Олександр Богуцький: « Антимонопольному комітету, напевно, вже можна починати вивчати ситуацію з вимірюваннями рейтингів»

10 Грудня 2001
936

Олександр Богуцький: « Антимонопольному комітету, напевно, вже можна починати вивчати ситуацію з вимірюваннями рейтингів»

936
«Детектор медіа» ще на минулому тижні звернулася до керівників як мережевих, так і загальнонаціональних каналів з пропозицією викласти іхню точку зору щодо проблем, пов’язаних з новою системою вимірювання рейтингів. Поки що ми отримали тільки коментар від керівника телеканалу ICTV Олександра Богуцького, який і публікуємо. Як бачили зі сторінок нашого сайту читачі, на минулому тижні набув публічного характеру конфлікт навколо системи вимірювання телевізійних рейтингів.
Олександр Богуцький: « Антимонопольному комітету, напевно, вже можна починати вивчати ситуацію з вимірюваннями рейтингів»
Суб’єкти телеринку , пов’язані спільними інтересами, обмінялися заявами про свої наміри.

Загальнонаціональні канали (“1+1”, Інтер, Перший Національний ) спільно з деякими рекламними агентствами заявили про створення Індустріального телекомітету, та про намір збільшити кількість вітчизняних міст, включених в систему піплметрії, з 25 (як було до нині) до 103. Це, на їхню думку, “поліпшить якість вимірів та кращим чином відтворить телесимпатії значно більшої кількості українських телеглядачів”.

У свою чергу, члени недавно утвореної Асоціації мережевих мовників, до якої увійшли СТБ, ICTV,“Новий канал”та канал “М-1”, продовжують виступати проти розширення кількості міст, в яких проводиться вимірювання аудиторії. Оскільки, на їх думку, це деформує розподіл рекламних надходжень і поставить мережевиків у нерівні економічні умови. ( Адже зона розповсюдження мережевих каналів набагато вужча, ніж у загальнонаціональних. І в багатьох тих містах, де будуть проводитися дослідження, їхньої присутності на телеекранах глядачів просто не буде зафіксовано. Що, безумовно, змінить загальну картину рейтингів, на які і орієнтуються рекламодавці. Між тим, основні покупці тих товарів, що рекламуються на наших телеекранах, живуть насамперед все ж таки у великих містах…) Представники мережевих телеканалів заявили, що «виступають за сумлінну конкуренцію, яка є основною гарантією якісного зростання телевізійних програм».

«Детектор медіа» ще на минулому тижні звернулася до керівників як мережевих, так і загальнонаціональних каналів з пропозицією викласти іхню точку зору щодо проблем, пов’язаних з новою системою вимірювання рейтингів. Поки що ми отримали тільки коментар від керівника телеканалу ICTV Олександра Богуцького, який і публікуємо. Чекаємо на погляди інших сторін конфлікту, які одразу ж знайдуть відображення на нашому сайті. Ми сподіваємося також отримати коментарі від фахівців рекламного бізнесу, до яких “Детектор медіа” звернулась з запитанням щодо значення для них саме рейтингів.

- Пане Олександре, на якому етапі зараз перебуває конфлікт, що став публічним, між мережевими каналами та загальнонаціональними?

- В понеділок відбудеться презентація установочного дослідження, і, я думаю, ми всі зберемось знову і обмін заявами через інформаційні агентства припиниться. Прийнятий ініціативною групою алгоритм дій у реформуванні системи вимірювань був наступний : установче дослідження – обговорення – прийняття дизайну панелі. “Інтер” і “1+1” визначились ще до ознайомлення з результатами установчого дослідження. Це дивно, про що ми – ICTV, Новий і СТБ – і заявили.

- Що, перш за все, з вашої точки зору, заважало досі дійти порозуміння: чиї інтереси та чия позиція?

Але рейтинг, який визначається вимірюванням, не тільки шкала для продажу реклами. Це ще дзеркало телеперегляду. І важко зрозуміти, як ним користуватись, коли показники цілого ряду каналів знаходяться у зоні помилки вимірювання. Власне, тривога, що нові результати вимірювання розмиють показники мережевих каналів - є на разі головною причиною їхнього супротиву пропонованій панелі в 50+

- Які механізми вирішення проблеми ви бачите?

- Точно тільки за спільним столом і точно в переговорах.

- А як ситуація може розвиватися в реальності? Чи можливі звернення до суду?

- Суд навряд чи допоможе. А от Антимонопольному комітету, напевно, можна починати вивчати цю ситуацію з вимірюванням рейтингів.

- Якою є зарубіжна практика вирішення цих проблем?

- Дизайн панелі визначають спільно рекламні агенства (РА), які представляють рекламодавців і телеканали, які для цього створюють спеціальний комітет – індустріальний. Думаю, поміркованість і тверезий розум переможе і у нас, і ми всі повернемось за стіл переговорів і приймемо спільне рішення. Або рішення буде прийняте більшістю голосів.

Читайте такoж: Дмитрий Котеленец: "Инертность рекламодателей загоняет телеканалы в угол"

Революції на рекламному телеринку ще можна запобігти

Нова система вимірювання рейтингів телеканалів

Мережеві компанії захищаються від національних?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду