Кураторами «суїцидальних груп» в соцмережах виялися студенти-медики – їх вже відпустили з-під варти

Кураторами «суїцидальних груп» в соцмережах виялися студенти-медики – їх вже відпустили з-під варти

25 Лютого 2017
1884
25 Лютого 2017
19:45

Кураторами «суїцидальних груп» в соцмережах виялися студенти-медики – їх вже відпустили з-під варти

1884
Затримані раніше Нацполіцією адміністратори суїцидальних груп в соціальних мережах вийшли на свободу. Кураторами «груп смерті» виявилися київські студенти-медики. Завдання від адміністратора однієї із «груп смерті» отримала також донька одного з народних депутатів.
Кураторами «суїцидальних груп» в соцмережах виялися студенти-медики – їх вже відпустили з-під варти
Кураторами «суїцидальних груп» в соцмережах виялися студенти-медики – їх вже відпустили з-під варти

Як повідомляє «Цензор.НЕТ» з посиланням на джерело в Нацполіції, оперативні співробітники, що затримали вчора, 24 лютого, адміністраторів так званих «груп смерті» в соцмережах, були змушені відпустити їх на волю.

Раніше голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив про обшуки і затримання у справі про діяльність груп у соціальних мережах, в яких закликали підлітків вчиняти самогубство.

«Були затримані двоє студентів четвертого курсу, які навчаються в Києві в медуніверситеті. Ці юнаки пояснили, що діяли з цікавості і намагалися зрозуміти, як працює свідомість людини, і чи вдасться маніпулювати підлітками, які потрапили в скрутне становище. Вони давали завдання і діти їх виконували. Студенти вчаться не на лікувальних факультетах, вони не мають відношення до спеціальності "психіатрія"», - повідомило джерело.

До вечора на місцях проживання «кураторів», які намагалися довести дітей до суїциду, проводилися обшуки і допити.
Нацполіція стверджує, що ці зловмисники досі не довели до самогубства жодну жертву.

«У нас немає потерпілої сторони, відповідно, ми не можемо їх звинуватити за жодною статтею кримінального кодексу. Довелося відпустити їх на волю», - повідомив правоохоронець.

Зараз в розробці Нацполіції є десятки кураторів. «Ми працюємо з тими, хто спілкується з дітьми на території України. У нас немає можливості дістатися до зарубіжних кураторів. Більшість з них - в Росії. А з огляду на наші відносини з цією країною, злочинців нам ніхто не видасть», - повідомило джерело.

Як пише «Цензор.НЕТ», сьогодні в Україні зареєстровано два випадки суїциду неповнолітніх, які були так чи інакше пов'язані з «групами смерті».

Водночас один з народних депутатів повідомив, що його 14- донька, що навчається в одній із шкіл Києва, отримала «завдання» від адміністратора «групи смерті».

«Щойно адмін пристала завдання взяти лезо і на руці вирізати 4.20... - не смішно. Звернулися в поліцію», - написав він.

Варто нагадати, що Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська звернулася до голови Національної поліції України щодо недопущення розголошення будь-якої інформації про дитину у зв’язку із виявленням Департаментом кіберполіції у соціальних мережах небезпечних груп, у яких дітей доводять до самогубства.

Як писав «Детектор медіа», Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомляв раніше про виявлення у соціальних мережах небезпечних груп, в яких дітей доводять до самогубства.

У 2017-му зросла кількість звернень на дитячу гарячу лінію, в яких батьки розповідали про лячні дописи їхніх дітей у соціальних мережах. Трапляються й випадки, коли дзвонять самі діти, розповідаючи у насмішкуватому стилі, що збираються вчинити самогубство.

Начальник Головного управління Національної поліції у місті Києві Андрій Крищенко повідомив, що поліція врятувала у Києві двох неповнолітніх дівчат, які отримали завдання у «групі смерті» в соціальній мережі і намагалися покінчити життя самогубством. Він також опублікував у Facebook їх листи і фото їх ушкоджень на тілі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1884
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду