Одеське НАБУ може очолити силовик, який фабрикував справу проти правозахисника й журналіста Гройсмана

Одеське НАБУ може очолити силовик, який фабрикував справу проти правозахисника й журналіста Гройсмана

14 Січня 2017
1376
14 Січня 2017
13:02

Одеське НАБУ може очолити силовик, який фабрикував справу проти правозахисника й журналіста Гройсмана

1376
Дмитро Руденко рекомендований конкурсною комісією до призначення на посаду глави Одеського теруправління Національного антикорупційного бюро України. За даними ЗМІ, він, перебуваючи на посаді начальника відділу слідчого управління УМВС України у Вінницькій області, брав участь у кримінальному переслідуванні правозахисника, журналіста Дмитра Гройсмана у так званій «порносправі».
Одеське НАБУ може очолити силовик, який фабрикував справу проти правозахисника й журналіста Гройсмана
Одеське НАБУ може очолити силовик, який фабрикував справу проти правозахисника й журналіста Гройсмана

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на джерело у НАБУ.

Раніше видання «Думская» повідомило, що Дмитро Руденко очолив Одеське теруправління НАБУ за підсумками конкурсу. Водночас, за даними НАБУ, він лише рекомендований комісією до призначення і має пройти спецперевірку та поліграф.

«Остаточне рішення прийматиме директор НАБУ з урахуванням результатів (конкурсу) та у тому числі - інформації зі ЗМІ», - зазначили в НАБУ.

За даними «Думской», у 2010-2011 роках Дмитро Руденко, перебуваючи на посаді начальника відділу слідчого управління УМВС України у Вінницькій області, брав участь у кримінальному переслідуванні правозахисника Дмитра Гройсмана  у так званій «порносправі». 

«Руденко звинуватив главу Вінницької правозахисної групи у поширенні порнографії і нарузі над державними символами ... Гройсмана згодом повністю виправдали, але до цього він не дожив, померши за тиждень до оголошення вироку», - зазначає  видання.

Згодом щодо Руденка та низки інших співробітників міліції було відкрито кримінальне провадження за статтею про перевищення службових повноважень.

Раніше Дмитро Руденко очолював Хмельницьке відділення поліції Калинівського відділу ГУНП у Вінницькій області, до цього працював слідчим, загалом у системі МВС - з 2002 року. Має три вищі освіти - дві юридичні і одну - за спеціальністю «Облік і аудит».

Згідно з декларацією, Дмитро Руденко та члени родини мають три квартири, три авто - Тойота Камрі 2006 року, Мерседес Е320 2002 року і Citroen C4 2012 року, готівкою зберігає 106 тисяч доларів.

Дмитро Гройсман - український лікар-патологоанатом та правозахисник, засновник та керівник Вінницької правозахисної групи (1998–2013). У 1993 році він став одним із засновників Вінницького осередку Amnesty International. 

Протягом 1994–1998 років Дмитро Гройсман був координатором національної кампанії щодо скасування смертної кари в Україні. У 1998 році за його ініціативи було створено Вінницьку правозахисну групу, координатором якої він був до своєї смерті.

У 2009 році Дмитро Гройсман увійшов до списку «Топ-100 найвпливовіших українців» за версією журналу «Корреспондент» в номінації захисника засуджених і жертв міліцейського свавілля.

5 серпня 2013 року Дмитро Гройсман приїхав до Києва у справах і того ж дня пішов з життя за невідомих обставин. В пресі переважно згадується про серцеву хворобу Дмитра Гройсмана, рідні і друзі вважають, що його смерть була насильницькою.

Дмитро Гройсман зібрав близько півтисячі записів з колишніми в'язнями концтаборів в рамках проекту зі збору матеріалів для фільму «Список Шиндлера» американського режисера Стівена Спілберга. Також Дмитро Гройсман певний час був вінницьким кореспондентом та постійним автором української редакції «Радіо Свобода» та планував запустити на радіо свій проект про українські справи, які слухаються у Європейському суді з прав людини.

На фото - Дмитро Гройсман

Фото: dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1376
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду