У вересні зросла кількість погроз і залякувань журналістів та кібер-злочинів проти ЗМІ – дослідження ІМІ

7 Жовтня 2013
4082

У вересні зросла кількість погроз і залякувань журналістів та кібер-злочинів проти ЗМІ – дослідження ІМІ

4082
У вересні зросла кількість погроз і залякувань журналістів та кібер-злочинів проти ЗМІ – дослідження ІМІ

Старт нового політичного сезону у вересні позначився зростанням кількості погроз і залякувань журналістів, а також збільшенням кібер-злочинів проти ЗМІ. Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

 

Зокрема, за даними ІМІ, у вересні було зафіксовано 4 випадки погроз журналістам (для порівняння, у серпні - 1). У вересні також значно пожвавішали кібер-атаки на ЗМІ - 4 випадки (для порівняння, протягом всього літа 2013 було зафіксовано лише 2 DDoS-атаки на сайти ЗМІ). Початок осені також позначився численними і різноманітними фішинговими атаками на електронні скриньки відомих журналістів та громадських активістів, які відбувались практично кожного тижня, йдеться в дослідженні.

 

Найбільшу кількість порушень у вересні ІМІ зафіксував у категорії «перешкоджання виконувати законну професійну журналістську діяльність» -  11 випадків (у серпні - 9, у липні - 9). Крім того, у вересні також відбулося зростання економічного тиску на ЗМІ та журналістів - 3 випадки (у серпні - 1, липні - 0, червні - 1). Дещо зріс і політичний тиск - 5 випадків (серпень - 4, липень - 1), підрахував ІМІ.

 

Водночас, незначно зменшилася кількість побиттів і нападів на журналістів - 4 випадки (у серпні - 5, у липні - 10). Однак було зафіксовано 2 випадки нападів на офіси ЗМІ, у той час як протягом літа таких випадків не було зафіксовано взагалі, йдеться у звіті ІМІ.

 

 

Найбільш резонансними порушеннями свободи слова у вересні, на думку ІМІ, став тиск на інтернет-видання «Українська правда» та ініціатива народних депутатів від «Батьківщини» та Партії регіонів щодо обмеження доступу до публічної інформації.

 

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 64 випадки нападів та погроз журналістам, 100 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, 37 випадків цензури, та 36 випадків політичного та економічного тиску.

 

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск, та кібер-злочини проти ЗМІ і журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов'язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4082
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду