Євробачення наливається спонсорами.Репліка

11 Березня 2005
890
11 Березня 2005
17:49

Євробачення наливається спонсорами.Репліка

890
Національним спонсором Євробачення в Києві стала всесвітньо відома кампанія, яка займається прохолодженням населення світу і України зокрема. Як повідомлялося, НТКУ та Кока-Кола підписали угоду про співробітництво у підготовці до "Євробачення". Цій подій події було присвячено прес-конференцію, в якій взяли участь президент Національної телекомпанії України Тарас Стецьків, генеральний директор Компанії “Кока Кола Україна” Дмитро Єфімов, переможець “Євробачення 2004” Руслана Лижичко.
Євробачення наливається спонсорами.Репліка
Наразі ми публікуємо репліку з цього приводу незалежного ТБ продюсера, постійного автора „Детектор медіа”, Олександра Зиріна.

Національним спонсором пісенного конкурсу Євробачення в Києві стала всесвітньо відома кампанія, яка займається прохолодженням населення світу і України зокрема. Але сенсаційні і надважливі заяви на пресовій конференції зробили, як це заведено не її представники.

Пресові конференції, які проводяться о 17.30 мають свою атмосферу і своє відповідне забарвлення. Атмосфера, як правило, оповита запахом ковбаски і м’ясця, а забарвлення буває біле, червоне і без кольору. Журналісти, зморені трудовим днем, намагаються якнайшвидше задати дрібненькі запитання і скоріше приступити...

В такій ситуації найбільш виграшну позицію мають спонсори, які ставлять собі за мету отримати позитивні відгуки в післязавтрашньому номері або вечірньому випуску теленовин. Але серед зливи відверто рекламних і кокетливих слів радісно збуджених представників спонсора і переможиці торішнього Євробачення співачки Руслани Лижичко в купі з напруженостомленими промовами Президента НТКУ Пана Стецьківа уважний спостерігач відразу вихоплює найголовніше.

Отож – найголовніше! Спочатку про заяви пані Лижичко.В хвилях її саморекламних повідомлень про рекламні заяви на теренах Європи стосовно України і Євробачення-2005 вихопилась цікавинка: на заключному концерті німецького відбору в Берліні на цьогорічний пісенний конкурс буде виступати (для реклами майбутнього київського конкурсу звичайно ж) представник України. Ні - не вокально-інструментальний ансамбль „Гринджоли” а (ви – здогадалися!)... сама пані Лижичко. Думки відразу винесли на поверхню аксіому: комерційні інтереси активно діючого проекту українського шоу-бізу „Руслана” і комерційні інтереси Національної телекомпанії України стосовно пісенного конкурсу „Євробачення-2005” у Києві це РІЗНІ інтереси.

Аж тут до відповідей на запитання журналістів приєднався і Президент НТКУ пан Стецьків. І прохопився першою досить оригінальною думкою – пісенний конкурс „Євробачення-2005” для НТКУ це НЕ КОМЕРЦІЙНИЙ ПРОЕКТ! Отакої – абсолютно потужну і абсолютно реальну можливість вийти на серйозний комерційний зиск а значить полегшити тиск на державний бюджет і зміцнити комерційні позиції НТКУ Президент цєї самої НТКУ відкинув. Офіційно і якось так похапцем не помітно, але правда, відкинув перед численними ТБ-камерами і диктофонами. Далі у текстах відповідей Президента НТКУ почали періодично з’являтися і зникати словосполучення „робоча група”, „за висновками експертної ради”, „експертні оцінки”.Оскільки мова зайшла про візуальне вирішення ВСЬОГО пісенного конкурсу проминути факт появи листа практично всіх провідних вітчизняних художників і дизайнерів саме з цього приводу було просто не можливо і я запитав: 1.Як пан Стецьків може прокоментувати факт появи такого листа?

2.Оскільки весь час говориться про „робочі групи”, „експертні оцінки” і т.п. чи можна навести склад цих груп або оприлюднити прізвища експертів?

„Таких листів буде ще багато”, - коротко і змістовно відрубав пан Президент НТКУ. Щодо другого запитання чомусь відповідати кинулася пані Руслана і розпочала з того, що „не потрібно агресії...” Перечитую(і пропоную це зробити шановним читачам), про всяк випадок, ще один раз текст запитань з метою пошуку АГРЕСІЇ - відколи це прості, спокійні і зрозумілі професійні запитання почали асоціюватися з агресією. Але - до багатослівної і довготривалої суті відповіді чарівної Руслани щодо складу загадкової „робочої” групи НТКУ, яка чи не „підпільно” і „протягом півроку”, „готувала” „Євробачення”, „була відкрита для співпраці” і т.д.. Журналісти зацікавлено повідкривали блокноти і в результаті дочекалися і записали... аж одне прізвище, назване пані Русланою – Грицак. Чи не закороткий список „експертів”, члені „робочої групи” і т.д.?

Так - часу залишилося вкрай мало. Так – роботи доволі багато. Але робота ця має виконуватися зовсім не в режимі „кризового менеджменту” а фахово, спокійно і впевнено.І методи для виконання цих робіт мають бути застосовані прозорі, зрозумілі,цивілізовані. Це потрібно задля того, щоб після 21 травня залишилися і позитивні відчуття і позитивні почуття -оскільки говорив і буду говорити про те, що для НТКУ пісенний конкурс Євробачення звичайна нормальна професійна робота.

Ну а про кризи (або „ра-а-азруху”) вже багато написано і не мною.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний телевізійний оглядач, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
890
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду