Комітет свободи слова вимагає від правоохоронців Криму створити безпечні умови для роботи журналістів

Комітет свободи слова вимагає від правоохоронців Криму створити безпечні умови для роботи журналістів

13 Березня 2014
3625
13 Березня 2014
12:18

Комітет свободи слова вимагає від правоохоронців Криму створити безпечні умови для роботи журналістів

3625
Нардепи засудили протиправні дії представників самопроголошеної влади автономії, спрямовані на зачищення інформаційного простору
Комітет свободи слова вимагає від правоохоронців Криму створити безпечні умови для роботи журналістів
Комітет свободи слова вимагає від правоохоронців Криму створити безпечні умови для роботи журналістів

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації одноголосно засудили численні факти побиття журналістів у Криму, нищення їхньої апаратури, пограбування, а також захоплення стратегічних об'єктів  української телекомунікаційної інфраструктури, радіотелевізійного передавального центру Криму, вимкнення українських каналів і трансляцію на їхніх частотах російських. Про це йдеться у відповідній заяві Комітету, що була прийнята на черговому засіданні 12 березня.

 

«Такі дії є не припустимі у цивілізованому світі. Це є грубе порушення конституційних прав громадян на вільний  доступ до інформації, на свободу слова», - зазначають члени Комітету.

 

Комітет висловив вдячність і підтримку всім журналістам, які, ризикуючи здоров'ям і життям, цілодобово висвітлюють кримські події, не відступають від базових інформаційних стандартів об'єктивності і збалансованості.

 

«Сьогодні у безпрецедентних умовах ескалації напруги на півострові, яка  весь час балансує на межі гарячої фази, доводиться працювати українським і зарубіжним журналістам. Завдяки їх самовідданості, вірності професійному обов'язку, особистій мужності операторів, репортерів, стрімерів світ бачить правдиву інформаційну картину з українського півострова», - йдеться у заяві.

 

Далі «Детектор медіа» друкує заяву повністю:

 

Заява

Комітету з питань свободи слова та інформації

 

Самопроголошена влада Криму за допомогою озброєних загонів кубанських «козаків» та російських окупаційних військ захопила стратегічні об'єкти  української телекомунікаційної інфраструктури, радіотелевізійний передавальний центр Криму, інші структурні підрозділи державного Концерну РРТ і влаштувала жорстку інформаційну блокаду півострова. Наразі з ефірних і кабельних мереж вимкнені всі українські загальнонаціональні телевізійні канали та найпотужніший регіональний - ТРК «Чорноморка». Натомість на їх частотах транслюють російських мовників. Отже, маємо справу з агресивною інтервенцією і в інформаційному просторі нашої держави.

 

Окупаційний режим чинить безпрецедентний тиск на журналістів. У Криму за час протистояння задокументовано більше 70 випадків  брутальних порушень прав журналістів і перешкоджань їхній діяльності, нападів озброєних людей на представників мас-медіа, жорстоких побиттів знімальних груп, псування апаратури,  пограбувань.

 

Влада запровадила тотальну цензуру інформаційного простору. Дійшло до того, що у порядку акредитації представників ЗМІ на висвітлення так званого загальнокримського референдуму 16 березня  прописали в обов'язках  журналістів «не поширювати матеріали негативного характеру».

 

Такі дії є не припустимими у цивілізованому світі. Це є грубе порушення конституційних прав громадян на вільний  доступ до інформації, на свободу слова. Кримські сепаратисти розтоптали не лише українське законодавство, а й  основоположні принципи міжнародного права, зокрема  й передбачене статтею 10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод право на вільне поширення інформації.

 

Сьогодні у безпрецедентних умовах ескалації напруги на півострові, яка  весь час балансує на межі гарячої фази, доводиться працювати українським і зарубіжним журналістам. Завдяки їх самовідданості, вірності професійному обов'язку, особистій мужності операторів, репортерів, стрімерів світ бачить правдиву інформаційну картину з українського півострова.

 

Комітет висловлює вдячність і підтримку всім журналістам, які, ризикуючи здоров'ям і життям, цілодобово висвітлюють кримські події, не відступають від базових інформаційних стандартів об'єктивності і збалансованості.

 

Ми засуджуємо протиправні дії представників самопроголошеної влади автономії, спрямовані на зачищення інформаційного простору, перешкоджання професійній діяльності журналістів, і публічно звертаємось правоохоронних органів України в Автономній Республіці Крим з наполегливою вимогою зупинити наругу над свободою слова, створити безпечні умови для роботи вітчизняних і зарубіжних журналістів.

   

Нагадаємо, Інститут масової інформації (ІМІ) з початку російської окупації Криму зафіксував щонайменше 62 випадки грубих порушень свободи слова на півострові. Про це свідчать дані ІМІ, опубліковані на сайті організації. «Детектор медіа» також стежить за дотриманням прав журналістів у Криму та фіксує випадки порушення свободи слова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3625
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду