Ми - проти!

1 Грудня 2003
757

Ми - проти!

757
Після круглого столу ми повідомили наших читачів, що суттєвого компромісу, на жаль, досягти не вдалось. Але в той же час ми вважаємо важливим, що опоненти мали можливість вільної дискусії та публічного заявлення своїх позицій.
Ми - проти!
Під час круглого столу не проводилися ніякі голосування, не приймалися ніякі заяви, тим більш офіційні – чи на підтримку, чи проти законопроекту „Про телебачення та радіомовлення”, чи на підтримку чи проти окремих його статей - бо на меті організаторів було саме донесення до депутатів різних думок, для якнайбільшого та найефективнішого їх урахування, а не лобіювання якоїсь однієї позиції. Незважаючи на те, що 20 листопада Верховна Рада таки прийняла законопроект у першому читанні – ми повідомили на сторінках „Детектор медіа” („Протиріччя нової редакції Закону „Про телерадіомовлення” зафіксував Круглий стіл...”; „Шляхи законодавчого регулювання ринку кабельного телебачення”), що всі пропозиції учасників круглого столу вже надані профільному комітету ВР і ми сподіваємось на їх урахування під час підготовки законопроекту до другого читання.

Але, як виявилося, щодо мети та підсумків Круглого столу були й інші точки зору. Дотримуючись принципу плюралізму, ми сьогодні публікуємо – без редакційних правок та коментарів – лист президента Асоціації операторів кабельного ТБ Володимира Алексєєва.

Невдачею закінчилась спроба організаторів Круглого столу “Шляхи розвитку кабельного ТБ в контексті законодавчого регулювання” нав’язати операторам кабельного телебачення України точку зору голови Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України Миколи Томенка, заступника голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Віктора Понеділка та компанії “Воля” стосовно бачення майбутнього національних кабельних операторів. Як було зазначено організаторами, головне завдання цього круглого столу полягало у розгляді позицій учасників ринку кабельного телебачення щодо законодавчого регулювання даної галузі.

Але насправді замість обговорення концептуальних підходів до регулювання даної галузі організатори круглого столу запропонували підтримати для прийняття в першому читанні ухвалений Комітетом проект Закону України “Про телебачення та радіомовлення” та надати пропозиції щодо коректив до другого читання. Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж неодноразово висловлювала свої пропозиції та зауваження щодо законодавчого врегулювання діяльності галузі кабельного телебачення шляхом офіційних звернень до голови Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України, проте усі вони були демонстративно проігноровані М.В.Томенком. З точки зору фахівців Асоціації, запропонований законопроект містить концептуально невірні підходи до врегулювання галузі кабельного телебачення, тому його не можна було приймати саме в першому читанні. Адже, згідно з регламентом Верховної Ради, в першому читанні мають прийматися концептуальні підходи, а в другому читанні - уточнюватися деталі прийнятих концепцій.

Президія Всеукраїнської асоціації операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж висловила свою незгоду з даного приводу і поставила питання про ефективність та доцільність обговорення деталей законопроекту, який у своїй концептуальній основі не тільки не здатен забезпечити нормальних умов функціонування національних кабельних операторів та захистити їхні інтереси, але й спрямований на їх придушення.

Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж - єдина всеукраїнська громадська організація операторів кабельного телебачення, зареєстрована Міністерством юстиції України, і є достатньо компетентним об’єднанням професіоналів даної галузі. А отже, дуже дивною видається позиція Комітету щодо повного ігнорування думки професіоналів. Здивувало також небажання організаторів заходу включити до переліку питань круглого столу питання, запропоновані Асоціацією щодо антимонопольних обмежень, реалізації прав територіальної громади, регулювання захисту авторських та суміжних прав, що у запропонованій редакції Закону України “Про телебачення та радіомовлення” практично не відображені.

Особливо членів Всеукраїнської асоціації операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж дивує небажання авторів нового законопроекту керуватися європейським досвідом у галузі телебачення та радіомовлення і тим самим наблизити Україну до Європейського Співтовариства. У проекті закону багато пунктів протирічать європейським конвенціям, які регулюють відносини у даній сфері. Отже, постає питання, чи дотримуємося ми загальноукраїнської спрямованості курсу на європейську інтеграцію.

Слід зазначити, що саме ця проблема була докладно розглянута на засіданні круглого столу щодо свободи електронних ЗМІ та законодавчого забезпечення їхньої діяльності відповідно до європейських стандартів, яке відбулося у Верховній Раді України 18 квітня ц.р. за участю

- доповідача ПАРЄ по Україні Х.Северінсен;

- голови Постійного комітету Ради Європи з питань транскордонного телебачення І. Булен-Гіка;

-заступника голови цього Комітету К. Якубовича;

-керівники департаменту ЗМІ Директорату прав людини Ради Європи К. Пуареля.

Так, представники Ради Європи велику увагу приділили законодавчому забезпеченню ретрансляції телепрограм.

Зокрема, п. Х. Северінсен зазначила, що відкритість держав для ретрансляції іноземних телепередач є запорукою успішного демократичного розвитку цих держав, п. І. Булен-Гіка звернула увагу на неприпустимість створення перешкод ретрансляції телепередач всупереч вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення, а п. К. Якубович прямо зазначив, що прийняття Україною законодавчих норм щодо ліцензування ретрансляції закордонних телепрограм зробить неможливим виконання Україною зобов’язань, які вона поклала на себе підписанням Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

Ось головні вимоги до законопроекту, які пропонували учасники круглого столу :

- відмовитись від обов’язкового створення посередників між абонентами і операторами, вилучивши терміни “програмна послуга” та “провайдер програмної послуги”;

- вилучити по тексту законопроекту всі функції і умови, пов’язані з вищенаведеними термінами;

- відмовитися від протидії виконанню міжнародних зобов’язань України у частині реалізації положень Європейської конвенції про транскордонне телебачення, для чого вилучити ліцензування ретрансляції, яке протирічить нормам цієї Конвенції і фактично створює механізм цензури;

- надати визначення термінів “товар” та “ринок” для діяльності з доставки до абонентів телевізійних сигналів телерадіоорганізацій-мовників ;

- ввести антимонопольні обмеження на володіння мережами кабельного телебачення в м. Києві, м. Севастополі та у містах з населенням більш ніж 500 тис. жителів;

- ввести норми, що стимулюють інвестиції національних операторів в будівництво сучасних телеінформаційних мереж;

- залишити в силі положення ст. 24 Закону України “Про телебачення і радіомовлення“ (№ 3759-Х11 від 21.12.1993р.) щодо надання дозволів місцевих органів влади на створення мереж кабельного телебачення;

- і найголовніше - діяльність операторів багатофункціональних мереж, які не є телерадіоорганізаціями, не може регулюватися “телевізійними” законами, отже потребує регуляції окремим законом або, в крайньому випадку, її діяльність повинне регулювати законодавство про зв’язок (телекомунікації).

Як заявила президія Всеукраїнської асоціації операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж: “Асоціація не лише готова обговорювати складні питання законодавчого регулювання діяльності кабельних операторів, але й сама неодноразово ініціювала такий процес. Але на цей “круглий стіл” нас запросили як статистів, думка яких не буде врахована. Адже законопроект уже знаходиться на розгляді у Верховній Раді, ніхто не знімав його з розгляду і робити цього не збирається. Цілком очевидно, що М. Томенко та керівництво Парламентського Комітету враховувати пропозиції громадськості не мали наміру, а цей захід намагаються використати як PR-акцію, аби шляхом маніпулювання громадською думкою штучно створити умови для підтримки своєї позиції”.

Але, на жаль, маніпулювання, про можливість якого попереджала Асоціація, таки було здійснено вже на наступний день - незважаючи на обіцянки організаторів круглого столу донести думку учасників до депутатів та добитись виключення з законопроекту ст.44., найбільш неприйнятної для кабельних операторів. 20 листопада М.В.Томенко під час доповіді у Верховній Раді України із зазначеного законопроекту запевнив депутатів, що “... учора відбулася нарада, “круглий стіл” представників усіх головних операторів кабельного телебачення, і абсолютна більшість учасників погодилась на те , що ми врахуємо ті ідеї, які висловлюються між першим та другим читанням, і вони погоджуються на цей варіант, який пропонується в першому читанні...”. М.В. Томенко “забув” при цьому проінформувати депутатів, що під поняттям “абсолютна більшість учасників“ він, напевно, розуміє компанію “Воля” та ще підтримуване нею керівництво Спілки кабельного телебачення України, а також заступника голови Національної ради В.Понеділка, тому що, крім цих учасників, ніхто більше на користь законопроекту не висловився. У засіданні круглого столу були присутні більше 50-ти учасників, і тільки четверо з них підтримали запропонований законопроект, а саме:

•керівник компанії „Воля” Бойко С.Ю.;

•співробітник „Волі” та віце-президент СКТУ Янчук О.М.;

•президент СКТУ Ляхов О.І.;

• 1-й заступник голови Національної Ради України з питань ТБ та РМ Понеділко В.І.;

Із трьох об’єднань операторів кабельного телебачення (ВАОКТТМ, СКТУ, „Укртелемережа”), які були присутні на круглому столі, два висловилось проти законопроекту – ВАОКТТМ та „Укртелемережа”.

Будь-якого голосування, навіть рейтингового, на цьому круглому столі не було.

Виникає закономірне питання - чи достовірним було твердження Томенка М.В про те, що „абсолютна більшість учасників” підтримала його законопроект? М.В. Томенко “забув” сказати також про офіційний документ, підписаний учасниками цього круглого столу, який називається “ПРОПОЗИЦІЇ щодо нової редакції Закону України “Про телебачення і радіомовлення” учасників Круглого столу “Шляхи розвитку кабельного телебачення в контексті законодавчого регулювання”, в якому чітко висловлена позиція учасників: “Вважаємо за необхідне прийняття рішення Комітету свободи слова та інформації Верховної Ради України про зняття з розгляду проекту нової редакції закону України “Про телебачення та радіомовлення” № 3651 та створення робочої групи для узагальнення пропозицій щодо законодавчого врегулювання діяльності операторів кабельного телебачення та телеінформаційних мереж за участю громадських об’єднань операторів.”

Національні кабельні оператори висловлюють незгоду з непрофесійним підходом Миколи Томенка до регулювання галузі і звертаються до парламентарів з закликом виключити в другому читанні із зазначеного законопроекту ст. 44 та всі інші положення, спрямовані на додаткове ліцензування та створення механізму цензури при діяльності національних операторів кабельного телебачення, які в усьому світі є зв’язківцями, а не телерадіомовниками. Також вони просять надалі не використовувати недостовірну інформацію і не стверджувати, що якщо із п’ятдесяти присутніх на засіданні круглого столу чотири особи підтримали вищезазначений законопроект, то вони є більшістю.

Сподіваємось, що і сам М.В. Томенко більше не буде вдаватися до маніпулювань та недостовірних тверджень, запевняючи, що позиція, яку відстоює компанія “Воля”, є позицією абсолютної більшості. Тим більше, що він публічно обіцяв народному депутату Луценку Ю.В. в сесійному залі Верховної Ради: “..згідно цього закону не буде відбуватись ліцензування послуги кабельного телебачення. І я це гарантую як голова комітету... із цим застереженням я для стенограми кажу, що ми це врахуємо між першим та другим читанням.”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
757
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду