Україна. Євробачення. Перемога.

17 Травня 2004
1140

Україна. Євробачення. Перемога.

1140
На перші місця виходять ті учасники, які просто і органічно, без акцентів та помилок, співають рідною мовою. Очевидно і позитивно на це впливає розширення кількості учасників.
Україна. Євробачення. Перемога.
ВСТУП

Відверто: в перемогу Руслани на Євробаченні не вірив ніхто. Ні фахівці, які знайомі з реаліями вітчизняного шоу-бізнесу. Ні громадяни України, які з цими реаліями не знайомі – телеглядачі і радіослухачі в нашій країні набагато краще знайомі з реаліями закордонними. Але погодьтеся – відчуття від очікування того, що наша з вами країна крокує до перемоги і... впевнено здобуває її, досить сильні.

РЕЗУЛЬТАТ

Молодчина! Крапка.

ПЕРЕГЛЯД КОНКУРСУ

Уже перший попередній етап показав (а фінальний концерт підтвердив) декілька серйозних речей.

Перше – проблеми зі звуком бувають і на такому рівні. Виявилося, що нефахова робота чи не однієї людини може суттєво вплинути на кінцевий результат багатомільйонного європейського телевізійного конкурсу. Це стосувалося і досить самобутнього виступу білорусів, які вдало поєднали автентичне звучання власного народного інструменту з англійською мовою співу. Але особливо драматично погане звучання вплинуло на виступ естонців. Вперше (завдяки НТКУ) ми мали змогу побачити їх у трансляції концерту „Дух Європи” з Варшави – весело, динамічно, професійно! А тут – навіть не пройшли до фіналу. Прикро...

Друге. Нарешті бабусі Європі стає зрозумілим, що домінувати починає сила-силенна інших мелодій. І зовсім не тих, що вироблені за гарантовано успішними голлівудськими поп-розмірами (чомусь пригадується фрагмент хроніки – вирізаний у фанері „класичний силует” жінки, в який намагаються протиснутися десятки американських претенденток). Музика низки країн Європи різнобарвніша й цікавіша, динамічніша й новіша. Ця музика чітко змальовує особистість, людей, народ – тих, хто її наспівує. Хоча й опирається якісно зроблена англомовна попса поки що. Жорстко і цілеспрямовано. Але її місце вже не в першій десятці уподобань телевізійної Європи. Далеко не в першій.

Третє. Уже відбірковий тур показав, що музика, заспівана на „Євробаченні-2004”, ще більш потужно і якісно опирається на власне музичне коріння. І якщо на попередніх конкурсах такого роду пісні сприймалися як екзотика, то тепер – це модна європейська тенденція. Сміливо і вже без будь-якого остраху використовуються автентичні народні мотиви, специфічні інструменти і колоритне звучання. На перші місця виходять ті учасники, які просто і органічно, без акцентів та помилок, співають рідною мовою. Очевидно і позитивно на це впливає розширення кількості учасників.

Четверте. Найбільше сприймаються і запам’ятовуються номери, зроблені як маленьке і оригінальне видовище – Руслана, серби з чорногорцями, роздягнений дівчатами грек, македонець зі стрічками з тіла, колоритні турки із „весільним роком”... При цьому напівоголені жіночі тіла, чи то польські, чи то румунські, як „оригінальне видовище” уже не сприймаються.

Нарешті, п’яте. Також став очевидним та зрозумілим і той факт, що наявність на знімальному майданчику ефектної декорації із модними нині електронними проекційними екранами, купи найсучасніших телевізійних пристосувань (крани, рейки, „Стадікам”) і великої кількості ТБ-камер у потужному світлі шаленої кількості світлових пристроїв не є запорукою для створення якісного сучасного телевізійного видовища. Без вправних і професійних рук і, головне, творчого та оригінального мозку – все це просте залізяччя. Обмовлюся, що така ситуація спостерігається і в нашій країні: кількість телевізійних зйомок з „кранчиками, рейками та екранчиками” всіляких концертів невпинно зростає – на майданчиках тонни залізяччя, а телебачення немає. Отож і тут ми крокуємо в Європу...

ПЕРЕМОГА!

Оцінка перемоги завжди важлива з вуст найближчих і прямих конкурентів. Звичайно ж, маються на увазі „брати наші старші”. В ефірі ОРТ – „Ночь Евровидения на ОРТ”. Відразу ж після обговорення гарячі думки журналістів і фахівців російського шоу-бізнесу. Думки на кшталт „все одно – наша была лучшей” – це і ми вже пройшли. А от жорстку заяву дівчини, яка щойно „ощасливила” концертами сімнадцять міст України, – „ та что вы все Веерка Сердючка да Веерка Сердючка – это у нас она символизирует украинский шоу-бизнес, а на Украине вовсе не так все…” – у студії зустрічає обурений гомін. На „ура” проходять „Як вздрючилась железяка! Вы бы видели в эфире украинский шоу-бизнес – у вас бы шары выкатились” та примітивні образи… І знову обурений гомін і крики на просте і зрозуміле – „Мне кажется, что „Фабрика звезд” навязывает нам примитивные стандарты, и им должно быть стыдно…”. Коротко сказати – розпач і паніка... Для чого про все це згадую? А для того, щоб іще раз стало більш зрозумілим – тільки відірвавшись від багнюки пропонованого нам „расейского” стандарту ведення справ у вітчизняному шоу-бізнесі і телебаченні, будемо „на коні”. Важко буде – ой як важко, але - треба!

ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ...

Найбільш важкий фрагмент цього матеріалу, але знову – треба!.. Дуже багато дрібноти, яка заважає нам просуватися уперед, буде сприймати перемогу на „Євробаченні-2004” як індульгенцію. Певна частина натягне на себе футболки з написами „Дикі танці” і „Україна”, тобто приліпить фіговий листочок як перепустку до вседозволеності. Усе частіше і частіше буде пихато і гордовито звучати „ми перемогли”. Вони перемогли? Почнеться... Уже почалося – навіть турецьким телевізійникам не вдалося прибрати із кадру істоту, яка фактично зірвала на сцені у Стамбулі вручення Руслані переможного призу... Наступного дня в ефірі комерційного FM-радіо уже чую: „Ми вірили... завдяки нам... престижний європейський конкурс у Києві... вся Європа буде співати українською... продовжуємо працювати для вас”... – і пісеньки а-ля Вєтліцкая і К°. Годинами... Практично жодна FM-радіостанція в Києві не віддала ефір найкращій пісні в Європі (тепер уже точно!) належну кількість разів. Практично жоден телевізійний канал у столиці України не показав відеокліп з цією переможною піснею належну кількість разів. „Ми” („вони” ж бо) – „За Україну!”, „За Руслану!”, „За культуру!”, і знову і знову з ефіру українського лине пісенька виконавиці, яка програла Руслані з тріском. Знову і знову...

А далі за „расейскими” рецептами – по колу: відсутність відбіркового туру в Україні на „Євробачення-2005”, незрозумілість і непрозорість використання з комерційною метою в Україні символіки, аудіо та відеоматеріалів Євробачення (державної власності, чи не так?), фантастичне за своїм складом „альтернативне” журі, яке „піарить” прямих комерційних конкурентів НТКУ, державні телевізійні топ-менеджери, які слова зв’язати не вміють державною мовою, та інше...

Україна? Перед „Євробаченням-2005”? Поставлю знаки питання...

P.S. ЧИ ЗМОЖЕ НТКУ ПОТЯГНУТИ?

Якщо будуть прийняті серйозні кадрові рішення і не будуть заважати – звісно, зможе. Скажу навіть по-іншому: тільки НТКУ і зможе. Професіонали є. Досвід, шалений досвід проведення велелюдних і знакових ТБ-видовищ є.

Для прикладу: висвітлення приїзду Папи Римського або численні ігри Ліги чемпіонів – не менш складні постановочні телевізійні проекти, ніж „Євробачення”.

Новітня концертна зала – у Києві вже практично збудована велетенська (тисяч на 10-15 глядачів) спортивно-концертна споруда в районі іподрому. Відповідна техніка (звук, світло, спеціальне обладнання) в Києві є давно.

До праці.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний телевізійний експерт, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1140
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду