раніше Сергій Костинський заявив, що окупаційна влада Криму нарешті визнала існування українського мовлення на анексованому Росією півострові.

Водночас генеральний продюсер «Українського радіо» Дмитро Хоркін повідомив, що мовлення «Українського радіо» на окупований Крим, що відбувається на середніх хвилях, через технічні особливості складно заглушити у зв'язку з використанням потужних передавачів.

Підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксьонов запропонував включати «пісні воєнних років», щоб глушити радіосигнал, який поширюється на Крим з території материкової України.

Нагадаємо, оператор комунікацій телевежі в селі Чонгар Херсонської області збільшив потужність мовлення на територію анексованого Росією Криму більш ніж утричі - з 0,3 кВт до 1 кВт.

Українське мовлення з телерадіокомунікаційної вежі, яка знаходиться біля пункту пропуску Чонгар у Херсонській області, досягає передмістя Судака в анексованому Криму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1379
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду