Представники праворадикальних рухів зірвали презентацію книги «Ліва Європа» на Форумі видавців

Представники праворадикальних рухів зірвали презентацію книги «Ліва Європа» на Форумі видавців

17 Вересня 2017
2360
17 Вересня 2017
17:06

Представники праворадикальних рухів зірвали презентацію книги «Ліва Європа» на Форумі видавців

2360
У суботу, 16 вересня, презентацію книги «Ліва Європа», що мала відбутись у рамках Форуму видавців у Львові у закладі Libraria, зірвали кілька десятків осіб спортивної статури, які назвали себе представниками «Правого сектору».
Представники праворадикальних рухів зірвали презентацію книги «Ліва Європа» на Форумі видавців
Представники праворадикальних рухів зірвали презентацію книги «Ліва Європа» на Форумі видавців

Про це повідомляє Zaxid.net.

«На презентацію прийшли учасники "Правого сектору", я не знаю, чи була присутня тільки ця організація, але було приблизно 50 людей. Вони розмістилися ще до початку події в залі і намагались заблокувати проведення самого заходу. Вони забарикадувались у кімнаті і не пускали туди нікого. Прийшли також представники лівих радикальних організацій, що також намагались потрапити на захід. Прийшла поліція і розбороняла дві групи людей», – розповіла програмна директорка Форуму видавців Софія Челяк.

Лідер «Правого сектору» Тарас Бобанич (Хамер) у коментарі Zaxid.net підтвердив, що на захід прийшли члени «Правого сектору» та «інші патріотично налаштовані люди», однак, за його словами, вони не мали намір зривати презентацію.

«Ми почули про цю презентацію, прийшли, бо хотіли її відвідати. Замовили каву і чекали організаторів, натомість прийшла якась жінка і почала говорити, що ми комусь заважаємо, що ми прийшли не на своє дійство. Форум видавці є відкритий для всіх, будь-яка люди може потрапити туди, як це не на "своє". Ми почали спілкуватись з організаторами, дискутувати, вони називали нас невихованими. Ми вирішили заспівати гімн України, дехто з них встав, а дехто з організаторів навіть не встав, чим виразили неповагу до державного символу», – сказав Тарас Бобанич.

Згодом, коли приїхала поліція, усі вийшли на вулицю. За словами Бобанича, він також мав розмову з власниками закладу, де мала відбутись презентація. За словами Софії Челяк, власники закладу відмовились надалі співпрацювати з Форумом видавців.

У прес-службі ГУ НП у Львівській обласні повідомили, що на місце приїхала поліція та провела з учасниками превентивну роботу, після чого усі розійшлись.

«Ліва Європа» – це збірка статей, котра описує та аналізує історію та сьогодення соціальних рухів в країнах Європейського Союзу, альтернативних до чинного неоліберального порядку.

Нагадаємо, раніше організатори Форуму видавців звернулись у СБУ та поліцію через погрози від ультраправих організацій. Керівництво Форуму видавців попросило СБУ забезпечити охорону письменників, оскільки деякі з них отримують погрози через презентацію книжки «Майя та її мами».

12 вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала представників громадських організацій утриматися від погроз на адресу організаторів Львівського «Форуму видавців – 2017».

Міністерство культури України відреагувало на офіційну заяву Форуму видавців щодо погроз із боку представників радикальних організацій та просить правоохоронні органи бути пильнішими, аби не допустити під час Форуму інцидентів, що загрожуватимуть життю і безпеці його учасників та відвідувачів.

Пізніше на Форумі видавців у Львові відбулася дискусія «Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми», де обговорили ситуацію навколо книжок Лариси Денисенко «Майя та її мами» та «Я не боюсь сказати» Анастасії Мельниченко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2360
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду