Мережеві компанії захищаються від національних?

28 Листопада 2001
1168
28 Листопада 2001
15:41

Мережеві компанії захищаються від національних?

1168
Сьогодні відбулася презентація Асоціації мережевих телерадіомовників України. Вісьма її учасниками-членами (а це телеканали – “Новий канал”, ICTV, СТБ, «ТелеОдин» та радіо – “Довіра-Ніко-FM”, Радіо-Люкс”, “Хіт-FM”, “Наше радіо”) був підписаний статут.
Мережеві компанії захищаються від національних?
Вісьма її учасниками-членами (а це телеканали – “Новий канал”, ICTV, СТБ, «ТелеОдин» та радіо – “Довіра-Ніко-FM”, Радіо-Люкс”, “Хіт-FM”, “Наше радіо”) був підписаний статут.

За словами генерального директора каналу ICTV та голови Асоціації Олександра Богуцького, такі різнопланові теле- радіоорганізації об’єдналися не за політичним мотивом, а за мереженим принципом: це недержавні компанії-конкуренти, які дбають про нормальне функціонування та розвиток вітчизняного телерадіопростору.

Зрозуміло, що повштохом до створення Асоціації стали намагання великих телеканалів (“1+1” та “Інтеру”) змінити існуючу систему телерадіовимірювань. Ці дії практично зруйнують більш-меньш усталене існування інших телеканалів, бо автоматично виведуть їх з-під уваги великих рекламодавців. (Більш детальну інформацію про це читай Заявление «Нового канала», СТБ и ICTV). “Ударом під дих” телеканалам було і рішення ВР про заборону реклами тютюну та алкоголю.

Отже, за словами директора “Радіо Довіра” Сергія Сай-Бондаря, Асоціація покликана допомогти мережевим телерадіокомпаніям вирішувати цілий ряд проблем. Таких ,як встановлення оптимальної на сьогодні моделі вимірювання рейтингу. Створення прозорої законодавчої бази для існування та розвитку мережевих телерадіокомпаній. Створення робочої групи для запобігання прийняттю таких рішень, як заборона реклами алкогольних виборів і тютюну.

Члени Асоціації «Мережа» вирішили звернутися до Президента України з проханням не підписувати закон про заборону реклами алкогольних і тютюнових виробів. Така заборона, за словами голови правління ЗАТ «Новий канал» Олександра Ткаченка, не вирішить проблем, пов'язаних з вживанням алкоголю і тютюну.

На думку Глеба Корнілова, заступника голови правління “ММЦ СТБ”, штучне звуження рекламного ринку підриває підвалини незалежних мас-медіа, а рішення ВР йде в розріз із нормативним актами ЄС. Важливими питаннями для Асоціації є недопущення монополізації українського теле- та радіо простору, права інтелектуальної власності та боротьба з піратством, вирішення мовної проблеми на радіо і ТБ.

Один із учасників Асоціації, генеральний продюсер ЗАТ “ТелеОдин” Валентин Коваль представив новий молодіжний музичний канал “М1”, який глядачі зможуть побачити вже на новорічні свята у 15 містах України. З його погляду, потребує законодавчого врегулювання ситуація з паралельним існуванням у кабельних мережах України зарубіжних каналів. А також заміна операторами кабельних мереж антен колективного користування на свою власну кабельну мережу. Українське законодавство поки що не регулює взаємовідносини кабельних операторів з абонентами, що не дозволяє останнім якось впливати на формування пакету каналів для власного перегляду.

Олександр Богуцький висловив готовність співпрацювати з вже існуючими організаціями, які представляють на українському ринку інтереси мовників, зокрема, Незалежною асоціацією телерадіомовників. Деякі члени Асоціації мережевих телерадіомовників є членами НАМ.

КОМЕНТАРІ

Роман Андрейко, директор “Радіо Люкс”, заступник голови НАМ:

- Новостворена Асоціація мережевих телерадіомовників покликана показати ту специфіку, ті інтереси, які переслідують саме мережеві телерадіомовними. Це і проблеми з визначенням рейтингів каналів, і лобіювання в органах виконавчої і законодавчої влади тих чи інших нормативних актів, які регулюють нашу діяльність, і робота з Національною радою з питань ТБ і РМ. В цьому плані ми збираємось активно співпрацювати з НАМ, яка на сьогодні налічує близько 70 регіональних і локальних телерадіостанцій.

Татьяна Лебедева, председатель правления Независимой ассоциации вещателей (НАМ):

- Мы всегда поддерживали создание любых структур, которые поддерживают медиа. Проблем у масс-медиа столько, что места хватит для еще многих и многих различных ассоциаций. И я буду только рада, если вновь создаваемые структуры помогут решить хотя бы часть проблем наших коллег-телевизионщиков.

Многие из тех, кто собрались на этот учредительный съезд ,входят также и в нашу ассоциацию. Они пользуются услугами нашего информационного центра, поддерживают наши начинания.

Кстати говоря, если проанализировать проекты НАМ, то обращает на себя внимание тот факт, что все они касались интересов отрасли в целом. То есть, мы не ограничивались исключительно нуждами региональных компаний.

Но действительно существует группа вопросов специфичных, присущих именно сетевым вещателям. Поэтому, если они создадут Ассоциацию, которая будет решать их специфичные проблемы – я это только приветствую.

Открою маленький секрет. Существует предварительная договоренность, что вновь созданная ассоциация сетевиков войдет каким-то образом, как коллективный член, в НАМ.

Конечно, мы осознаем, что у кого-то может появиться желание использовать такое объединение для того, чтобы получить преимущество в конкурентной борьбе. Практические цели сетевиков и регионалов различны. Одни ведут борьбу за расширение своего влияния, другие пытаются сохранить свою независимость. Все это так, но опыт последнего времени показывает, что связь с сетевыми вещателями для регионалов не только возможна, но и полезна.

Ведь в нынешних экономических условиях, учитывая объемы рекламы в регионах, очень немногие компании имеют возможность самостоятельно заполнять свой эфир. Можно, конечно, заполнять эфир пиратской продукцией, как это кое-кто и делает. Но этого мы решительно не поддерживаем. Мы – не за выживание региональных компаний любой ценой. Мы – за тех, кто способен выжить в правовом поле. И если сотрудничество с сетевой компанией помогает решить такую задачу, мы будем это поддерживать.

Я считаю, что любые противоречия можно решить путем компромисса. И, откровенно говоря, не вижу каких-то неразрешимых противоречий между региональными телекомпаниями, сетевыми и общенациональными.

Читайте также:

Дмитрий Котеленец: "Инертность рекламодателей загоняет телеканалы в угол"

Революції на рекламному телеринку ще можна запобігти

Олександр Богуцький: « Антимонопольному комітету, напевно, вже можна починати вивчати ситуацію з вимірюваннями рейтингів»

Нова система вимірювання рейтингів телеканалів
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1168
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду