Учасники громадських слухань НСЖУ ухвалили резолюцію «Зупиніть безкарність негайно!»

Учасники громадських слухань НСЖУ ухвалили резолюцію «Зупиніть безкарність негайно!»

1 Листопада 2017
1476
1 Листопада 2017
17:07

Учасники громадських слухань НСЖУ ухвалили резолюцію «Зупиніть безкарність негайно!»

1476
1 листопада з ініціативи Національної спілки журналістів України (НСЖУ) відбулися громадські слухання з безпеки журналістів
Учасники громадських слухань НСЖУ ухвалили резолюцію «Зупиніть безкарність негайно!»
Учасники громадських слухань НСЖУ ухвалили резолюцію «Зупиніть безкарність негайно!»

Напередодні Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів з ініціативи НСЖУ відбулися громадські слухання, учасники яких прийняли резолюцію «Зупиніть безкарність негайно!». За словами голови НСЖУ Сергія Томіленка, цю резолюцію надішлють не тільки керівництву України, а й міжнародним організаціям.

Зокрема в резолюції йдеться про те, що учасники слухань констатують, що акти фізичного насильства проти журналістів залишаються без належної реакції влади, немає прецедентів справедливого покарання кривдників журналістів, не покарано вбивць В’ячеслава Веремія, Павла Шеремета, замовників убивства Георгія Гонгадзе, а тренінги, конференції, засідання робочих груп, спрямовані на посилення безпеки журналістів, істотно не впливають на стан справ.

Учасники слухань вимагають публічного звіту влади й органів слідства про результати розслідування резонансних злочинів проти журналістів, а саме від Президента України виконати обіцянку, дану в День журналіста 6 червня 2017 року, щодо організації публічного звіту про розслідування вбивства Павла Шеремета, від парламенту – провести парламентські слухання щодо стану безпеки журналістів і свободи слова в Україні, а від Генпрокуратури – призначити в керівництві ГПУ особу, відповідальну за нагляд щодо розслідування злочинів, скоєних проти журналістів та ін. Також вимоги висунені МВС, судовій гілці влади та Вищій раді правосуддя.

«Детектор медіа» друкує текст резолюції повністю:

«Резолюція «Зупиніть безкарність негайно!»

Київ, 1 листопада 2017 р.

Учасники перших громадських слухань з питань безпеки журналістів в Україні, проведених Національною спілкою журналістів України з нагоди Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів,

Констатують:

Акти фізичного насильства проти журналістів залишаються без належної реакції влади. Немає прецедентів справедливого покарання кривдників журналістів, а в поодиноких випадках судових розглядів призначаються сміхотворні штрафи. Не покарано вбивць В’ячеслава Веремія, Павла Шеремета, замовників убивства Георгія Гонгадзе. Тренінги, конференції, засідання робочих груп, спрямовані на посилення безпеки журналістів, істотно не впливають на стан справ.

Від Президента України:

- виконати обіцянку, дану в День журналіста 6 червня 2017 року, щодо організації публічного звіту про розслідування вбивства Павла Шеремета.

Від Верховної Ради України:

провести парламентські слухання щодо стану безпеки журналістів і свободи слова в Україні, запровадити регулярні щорічні слухання;

запровадити посаду Уповноваженого ВР України з питань свободи слова та безпеки журналістів з широкими повноваженнями контролю за слідством.

Від Генеральної прокуратури України:

призначити в керівництві ГПУ особу, відповідальну за нагляд щодо розслідування злочинів, скоєних проти журналістів. Публікувати щоквартальні звіти за результатами розслідування цих злочинів.

Від Міністерства внутрішніх справ України:

призначити у керівництві МВС особу, відповідальну за нагляд щодо розслідування злочинів, скоєних проти журналістів. Публікувати щоквартальні звіти за результатами розслідування цих злочинів.

Від судової гілки влади:

забезпечити відкритість судів з розгляду злочинів, скоєних проти журналістів;

запровадити окремий облік відповідної категорії справ і щоквартальну публікацію звіту з розгляду цих справ.

Від Вищої ради правосуддя:

запровадити звітність про притягнення до відповідальності суддів за порушення прав журналістів у судовому процесі, а також про неналежний розгляд цієї категорії справ зі щоквартальною публікацією звітів».

У громадських слуханнях взяли участь представники ЗМІ, зокрема Наталка Нагорна (кореспондент «1+1»), Ігор Єфімов (фотокореспондент газети «Вечірні Черкаси»), які розповіли  про напади на них та практичну бездіяльність правоохоронців. Сергій Томіленко та секретар НСЖУ Валерій Макеєв назвали й інші випадки, де ніхто не був покараний за напади на журналістів.

Також виступили заступник голови СБУ Віктор Кононенко, заступник начальника управління головного слідчого управління Нацполіції України, які надали статистику кримінальних проваджень щодо перешкоджань журналістській діяльності (17 з них вже направлені до суду), і вкотре повідомили, що всі ці справи на особливому контролі. Від парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики виступив Юрій Павленко, який наголосив, що діюча влада не зацікавлена публічно звітувати про розкриття справ про побиття журналістів чи перешкоджання їх діяльності.

Нагадаємо, члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 6 вересня одноголосно підтримали проект постанови Верховної Ради про проведення 1 листопада цього року парламентських слухань про безпеку журналістів в Україні на тему: «Безпека журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи вирішення».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1476
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду