Держкомтелерадіо рекомендував мовникам матеріали УІНП для висвітлення 8 і 9 травня

Держкомтелерадіо рекомендував мовникам матеріали УІНП для висвітлення 8 і 9 травня

4 Травня 2016
1648
4 Травня 2016
15:30

Держкомтелерадіо рекомендував мовникам матеріали УІНП для висвітлення 8 і 9 травня

1648
Державний комітет телебачення і радіомовлення звернувся до загальнонаціональних та регіональних мовників з нагадуванням про спеціальне наповнення ефіру у День пам’яті і примирення, який згідно з указом Президента від 08.04.2016 №130/2016 встановлено 8 травня.
Держкомтелерадіо рекомендував мовникам матеріали УІНП для висвітлення 8 і 9 травня
Держкомтелерадіо рекомендував мовникам матеріали УІНП для висвітлення 8 і 9 травня

У цей день телерадіоорганізації зобов’язані припинити трансляцію комедійних та еротичних фільмів, гумористичних передач, розмістити на екрані відповідне стилізоване зображення (червоний мак) або палаючу свічку, а о 12.00 оголосити хвилину мовчання із супроводженням звуку метронома.

Також Держкомтелерадіо рекомендує ЗМІ висвітлювати заходи із відзначення Дня пам’яті і примирення та 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, які відбудуться 8 і 9 травня, а при підготовці тематичних програм та передач скористатися інформаційними матеріалами Українського інститут національної пам’яті.

Інформаційні матеріали УІНП містять пропозиції ключових повідомлень пам’ятних заходів, історичну довідку, концепцію інформаційно- просвітницької кампанія «Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової», а також роз’яснення щодо використання символіки.

Держкомтелерадіо нагадав, що з 2014 року Україна відмовилася від радянського формату святкування Дня перемоги. Відтепер увага суспільства акцентується на вшануванні пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни, що стала найбільш кривавою в історії людства. Радянський культ війни, важливим інструментом якого був День перемоги, переведено в традицію пам’яті про солдат, які загинули за свою батьківщину, нагадування суспільству про внесок України у перемогу над нацизмом та наголосу на тому, що війна – це лихо, яке руйнує долі звичайних людей, економіку і культуру країн.

Символом пам’яті жертв війни є червоний мак, графічне зображення якого є своєрідною алюзією: з одного боку, воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі. Історики пропонують медіа поширювати інформацію про цю символіку. Відеоролики можна безперешкодно завантажити із сайту УІНП.

Водночас науковці УІНП наголошують на необхідності неухильного дотримання норм Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та неприпустимості використання на екранах і в друкованих ЗМІ комуністичної символіки під виглядом «прапора Перемоги», а також георгіївських стрічок.

Нагадаємо, нещодавно Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила перелік пам’ятних дат, з нагоди яких мовникам рекомендовано заздалегідь внести зміни до сіток мовлення протягом 2016 року. Серед цих дат є й 8 травня 2016 року – День пам'яті та примирення (згідно з Указом Президента України від 08.04.2016 № 130/2016).

Водночас 9 травня 2016 року – 71-ша річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (згідно з Указом Президента України від 08.04.2016 № 130/2016). У цей день відзначається мужність і героїзм переможців нацизму у Другій світовій війні, видатний внесок Українського народу у перемогу Антигітлерівської коаліції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1648
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду