Сюжет проекту «Брат за брат» на телеканалі ZIK переміг в конкурсі журналістських розслідувань

Сюжет проекту «Брат за брат» на телеканалі ZIK переміг в конкурсі журналістських розслідувань

21 Жовтня 2016
765

Сюжет проекту «Брат за брат» на телеканалі ZIK переміг в конкурсі журналістських розслідувань

765
Сюжет «Смертельні ліки» проекту соціальних розслідувань «Брат за брата» авторства Мар’яни П’єцух переміг у Всеукраїнському конкурсі журналістських розслідувань «Висвітлення корупції у використанні коштів місцевих бюджетів».
Сюжет проекту «Брат за брат» на телеканалі ZIK переміг в конкурсі журналістських розслідувань
Сюжет проекту «Брат за брат» на телеканалі ZIK переміг в конкурсі журналістських розслідувань

Конкурс було проведено в березні-вересні 2016-го року в рамках проекту «Громадянське суспільство та медіа за прозорі місцеві бюджети!».

Цей проект реалізується Одеською обласною організацією ВГО КВУ в партнерстві з фундацією «Відкрите суспільство» та громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за фінансування Європейського Союзу та Посольства Фінляндії в Україні. Партнер проекту – ГО «Інтерньюз-Україна». 

Вручення нагород відбулось в рамках Національного форуму «Громадянське суспільство та публічні фінанси», що відбувся в Києві 18-19 жовтня.  

Організатори конкурсу визначали переможців в трьох номінаціях «Телебачення», «Друковані ЗМІ» та «Онлайн-ЗМІ». 

Сюжет «Смертельні ліки», який посів перше місце в номінації «Телебачення», вийшов в ефір в проекті «Брат за брата» 22 травня 2016 року. В сюжеті показані непрозорі схеми, через які департамент охорони здоров'я Київської міськадміністрації закуповує кислотні концентрати для гемодіалізу.   

«Це був мій другий сюжет про скарги пацієнтів київських лікарень, в яких хворі на ниркову недостатність проходять регулярну процедуру очищення крові – гемодіаліз. Ще восени 2015-го близько ста пацієнтів поскаржилися на різке погіршення самопочуття під час цієї процедури. Була підозра , що це через неякісні розчини україно-турецького виробництва, які департамент КДМА закупив напередодні. Закупівля відбулася за непрозорою схемою – департамент підписав контракт з фірмою, яка програла тендер», – розповідає автор сюжету Мар’яна П’єцух.  

В першому сюжеті, який вийшов 18-го листопада 2015-го року, заступник голови КДМА Михайло Радуцький на камеру «Брат за брата» заявив, що Служба безпеки України вже займається розслідуванням постачання неякісних розчинів. Проте вже після виходу сюжету автор Мар’яна П’єцух дізналась, що насправді СБУ такого розслідування не проводить. То ж автор знову повернулася до теми неякісних розчинів.      

«Мені вдалося спіймати чиновників КДМА на відвертій брехні. А ще потрапити на склади однієї зі столичних лікарень та виявити там нові партії розчинів, які в КДМА обіцяли замінити. В департаменті охорони здоров'я посилаються на відповідну перевірку заводу в Туреччині, де не виявлено порушень у виробництві. Проте на складах я побачила каністри з різним маркуванням, що робить небезпідставними підозри пацієнтів, що частина розчинів виготовляється в кустарних умовах», – додає автор.  

На думку Мар’яни П’єцух, перемога у конкурсі журналістських розслідувань і висока оцінка журі показує, як важливо тримати теми попередніх сюжетів на контролі і згодом перевіряти, чи чиновники виконують обіцяне.  

Сюжет

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
765
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду