У Полтаві журналістці порадили пошукати інформацію на її запит самій

У Полтаві журналістці порадили пошукати інформацію на її запит самій

7 Липня 2016
1331

У Полтаві журналістці порадили пошукати інформацію на її запит самій

1331
В управлінні інфраструктури та туризму Полтавської обласної держадміністрації замість відповіді на одне із питань інформаційного запиту місцевої журналістки газети і сайту «Коло» Надії Труш порадили пошукати інформацію самостійно.
У Полтаві журналістці порадили пошукати інформацію на її запит самій
У Полтаві журналістці порадили пошукати інформацію на її запит самій

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Як повідомляється, 28 червня журналістка Надія Труш надіслала через портал державних послуг iGov запит на ім’я голови Полтавської обласної держадміністрації Валерія Головка. Замість відповіді на одне із запитань інформаційного запиту, відомство перенаправило запит журналістки до Управління інфраструктури та туризму Полтавської ОДА.

«Відповідь на запит я отримала майже миттєво, наступного дня після того, як надіслала. Але на одне із, здавалося б, простих запитань, я узагалі не отримала відповіді. Більше того, мені порекомендували шукати запитувану інформацію самостійно і вказали де саме робити – на сайті управління інфраструктури та туризму Полтавської ОДА «Полтавщина туристична», – розповіла Надія Труш

Як пише ІМІ, у своєму запиті журналістку цікавили питання стосовно кількості сіл та садиб сільського зеленого туризму, зареєстрованих на території Полтавської області та просила вказати, які проводяться заходи задля популяризації туристичного потенціалу Полтавщини, у тому числі сільського зеленого туризму.

За словами Надії, на перші два питання відповіли, на останнє рекомендують шукати відповідь самостійно.

«Управління інфраструктури та туризму Полтавської облдержадміністрації постійно проводить різноманітні заходи з промоції туристичного потенціалу Полтавщини, у тому числі сільського зеленого туризму, інформація про які розміщується на веб-сторінці “Полтавщина туристична”», – таку відповідь отримала журналістка.

Коментуючи ситуацію, юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що «посилання на веб-сайт – неправомірна відсилка до загальнодоступних джерел». Відомство мало дати перелік своїх заходів.

«Відповідно до статті 22 Закону України “Про доступ до публічної інформації” мені мали законне право відмовити в задоволенні запиту в таких випадках: якщо управління не володіє і не зобов’язане відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит. Однак запитувана мною інформація цілком перебуває у компетенції управління інфраструктури та туризму Полтавської ОДА. Крім того, згідно із п. 2 згаданої мною статті, відповідь про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації. Все це я збираюся донести керівництву управління, в якому мені відмовили у наданні інформації на запит. Сподіваюся, запитувану інформацію після посилань на закон нададуть», – зауважила журналістка.

Нагадаємо, на Полтавщині редакція газети «Події та коментарі» погрожує кандидату в народні депутати в ВО №151 Сергію Мамояну судовою справою за те, що він використав видання в агітаційному бюлетені, подавши неправдиву інформацію.

Раніше, 5 липня, Полтаві журналістку «ВПолтаві.інфо» Світлану Бондарєву виштовхав з приміщення магазину побутової техніки старший менеджер закладу, де вона виконувала редакційне завдання щодо висвітлення дотримання прав споживачів.

Фото: poltavawtf.blogspot.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1331
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду