У Польщі заявляють, що українські ЗМІ поширили фейки про «реституцію майна»

У Польщі заявляють, що українські ЗМІ поширили фейки про «реституцію майна»

25 Листопада 2016
3424
25 Листопада 2016
19:01

У Польщі заявляють, що українські ЗМІ поширили фейки про «реституцію майна»

3424
Польські аналітики спростовують інформацію, поширену цього тижня багатьма українськими ЗМІ, що поляки збираються відсуджувати в українців своє майно, відібране колись радянською владою. Експерти Адам Лельонек та Пьотр Косцінський повідомили, що першим опублікував таку інформацію маловідомий польський сайт prawica.net.
У Польщі заявляють, що українські ЗМІ поширили фейки про «реституцію майна»
У Польщі заявляють, що українські ЗМІ поширили фейки про «реституцію майна»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Адам Лельонек і Пьотр Косцінський наголошують, що нема жодних правових підстав до реституції втраченого колись майна і вважають, що насправді йдеться про провокацію, спрямовану проти європейських прагнень України.

Стрімке поширення новини про прагнення поляків повернути майно, втрачене колись в Україні, це хрестоматійний приклад маніпулювання громадською думкою, переконаний Адам Лельонек із Центру досліджень «Польща-Україна». Експерт здивований тим, що багато українських інтернет-сайтів «сліпо» скопіювали текст із маловідомого польського інтернет-ресурсу prawica.net і навіть не поцікавилися тим, чия це сторінка і які сили з нею пов’язані.

Минулого тижня на цьому сайті з’явилося повідомлення про ініціативу організації «Реституція кресів», яка об’єднує поляків, родом із Західної України, Західної Білорусі та Литви. Мовляв, ці люди підготували судові позови до України щодо повернення їм нерухомого майна. Така можливість начебто виникла після того, як Україна вирішила мати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

«Польська влада не має нічого спільного з деклараціями про повернення маєтків», – заявив пан Лельонек.

Він також розповів про польське середовище, близьке до сайту, на який покликаються в Україні.

«Це люди, які багато років пов’язані з підозрюваним у шпигуванні на користь Росії Матеушом Піскорським, який на даний момент перебуває у в’язниці. Він – засновник і віце-голова проросійської партії «Зміна». Минулого року він заявляв про створення організації, що вимагатиме повернення польського майна. Тоді цю декларацію негайно підхопило багато українських інтернет-сайтів, тобто спрацювали ті ж механізми, що й тепер. Мовляв, поляки погрожують, польська сторона домагається. Мені дуже не подобаються такі формулювання, дуже небезпечно так писати. Це власна інтерпретація деяких журналістів, які шукають сенсацій», – сказав експерт.

Пан Лельонек закидає українським журналістам те, що поширюючи інформацію про «реституцію», вони не вказують, чия це ініціатива. Аналітик розмірковує: «Складається враження, що вони хочуть створити думку, начебто польська держава бере у цьому участь, а це маніпуляція».

Адам Лельонек припускає, що заяви проросійських сил у Польщі про відсудження майна в Україні спрямовані проти європейських прагнень українців. На його думку, справа схожа на заздалегідь сплановану операцію, мета якої викликати в Україні негативне ставлення до Європейського союзу. Водночас він наголошує, що нема жодних правових механізмів щодо повернення полякам майна, відібраного колись в СРСР. Пан Лельонек говорить, що ініціатори «реституції» посилаються на євросоюзне право, та не уточнюють, що саме мають на увазі.

«Де в Угоді про асоціацію України з ЄС є якась згадка про можливість повернення майна колишнім власникам?», – риторично запитує експерт.

Він додає, що в Польщі ніхто не судився за повернення майна на підставі євросоюзного законодавства.

Пьотр Косцінський, аналітик із Польського інституту міжнародних справ каже, що декілька років тому, коли до ЄС приєднувалися країни Центральної Європи, певні сили також лякали їхніх громадян ймовірною реституцією. Мовляв, до Польщі масово приїжджатимуть німці й вимагатимуть повернення свого майна.

Пан Косцінський заспокоює: «Насправді ніхто не повинен боятися, так само, як і в Польщі не мусять боятися, що прийдуть німці і відберуть у нас правовим шляхом помешкання чи земельні ділянки десь у Вроцлаві, Ольштині, чи в Зеленій Горі. Литовці не повинні боятися того, що прийдуть поляки й відберуть їхню нерухомість у Вільнюсі чи в його околицях. Натомість українці не повинні бояться ані поляків, ані угорців, ані румунів, причому незалежно від того – інтегруватиметься Україна з ЄС чи ні».

Аналітик наголошує, що відсутність відповідних правових механізмів означає абсолютну безперспективність реституції, але певні середовища у Польщі піднімають це питання.

«Вони хочуть використати справу з політичною метою. З одного боку, прагнуть переконати поляків, вихідців зі Східної Галичини та Волині у тому, що варто через суди вимагати повернення майна, а з іншого – налякати українців. Мовляв, прийдуть поляки і заберуть вашу землю, ваші будинки», – пояснив аналітик.

Адам Лельонек та Пьотр Косцінський нагадують, що проти України та Польщі ведеться інформаційна війна, тож журналісти обох країн не повинні сліпо передруковувати сенсаційні матеріали з маловідомих інтернет-видань.

Про те, що ініціатива повернення через суд польського майна належить представникам маргінальної групи, які хочуть створити проблеми і думають «не у польських категоріях», у заявив також посол Польщі в Україні Ян Пєкло. У відповідь на таку заяву Конрад Ренкас, один із лідерів організації «Реституція кресів», пообіцяв, що зустрінеться з послом у суді. Про це він написав на своєму профілі у мережі Facebook.

Нагадаємо, у травні  Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало лідера проросійської нацистської партії «Зміна» (Zmiana) Матеуша Піскорського. Пізніше у прокуратурі Польщі підтвердили затримання політика, який їздив як спостерігач на так звані референдуми у Криму та на Донбасі, підтримує російську агресію в Україні та є частим гостем програм пропагандистських каналів російського ТБ.

На фото – публікація видання inforesist.org

Фото: inforesist.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду