Заборонена у Росії стрічка «Номер 44» не вийде у прокат також в Україні і Білорусі

Заборонена у Росії стрічка «Номер 44» не вийде у прокат також в Україні і Білорусі

16 Квітня 2015
5146
16 Квітня 2015
09:33

Заборонена у Росії стрічка «Номер 44» не вийде у прокат також в Україні і Білорусі

5146
Заборонена у Росії стрічка «Номер 44» не вийде у прокат також в Україні і Білорусі
Заборонена у Росії стрічка «Номер 44» не вийде у прокат також в Україні і Білорусі

Після того, як стало відомо, що Росія відмовляється від показу американського трилера «Номер 44» про маніяка сталінської доби, що є екранізацією роману британського письменника Тома Роба Сміта Child 44 і в якому знялись зірки Том Гарді і Гері Олдмен, російська компанія «Централ Партнершип» повідомила, що відкликає ліцензію на прокат фільму в Україні. Через це українська компанія Multi Media Distribution змушена зняти картину з прокату, повідомляє медіатаблоїд «Дуся».

 

У книзі, за мотивами якої знято трилер, описані серійні вбивства, що відбуваються на території СРСР у період Сталіна. Роман англійського письменника був опублікований в 2008 році, переведений на 26 мов і удостоєний призу Асоціації детективних письменників. Фільм «Номер 44» став однією з найбільш очікуваних екранізацій року, світова прем'єра якого відбудеться 17 квітня, але без участі українського глядача.

 

Multi Media Distribution прокоментувала ситуацію навколо прокату стрічки «Номер 44» наступним чином: «Ситуація виявилася непередбачуваною для української сторони. 15 квітня на офіційному сайті Міністерства культури РФ була опублікована інформація про те, що після прес-перегляду "Номера 44" виникли питання, що стосуються змісту фільму, в першу чергу - спотворення історичних фактів і своєрідних трактувань подій до, під час і після Другої світової війни. У підсумку компанія «Централ Партнершип» спочатку відкликала заявку на отримання прокатного посвідчення для фільму в Росії, беручи на себе будь-які комерційні наслідки, що випливають з цього рішення. Незабаром після цього рішення правовласник повідомив про відкликання ліцензії на прокат в Україні».

 

Українська прем'єра фільму «Номер 44» режисера  за участю Тома Гарді і Гері Олдмена була запланована на 16 квітня. Як повідомляє директор компанії «Multi Media Distribution» Роман Мартиненко, Держкіно України без проблем видало прокатні посвідчення для фільму. Трилер про радянський режим сталінського періоду міг би вийти більш ніж на 60 екранах в 20 містах України.

 

Трилер «Номер 44» режисера Даніеля Еспіноси за романом Тома Роба Сміта Child 44 не буде також показаний у прокаті у Білорусі. Про це повідомляє видання AFISHA.TUT.BY з посиланням на мінське УП «Кіновідеопрокат».

 

Стрічка не буде демонструватися і в приватній мережі Silverscreen. «У нас немає цього фільму. Реліз в Росії скасовується, і реліз в Білорусі скасовується. Годину тому з'явилася інформація, що даний фільм ми теж не будемо показувати», - розповів представник мережі, порадивши звернутися за коментарями до дистриб'ютора.

 

Як розповів виданню Василь Коктиш, генеральний директор унітарного підприємства «Кіновідеопрокат», рішення заборонити до показу фільм в Білорусі прийняла російська сторона - найбільший кінодистриб'ютор компанія «Централ Партнершип». За словами пана Коктиша, білоруській стороні «надійшло серйозне попередження» про зняття фільму з прокату. Він стверджує, що фільм не мав комерційного потенціалу, показувати його планували протягом тижня в п'яти кінотеатрах Мінська.

 

«У "Будинку кіно" було два квитки продано, в "Білорусі" вісім квитків, в "Аврорі" взагалі продажів не було. Втрат немає, але цією забороною створили ажіотаж, і тепер фільм будуть масово дивитися в інтернеті», - зауважив він.

 

Таку заяву Василь Коктиш зробив буквально через годину після того, як заявив російському агентству «Интерфакс», що американський фільм «Номер 44», знятий з прокату на території Російської Федерації за начебто спотворення історичних фактів, демонструватиметься в Білорусі. «Договір з російським прокатником у нас підписаний, електронні ключі для здійснення показу є. У нас немає ніяких хвилювань з приводу зриву прокату фільму" Номер 44 "в Мінську», - повідомив тоді Коктиш і висловив припущення, що ажіотаж навколо зняття з прокату зазначеного фільму «тільки підштовхне інтерес глядачів до стрічки».

 

Нагадаємо, 15 квітня у Росії заявили про неприпустимість прокату ігрового фільму «Номер 44» (оригінальна назва Child 44) про радянського розвідника, який за сюжетом розслідує вбивства дітей, і відкликають заявку на прокатне посвідчення стрічки. Про це йшлося у спільній заяві Міністерства культури РФ та російської компанії «Централ Партнершип».

 

14 квітня відбувся перегляд фінальної версії картини за участю експертів, представників Міністерства культури, російського прокатника - компанії «Централ Партнершип» та ЗМІ, після якого «Централ Партнершип» відкликала з Міністерства культури РФ заявку на отримання прокатного посвідчення для фільму «№44», приймаючи на себе будь-які комерційні наслідки, що випливають з цього рішення.

 

«За підсумками прес-перегляду в Міністерство культури РФ надійшли питання, що стосуються змісту фільму, в першу чергу - спотворення історичних фактів і своєрідних трактувань подій до, під час і після Великої Вітчизняної війни, а також образів і характерів радянських громадян тієї історичної епохи. Після даного перегляду думки прокатників і представників Мінкультури збіглися: прокат подібного роду фільмів напередодні 70-річчя Перемоги неприпустимий», - йдеться у спільній заяві Міністерства культури РФ та російської компанії «Централ Партнершип».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5146
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду