СБУ оприлюднила Порядок акредитації представників ЗМІ для роботи в зоні АТО

СБУ оприлюднила Порядок акредитації представників ЗМІ для роботи в зоні АТО

18 Серпня 2014
6488

СБУ оприлюднила Порядок акредитації представників ЗМІ для роботи в зоні АТО

6488
СБУ оприлюднила Порядок акредитації представників ЗМІ для роботи в зоні АТО
СБУ оприлюднила Порядок акредитації представників ЗМІ для роботи в зоні АТО

Служба безпеки України оприлюднила документ для ЗМІ «Порядок акредитації представників засобів масової інформації при оперативному штабі з управління антитерористичною операцією в Донецькій і Луганській областях».

 

З метою сприяння роботі журналістів щодо інформування громадськості про перебіг подій на Сході України прес-центром СБУ здійснюється акредитація представників засобів масової інформації при оперативному штабі з управління антитерористичною операцією в Донецькій і Луганській областях. Для отримання акредитації необхідно надіслати до СБУ лист на бланку ЗМІ з проханням акредитувати відповідних працівників. У листі необхідно вказати прізвище, ім'я, по батькові, посади представників ЗМІ, їх контактні телефони, а також зазначити термін відрядження. Лист має бути підписаний керівником ЗМІ та засвідчений печаткою. До листа необхідно додати копії паспорту (1-2 сторінка) представника ЗМІ, який акредитується, та його журналістського посвідчення.

 

Для прискорення акредитації можна надсилати скановані електронні копії зазначених документів електронною поштою за адресою: presscenterssu@gmail.com. Телефон для довідок: (+38 044) 279-30-40.

 

Далі «Детектор медіа» друкує Порядок акредитації повністю:

 

«Порядок акредитації представників засобів масової інформації при оперативному штабі з управління антитерористичною операцією в Донецькій і Луганській областях

 

З метою сприяння роботі журналістів щодо інформування громадськості про перебіг подій на Сході України прес-центром СБУ здійснюється акредитація представників засобів масової інформації при оперативному штабі з управління антитерористичною операцією в Донецькій і Луганській областях.

 

Для отримання акредитації необхідно надіслати до Служби безпеки України лист на бланку засобу масової інформації з проханням акредитувати відповідних працівників. У листі необхідно вказати прізвище, ім'я, по-батькові, посади представників ЗМІ, їх контактні телефони, а також зазначити термін відрядження. Лист має бути підписаний керівником засобу масової інформації та засвідчений печаткою. До листа необхідно додати копії паспортів (1-2 сторінка) представників ЗМІ, що акредитуються, та їхніх журналістських посвідчень.

 

Для прискорення акредитації можна надсилати скановані електронні копії зазначених документів електронною поштою за адресою: presscenterssu@gmail.com.

 

Телефон для довідок: (+38 044) 279-30-40.

 

До уваги керівників та працівників засобів масової інформації!

 

Відповідно до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» у районі проведення антитерористичної операції контакти з представниками засобів масової інформації здійснюють керівник оперативного штабу або визначені ним особи.

 

Законні вимоги учасників антитерористичної операції є обов'язковими для громадян і посадових осіб.

 

Забороняється поширення через засоби масової інформації або в інший спосіб інформації, яка:

- розкриває спеціальні технічні прийоми і тактику проведення антитерористичної операції, містить дані про місцезнаходження операції;

- може утруднити проведення антитерористичної операції і (або) створити загрозу життю та здоров'ю заручників та інших людей, які знаходяться в районі проведення зазначеної операції або за його межами;

- має на меті пропаганду або виправдання тероризму, містить заклики до вчинення терористичних актів або висловлювання осіб, які чинять опір чи закликають до опору проведенню антитерористичної операції;

- містить дані про предмети та речовини, які безпосередньо можуть бути використані для вчинення актів технологічного тероризму;

- розкриває дані про персональний склад співробітників спеціальних підрозділів та членів оперативного штабу, які беруть участь у проведенні антитерористичної операції, а також про осіб, які сприяють проведенню зазначеної операції (без їх згоди).

 

На території табору поселення забороняється проводити зйомки без попередньої згоди з керівництвом.

 

Переміщатись по території табору поза визначених відповідальним за розміщення журналістів місць без попереднього узгодження край небажано.

 

Всі дії працівників ЗМІ на території проведення АТО погоджувати з представниками прес-групи та керівником оперативного штабу антитерористичної операції.

 

У міжнародній практиці вироблено етичні норми професійної діяльності журналістів в умовах проведення антитерористичної операції. Журналістам, які беруть участь у висвітленні дій компетентних органів з припинення терористичної діяльності, зазвичай рекомендується:

- не брати інтерв'ю у зловмисників та не надавати їм ефір без попередньої санкції керівника оперативного штабу антитерористичної операції;

- невідкладно передавати в оперативний штаб отримані відомості, які можуть посприяти порятунку людей у ході антитерористичної операції;

- задля безпеки заручників утриматися від повідомлення персоналізованих даних про них до завершення антитерористичної операції;

- уникати коментарів, що можуть спровокувати зловмисників до вчинення нових протиправних дій;

- уникати опису стану жертв, подробиць біографії останніх;

- не поширювати інформацію, що пропагує насилля, тероризм, расову ворожнечу;

- поважати національні й релігійні почуття громадян.

 

Керівникам засобів масової інформації, які відряджають своїх працівників у район проведення антитерористичної операції, слід усвідомлювати можливі ризики.

 

Журналістам, котрі працюють у «гарячих точках», необхідно дбати про власну безпеку і  мати при собі:

- засоби індивідуального захисту (бронежилет, каску)

- 2 мобільних телефони, акумулятор для їх підзарядки та, бажано, рації;

- аптечку або медичну сумку та вміти нею користуватись;

- знати на пам'ять номера телефонів прес-групи оперативного штабу АТО та редакції, в якій працюють;

- орієнтуватися на місцевості та знати маршрути в населених пунктах, де проводитимуться зйомки, а також місцезнаходження будівель екстрених служб та медичних закладів;

- уникати ситуацій, пов'язаних з невиправданим ризиком для їхнього життя і здоров'я, та не наражати на небезпеку інших людей».

 

Раніше керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко в інтерв'ю «Детектор медіа» повідомила, що розпочалася акредитація представників ЗМІ для роботи в зоні АТО.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду