Навіщо МВС малює «злочинний» медіапортрет переселенців?

Навіщо МВС малює «злочинний» медіапортрет переселенців?

15 Жовтня 2016
2275
15 Жовтня 2016
11:00

Навіщо МВС малює «злочинний» медіапортрет переселенців?

Євген Середа
Журналіст
2275
Коли представнику МВС потрібно пояснити аудиторії, зокрема патріотичній, чому в країні загострилася криміногенна ситуація, перед ним постають певні політичні ризики
Навіщо МВС малює «злочинний» медіапортрет переселенців?
Навіщо МВС малює «злочинний» медіапортрет переселенців?

Якщо він, називаючи речі своїми іменами, заявить, що зростання злочинності пов'язане насамперед із нестабільною економічною ситуацією, в реципієнта, найімовірніше, це викличе зустрічне питання — мовляв, а що робить влада, крім підвищення «комуналок», для того, щоб виправити цю ситуацію, яка спричинює сплеск криміналу?

Оскільки відповісти на це, по суті, нічого, держслужбовцю — якщо йому, звісно, важливіше його крісло, а не якась там відповідальність перед суспільством — подібна чесність не підходить.

Втім, є інший варіант, зручніший для представника МВС і влади в цілому. А саме: перераховуючи причини загострення криміногенної ситуації, поставити на перше місце якийсь стихійний чинник, через який патріотична аудиторія не стане накидатися з критикою на уряд. А на друге — якусь тенденцію, пов'язану з конкретною групою населення, що вже обвішана негативними медійними ярликами й не представляє електорального інтересу для влади чи принаймні керівництва МВС. Ну а про скрутні економічні реалії, які деморалізують громадян і штовхають деяких із них на злочини, слід сказати як про щось побічне.

Майстер-клас від Авакова і Трояна

Наприкінці вересня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що головною причиною рекордного рівня криміналу в Україні, зокрема у столиці, є приплив переселенців.

«За роки війни до Києва приїхало близько мільйона біженців-мігрантів із території Донбасу. По всій країні від двох до трьох мільйонів осіб створюють також певну проблематику. Це важко контролювати у статистиці», — роз’яснив Аваков.

А днями в «Дзеркалі тижня» вийшла стаття першого заступника голови Національної поліції Вадима Трояна «Війна на кримінальному фронті», в якій автор розкладає все по полицях, вдаючись до майстерної самооборони.

«Під час війни природно виникає підвищена суспільна небезпека незаконного обігу зброї. Внаслідок цього виникають умови для здійснення тяжких і особливо тяжких злочинів із застосуванням зброї. У той же час збільшення збройної злочинності перебуває в прямій залежності від економічної ситуації», — пише Троян.

Теза справедлива. До того ж вона дозволяє прикрити той факт, що під час війни природно виникає підвищена політична небезпека списування всіх проблем на війну і що «реформи» досі не сприяють подоланню економічної кризи, в прямій залежності від якої перебуває збільшення збройної злочинності.

«Напряму пов'язаний із війною і так само новий для України виклик, який прямо впливає на рівень злочинності — безпрецедентне зростання числа вимушених переселенців, — розповідає перший заступник голови Нацполіції. — Чи всі вони законослухняні? Очевидно, що ні — особливо, коли перед більшістю з них кардинально постає питання вирішення елементарних побутових потреб (пошук житла, роботи, навчальних закладів для дітей), що, в свою чергу, потребує значних фінансових витрат».

А от таку риторику правоохоронцям варто проробляти краще. Адже на поверхні лежить те, що далеко не всі є законослухняними й серед громадян, котрі не є переселенцями. Особливо коли перед багатьма з них кардинально постає питання вирішення елементарних побутових потреб…

«Як наслідок вже зараз відмічається підвищення середньостатистичного зростання крадіжок в регіонах, де сконцентровано більшість біженців. Це в першу чергу місто Київ (зростання удвічі), Миколаївська (+60 %), Одеська (+61 %) та Харківська (+62 %) області», — запевняє Троян.

Звучить аргументовано. Не всі ж кинуться перевіряти в Google ці дані й виявлять, що найбільше переселенців, за останніми даними Міністерства соцполітики, на Донеччині, Луганщині, Харківщині й тільки потім у Києві, а Миколаївської та Одеської областей серед лідерів узагалі немає.

«Та все ж таки чимало аналітиків ставлять на перше місце серед причин росту злочинності саме соціально-економічний фактор, — додає як ремарку представник Нацполіції. — Чи стала країна та її громадяни багатшими? Висновок очевидний — ні».

Теж непоганий прийом — говорити про незручний, він же найголовніший, чинник, посилаючись на якихось експертів, а не від свого імені.

Себеохоронний орган

Є така думка, що навесні 2014 року МВС не змогло захистити мешканців Донбасу від проросійського свавілля, це розв'язало руки Кремлю і в підсумку Україна отримала два мільйони внутрішніх мігрантів. Наскільки справедлива ця думка?

Лише частково. Правоохоронні органи, безумовно, не вжили тоді багатьох заходів, які мали би вжити. Водночас ми пам'ятаємо, в якому стані була міліція після Майдану й ким вона «кришувалася» на Донбасі.

Багато переселенців, зокрема проукраїнських, це розуміють і не перекладають усієї провини за активний поступ «русской весны» на керівництво правоохоронних органів. Логічно, щоб і в МВС після всього, що сталося, були би вкрай обережні у своїх висловлюваннях щодо внутрішніх мігрантів.

Але що ще можуть «підняти на щит» борці з криміналом, захищаючи себе від громадської критики, якщо не «злочинний» медіапортрет переселенців, яких із тих чи інших причин не вдалося захистити на малій батьківщині? Не свої ж реальні заслуги…

Фото: realgazeta.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2275
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду