Леонід Парфьонов уже зовсім не Леонід Парфьонов

20 Січня 2004
873

Леонід Парфьонов уже зовсім не Леонід Парфьонов

873
Після перегляду репортажів на цю тему, показаних російськими НТВ і РТР, саме собою виникає припущення, що робила все це одна і та ж особа, тільки замаскувалася вона під різними прізвищами. В обох репортажах присутня теза про український народ, котрий спить і бачить, як би оце повернутися в обійми старшого брата. Але на перешкоді щирим устремлінням стоять політики-націоналісти, котрі носять вуса і вишиванки. В одному випадку це Андрій Шкіль, а в іншому – Тарас Чорновіл.
Леонід Парфьонов уже зовсім не Леонід Парфьонов
Зате тверезомислячий політик, котрий вважає, що Україна без Росії не проживе, в обох репортажах один і той самий – інтернаціоналіст Леонід Грач, котрий свого часу пропонував у парламенті випити на Тузлі шампанського разом з росіянами. Одна й та сама вчителька переяславської школи присутня в обох сюжетах. Вона запитує в учнів, хто такий Богдан Хмельницький. І сумлінний учень відповідає їй, що Богдан Хмельницький – це великий політичний діяч, велич якого полягає в тому, що він приєднав Україну до Росії.

Коротше, народ хоче, а політики не дають. І жодним словом не згадали про те, як нинішні історики, в тому числі і російські, оцінюють події 350-річної давнини. Жодної спроби осмислити, чому військовий договір, яких Богдан Хмельницький понапідписував чимало, раптом став визначальною історичною подією саме в радянський період. Кажучи про сучасне прагнення злитися з росіянами в братніх обіймах, російські репортери чомусь не згадали, що після Тузли українці значно прохолодніше почали ставитися до обіймів “старшого брата”. Замість аналізу і постановки проблеми – пропаганда і підтримання потрібних російському істеблішментові міфів.

Особливо прикро було все це спостерігати на НТВ у виконанні Леоніда Парфьонова. Того самого Парфьонова, який зробив свого часу чудові цикли про історію Радянського Союзу, який зробив документальні фільми про те, як знімалися “Сімнадцять миттєвостей весни” і “Місце зустрічі змінити не можна”. Він відзначався іронічністю, критичністю й інтелігентністю. Сьогодні він продовжує вести передачу “Намедни” на НТВ, але від неї, як і від нього самого, залишилася сама лише назва.

На фоні таких матеріалів нам не доведеться довго чекати заяв кандидатів у російські президенти про необхідність подати руку допомоги потерпаючому братньому народові. А хтось, можливо, заявить, що треба, аби російський солдат омив свої чоботи у водах Дніпра. І подібні заяви російські телевізійники підкріплять Леонідом Грачем, який скаже, що із задоволенням випив би пляшчинку шампанського разом з російським вояком.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
873
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 224
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду