Профспілка навчає, як висвітлювати вибори, зберігаючи обличчя та дотримуючись етики

26 Вересня 2005
1055
26 Вересня 2005
11:36

Профспілка навчає, як висвітлювати вибори, зберігаючи обличчя та дотримуючись етики

1055
Матеріал на замовлення – одна з небезпек української журналістики Семінар із питань, які особливо турбують журналістів перед початком виборної кампанії, відбувся з ініціативи Ужгородської організації Незалежної медіа-профспілки України. У місті над Ужем участь у ньому взяли журналісти із ряду обласних і районних, зокрема комунальних засобів масової інформації, студенти відділення журналістики Ужгородського національного університету.
Профспілка навчає, як висвітлювати вибори, зберігаючи обличчя та дотримуючись етики
Йшлося про особливості роботи медійників за умов президентського виборчого марафону. На цьому найбільше зупинилися головний редактор ТРК „Мукачево (М-студіо)” Валентина Пастухова та медіа-юрист Анастасія Бачинська. Перша з них згадала, як працювалося під пресингом влади журналістам телерадіокомпанії, вихід якої в ефір був заборонений протягом майже півроку. Друга навела приклади, яких помилок припустилися окремі журналісти, давши підстави для судових позовів проти своїх ЗМІ. Федір Шандор” „Методологія проведення соціологічного дослідження у редакції ЗМІ”.

Голова Ужгородської організації НМПУ Василь Бедзір висвітлив актуальне для всіх працівників медіа-простору питання: матеріал на замовлення – одна з небезпек української журналістики. Викладач соціології УжНУ Федір Шандор розповів про особливості проведення соціологічного дослідження у редакції ЗМІ. У порядку дискусії вільний журналіст, професор Ужгородського національного університету, доктор історичних наук Сергій Федака виклав своє бачення тенденцій у медіа-просторі, не обійшовши гострих кутів, зокрема і стосунків журналістів їх владою.

Кожен із лекторів, а також учасників дискусії по-своєму відповів на запитання: як доносити правдиву інформацію до виборців, як уникнути потрапляння медійників у повну залежність від грошового мішка, що є прямим продовженням бажання заробити на виборах? Зрештою, зійшлися на думці, що журналісти повинні підвищити вимоги до самих себе, не давати підстав для звинувачень у продажності та упередженості своїх ЗМІ. Наступний семінар медіа-профспілка планує організувати з питань, що стосуватимуться законодавства про вибори. Підводні камені нових законів, прийнятих нещодавно Верховною Радою, не дозволяють говорити про можливість об’єктивного висвітлення виборів, невтручання політиків і чиновників у діяльність ЗМІ.

Медіа-профспілка у час, що залишився до офіційного старту кампанії, шукатиме можливості відстояти інтереси працівників пера і мікрофона, аж до ініціювання поправок у норми законодавства, які не відповідають інтересам журналістів, їхньої аудиторії. Це підтвердили і в центральному штабі НМПУ, що в Києві.

Читайте також:

У Закарпатті потрібно організовувати незалежний журналістський рух - В.Пастухова
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа",
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1055
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду