В Україні нарешті ліквідовано Комісію із захисту суспільної моралі

В Україні нарешті ліквідовано Комісію із захисту суспільної моралі

15 Лютого 2016
6587
15 Лютого 2016
13:52

В Україні нарешті ліквідовано Комісію із захисту суспільної моралі

6587
Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі (НЕК) нарешті ліквідована - через майже рік після того, як Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)» (законопроект Ольги Червакової №1647), який передбачав ліквідацію НЕК як державного органу (3 березня 2015 року), і Кабінет міністрів прийняв постанову про її ліквідацію (27 травня 2015 року).
В Україні нарешті ліквідовано Комісію із захисту суспільної моралі
В Україні нарешті ліквідовано Комісію із захисту суспільної моралі

Про ліквідацію НЕК повідомила у своєму Facebook народна депутатка («Блок Петра Порошенка»), автор законопроекту Ольга Червакова.

«Комісія з моралі ліквідована! На даний час ліквідаційна комісія провела всі необхідні розрахунки, а майно передано на баланс Держкомтелерадіо. Ця новина з'явилася рівно через рік після ухвалення закону про ліквідацію Нацкоммору. За законом, це мало статися ще на початку червня (2015 року. – Ред.), але через саботаж, бездіяльність чи бюрократичну волокиту цей екзотичний орган замість трьох місяців проіснував цілий рік», - заявляє Ольга Червакова.

Народна депутатка також повідомляє про невиправдані, на її думку витрати на роботу ліквідаційної комісії. За її словами, на забезпечення виконання функцій і завдань у сфері захисту суспільної моралі ліквідаційна комісія витратила більше 2,5 млн. грн., це більш як 70% річного бюджету НЕК.

«Хоча саме захищати мораль вона мала право лише два місяці 2015 року - в січні і в лютому, до вступу в дію закону. А вийшла витрата 70% коштів за 15% часу», - зазначає Ольга Червакова і посилається на документ «Інформація про виконання паспорта бюджетної програми за 2015 рік» за підписом голови ліквідаційної комісії Геннадія Дерев’янчука (колишній заступник голови НЕК).

За її даними, звіт свідчить, що ліквідаційна комісія НЕК провалила виконання плану робіт, незважаючи на великі темпи витрачання коштів з бюджету на її діяльність.

«В документі нема жодного рядку, скільки витратили на роботу ліквідаційної комісії, що працювала 6 місяців 2015 року. Якщо насправді всі витрачені гроші пішли на захист моралі, як написано у довідці, то січень і лютий 2015 року були найприбутковішим часом в історії Нацкоммору: кошти витрачались такими темпами, наче річне фінансування Нацкомморалі - не 3,5 мільйони, а 15! Про те, наскільки це аморально в воюючій країні, говорити зайве», - написала народна депутатка.

Варто нагадати, що заступник голови Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Геннадій Дерев’янчук у 2010 році заявляв, що мультфільм South Park спонукає дітей ставати геями.

Як писав MediaSapiens, Кабінет міністрів України не домігся вчасної ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК), яка повинна була завершитися минулого року. Як повідомляла Ольга Черівакова, ліквідаційна комісія не могла знайти орган, який би прийняв від НЕК створену за роки її діяльності Базу даних всіх видів продукції сексуального характеру і продукції, що містить елементи еротики.

«Що лишила по собі комісія з моралі, чи прилаштувала вона кудись базу даних порнографії, створену бюджетним коштом, - залишається загадкою. Сайт Нацкоммору не працює, отже, виходить, що ознайомитися з матеріалами і рішеннями Комісії, створеними за гроші платників податків, люди більше не мають змоги. А шкода. Треба було залишити як пам'ятник абсурду», - зазначила Ольга Червакова.

Нагадаємо, 10 лютого 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)», який передбачав ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як державного органу.  Автором законопроекту № 1647 була перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова. Закон передбачає вилучити із законодавства згадки про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК), поклавши її функції на інші державні органи. Проти ліквідації НЕК виступали церковні ієрархи, які зверталися з відповідним листом до народних депутатів.

3 березня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав цей закон. 31 березня 2015 року Кабмін звільнив голову НЕК Василя Костицького за власним бажанням. 27 травня Кабінет Міністрів України одноголосно прийняв постанову про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК).

Наприкінці 2015 року голова ліквідаційної комісії НЕКу Геннадій Дерев’янчук і голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко підписали наказ від 22.12.2015 № 62-ОД/386 «Про передачу об'єктів права державної власності», який передбачає передачу майна від НЕК до Держкомтелерадіо та автотранспортного підприємства. Держкомтелерадіо, в свою чергу, здійснить розподіл цього майна між своїми структурами.

 

Фото – «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6587
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
За Україну! За її волю! За народ!
2015 дн. тому
Мабуть це єдине досягнення колишньої журналістки прокремлівського каналу "Інтер" О.Червакової. Що могла ще написати ця т.зв. журналістка чи політик або агент (?) окрім аж (!) 3.5 млн. грн, які виділялись на діяльність всієї НЕК з моралі по всій Україні. Запитати б її, скільки коштує 1 автомобіль одного депутата чи скільки кожен з них під подушкою вдома тримає, проте, й так видно з е-декларацій. Треба сказати, що колишня НЕК з моменту російської агресії проти України у 20145-15 рр. повністю спрямовувала свою роботу проти ідеологічних та інформаційних деверсій кремлівської кліки і її посіпак в Україні, зокрема того ж "Інтера". Та ще задовго до агресії, з приходом у НЕК Костицького В.В., Національна комісія здійснила низку досліджень щодо антиукраїнської, ксенофобської, антисемітської т.ін. продукції, за результатами яких відповідними органами було вжито дієвих заходів. Так що, п. Червакова, не просто аморально було знищувати НЕК з моралі під час воєнних дій проти України, але й злочинно. Це результат роботи п'ятої колони в Україні. І в цьому ваша "заслуга", яку необхідно було б належно оцінити відповідним компетентним органам.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду