Станко та Безкоровайний повернулися до Києва і розповіли, як перебували в полоні у терористів

Станко та Безкоровайний повернулися до Києва і розповіли, як перебували в полоні у терористів

4 Липня 2014
4315

Станко та Безкоровайний повернулися до Києва і розповіли, як перебували в полоні у терористів

4315
Станко та Безкоровайний повернулися до Києва і розповіли, як перебували в полоні у терористів
Станко та Безкоровайний повернулися до Києва і розповіли, як перебували в полоні у терористів

Сьогодні, 4 липня, журналістка «Громадського телебачення» Анастасія Станко та оператор Ілля Безкоровайний, яких увечері 2 липня відпустили з полону представники самопроголошеної «Луганської народної республіки», прибули потягом до Києва. Про це у своєму сюжеті повідомило «Громадське ТБ». У коментарі «Детектор медіа» пані Станко розповіла, що вже вдало дісталася додому.

 

 

За словами журналістки, причиною їх затримання стала їхня професійна діяльність, яку несхвально оцінили луганські сепаратисти. Як розповіла пані Станко в інтерв'ю ТСН, а також в інтерв'ю «Громадському ТБ», вони з оператором хотіли відзняти життя так званої ЛНР ізсередини. Для цього журналісти навіть просили видати їм офіційну акредитацію, але одержали відмову. Тому за порадою знайомих звернулися до підрозділу «Смерч», який гарантував їм безпеку за гонорар. З її слів, на Луганщині зараз діє близько семи банд-формувань, не всі з яких взаємодіють одне з одним.

 

«Ми домовились із цим «Смерчем», щоб нам показали, повозили. Але щойно ми виїхали з Луганська, нас зупинило «НКВС» - Остапа хлопці (Остап Чорний - один із представників терористів ЛНР - ТК). З броньованого бусу вийшли люди з автоматами, які забрали нас із машин, натягли на голови олімпійки, аби ми нічого не бачили, і посадили на підлозі в цьому бусі», - розповіла пані Станко, яка подумала, що їх розстріляють на місці.

 

За її словами, так зване НКВС є підрозділом «служби безпеки» ватажка терористів ЛНР Валерія Болотова. Його найманці кинули журналістів у підвал, де почали допит.

 

«Вони спочатку звинувачували нас у тому, що ми українські журналісти «вражої держави», як вони назвали. Цього їм було достатньо для нашого затримання», - розповіла пані Станко. Вона додала, що суть звинувачень вони з паном Безкоровайним так і не зрозуміли.

 

З її слів, приналежність до «Громадського ТБ» погіршувала їхнє становище. «Вони одразу дізналися, що «Громадське», хоча ми цього не говорили хлопцям, які нас везли. Остап казав, що він ще з вокзалу знав, що ми приїдемо. Дуже вони не задоволені Ромою Скрипіним. Взагалі, дуже погіршувало ситуацію те, що ми з «Громадського». На мене говорили купу нецензурних образливих слів», - розповіла журналістка.

 

«Нас не били, але погрози лунали постійно. Погрожували відірвати голови, погрожували, що ми ніколи звідси не вийдемо. Інколи добрішали, а коли подзвонили якісь вищі люди, взагалі відвезли в їдальню та нагодували. Проте згодом умови погіршилися. Терористи розізлилися, коли дізналися, що я знімала сюжет про звільнення міста Щастя. Їм хтось сказав, що я там сміялась над трупами, хоча можна подивитися сюжет, ніхто ні над чим не сміявся, зрозуміло. Ми намагалися пояснити, що ми приїхали зняти цю сторону, бо ми були на протилежній, і хочемо зрозуміти, що відбувається тут, чому люди стоять з автоматами. Але їм було все одно», - зауважила пані Станко.

 

Розізлили терористів і клопотання про журналістів Президента України Петра Порошенка, і те, що в пані Станко знайшли годинник з GPS-навігатором - за це їм з Іллею Безкоровайним погіршили умови. Зокрема, їх розвели по різних камерах. «Забрали шнурки із взуття, все позабирали. Останню добу ми сиділи в закритому приміщенні, куди ніхто не виходив. Їжу також не приносили», - розказала журналістка.

 

За її словами, вони до останнього не знали, куди їх везуть в автобусі: чи то на переселення, чи то на зустріч із Валерієм Болотовим. Про те, що опинилися на волі, журналістка з оператором зрозуміли тільки тоді, коли побачили натовп представників російських ЗМІ. На запитання ТСН, чому журналісти «Громадського ТБ» не відповіли на жодне із запитань російських журналістів, пані Станко відповіла, що не хотіла, аби російські ЗМІ перекрутили її слова.

 

Коли їх відпустили, журналісти дісталися в Луганську в безпечне місце. За словами пані Станко, їм допоміг луганський «Беркут», який існує та намагається охороняти порядок.

 

Також журналістка розповіла, що з розмов терористів і телефонних дзвінків до них зрозуміла, що там дуже багато людей у полоні. Вони там перебувають без зв'язку, їх можуть не годувати і навіть не кажуть їм, котра година, а родичам про їхню долю не повідомляють.

 

Нагадаємо, що журналістка «Громадського» Анастасія Станко та оператор Ілля Безкоровайний були захоплені представниками самопроголошеної ЛНР ввечері 30 червня. У прес-службі «глави ЛНР» Валерія Болотова заявили, що журналістів затримано «за шпигунство на користь української армії».

 

За дорученням Президента України Петра Порошенка було створено робочу групу на чолі з керівником управління інформаційної безпеки Нацгвардії Юрієм Стецем, яка координувала дії оперативних служб у питанні звільнення захопленої в заручники бойовиками знімальної групи «Громадського ТБ».

 

Столична міліція відкрила кримінальне провадження та розпочала досудове розслідування за фактом зникнення знімальної групи «Громадського телебачення».

 

Увечері 2 липня в Луганську журналістку «Громадського телебачення» Анастасію Станко та оператора Іллю Безкоровайного відпустили на волю після двох діб утримання в заручниках терористів із самопроголошеної «Луганської народної республіки». Лідер ЛНР Валерій Болотов заявив, що відпустив журналістів у відповідь на звернення керівників російських каналів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4315
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду