Комітет свободи слова проти обмеження реклами лікарських засобів і за баланс на державних ТРК

3 Квітня 2013
6302

Комітет свободи слова проти обмеження реклами лікарських засобів і за баланс на державних ТРК

6302
Ухвалено рішення Комітету щодо низки профільних законопроектів
Комітет свободи слова проти обмеження реклами лікарських засобів і за баланс на державних ТРК

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації відхилили законопроект № 1123 «Про внесення змін до статті 21 Закону України "Про рекламу"» (щодо обмеження реклами лікарських засобів, медичної техніки методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації), внесений народними депутатами Андрієм Павловським, Олександром Дубовим, Валерієм Дубілем.

 

Перший заступник голови Комітету Олена Бондаренко, представляючи проект, зазначила, що реклама лікарських засобів, медичної техніки методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації - це третина доходів ЗМІ. За її словами, Комітет не може підтримати проект, який може зашкодити журналістам і засобам масової інформації.

 

Член Комітету Микола Баграєв також висловився проти цього проекту.

 

«У нас дуже багато обмежувальних речей щодо реклами. Це занадто радикальний підхід. Нам треба обговорити загалом питання доцільності такої кількості обмежувальних змін до закону про рекламу», - зазначив голова Комітету Микола Томенко.

 

Більшістю голосів депутати вирішили відхилити законопроект № 1123 (Юрій Стець, Микола Томенко і Микола Княжицький - утрималися).

 

Крім того, члени Комітету більшістю голосів підтримали законопроекти № 2429 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України» (щодо удосконалення механізму запобігання та протидії корупції) і № 2573 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення"» (щодо забезпечення інформаційного балансу Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України). П'ятеро з семи народних депутатів рекомендують прийняти ці проекти за основу (регіонали Олена Бондаренко і Микола Баграєв - проти).

 

За словами Миколи Княжицького, проектом № 2573 ініціатори хочуть домогтися не тільки встановлення обсягів квот гарантованої присутності в ефірі НРКУ та НТКУ зареєстрованих у парламенті депутатських фракцій і груп, а й сформувати дієві громадські ради на державних мовниках. А персональний склад громадських рад доручити затверджувати Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Також члени Комітету за пропозицією Рустама Раупова сформували запитання до уряду. Комітет хоче почути відповідь на питання: «Яка ситуація з переходом України на цифрове мовлення?».

 

У різному народні депутати обговорили проекти постанов про відкликання парламентом з Нацради трьох членів, яких обрала Верховна Рада, які запропонував Ігор Мірошниченко. Члени Комітету, а також юристи секретаріату Комітету порадили автору постанов перереєструвати їх у відповідності до законодавства (підстава для припинення повноважень не відповідає Закону «Про національну раду з питань телебачення і радіомовлення»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6302
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду