Активісти поскаржились в СБУ на львівську журналістку – вона заявляє, що її слова перекрутили

Активісти поскаржились в СБУ на львівську журналістку – вона заявляє, що її слова перекрутили

10 Серпня 2016
2093
10 Серпня 2016
17:16

Активісти поскаржились в СБУ на львівську журналістку – вона заявляє, що її слова перекрутили

2093
8 серпня голова ГО «Економічний бойкотний рух» Олег Радик і координатор ГО «Самооборона львівського Євромайдану» Любомир Босаневич звернулися до Служби безпеки України з проханням перевірити, чи містить інтерв’ю львівської журналістки Марії Пиж-Пакош польському порталу wMeritum.pl зазіхання на територіальну цілісність і розпалювання міжнаціональної ворожнечі. У відповідь журналістка заявила, що активісти перекрутили її слова.
Активісти поскаржились в СБУ на львівську журналістку – вона заявляє, що її слова перекрутили
Активісти поскаржились в СБУ на львівську журналістку – вона заявляє, що її слова перекрутили

Про це повідомляє видання Leopolis.news.

Активісти стверджують, що в інтерв’ю Марія Пиж-Пакош заявила, що «Львів був і буде польським містом». «Хочемо звернути Вашу увагу на те, що українська журналістка польського походження Марія Пиж-Пакош, яка проживає у місті Львові, заявила в інтерв’ю польському порталу wMeritum.pl, що: "Львів був і буде польським містом"», - йдеться у заяві активістів до СБУ.

Заява викликала справжню бурю в соціальних мережах.

У відповідь Марія Пиж-Пакош заявила, що діяла в рамках професійних стандартів.

«Якщо деякі журналісти, яким чужа журналістська етика, дозволяють собі перекручувати слова інших журналістів, то вони паплюжать усю нашу справу, яка покликана цей світ робити кращим. Ми (журналісти) маємо не тільки право, але й обов’язок показувати недоліки та бездіяльність нашої влади. "Владу не критикує тільки лінивий", – говорив колись Андрій Садовий.

На мою думку, ворогів не мають тільки невдахи. Якщо певний журналіст захотів додати собі пунктів на моєму імені та підвищити рейтинг, то трошки схибив. Не вийшло, бо всюди показали моє лице, я завжди підписуюся своїм прізвищем, не маю псевдонімів, а той, хто перекрутив мною сказане, забув про наслідки таких вчинків», – зазначила Марія Пиж-Пакош.

Щодо буцімто її слів про те, що «Львів був, є і буде польським містом», то вона підкреслила, що громадські активісти вільно інтерпретували її слова. Чогось подібного вона не говорила і в листі активістів - «найзвичайнісінька брехня».

«Дивно, що відомі у Львові люди дозволяють собі так вільно, на власний розсуд тлумачити чиїсь слова. Можливо, вони виконують чиєсь замовлення? Бо сьогодні є багато охочих замовчати правду і пересварити українців з поляками. Майбутнє можна збудувати лише на правдивій історії і фактах. Так, Львів був польським містом. Він був також австрійським і радянським. Як сказав Остап Дроздов: "Я люблю Львів вірменським, єврейським, австрійським, польським і українським". Повністю підтримую ці слова. Що поганого в тому, що люди обожнюють своє місто? Яке, на мою думку, є найпрекраснішим у світі.

Виходячи трохи поза рамки Львова, я завжди казала, що Україна має один, синьо-жовтий прапор, який ми повинні шанувати. І це, до речі, є в моєму інтерв’ю. Львів є частиною України, і ніхто не збирається цього змінювати. Навпаки, я наголошувала, щоб підтримувати Україну під синьо-жовтим стягом, а не різними партійними прапорами. Я ніколи не приховувала що є полькою і горджуся цим. Так само, як кожен з нас – своєю нацією. І нічого поганого у цьому немає. Львів є мультикультурним містом і саме це робить його привабливим, тут проживає багато національностей, і так повинно бути. Для кожного, хто тут народився, це рідне місто, і не можна нікому відібрати права на любов до найпривабливішого міста у світі», – розповіла Марія Пиж-Пакош.

Журналістка підкреслила, що має право критикувати  владу. «Всіх депутатів навіть треба критикувати, бо це завдяки нам вони сидять при тій самій владі, але мають коротку пам’ять. Можу тільки побажати тим самим можновладцям, щоб у певний прекрасний день, який, надіюся, дуже скоро прийде, в них пробудилося бажання подбати про потреби народу. Щоб всі, хто нами керує завдяки нам, звернули на нас увагу. Бажаю всім державним службовцям усвідомити необхідність прозорості у діяльності влади та стати реально прихильною до народу. До всіх громадян, незалежно від їхньої національності», - сказала вона.

За словами Марії Пиж-Пакош, наразі до неї ніхто зі Служба безпеки України щодо її виступів та коментарів як журналістки та громадянки не звертався.

«Свободу слова в Україні ще наразі не скасували», – наголосила журналістка.

Нагадаємо, «Львівський портал» був повністю заблокований хостером із Німеччини після того, як отримав відповідну вимогу Федеральної служби з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій РФ (Роскомнагляд), у якій стверджувалось, що сайт містить заклики до екстремізму. Якщо раніше Роскомнагляд домагався блокування українських ЗМІ на території Росії, то у цьому випадку львівський сайт було заблоковано й на території України за поданням відомства країни-агресора.

На фото - Марія Пиж-Пакош

Фото: з Facebook Марії Пиж-Пакош

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2093
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду