З «Польського радіо» звільнили журналістів-громадян України

З «Польського радіо» звільнили журналістів-громадян України

20 Травня 2016
3101

З «Польського радіо» звільнили журналістів-громадян України

3101
В українській редакції «Польського радіо», яка готує мовлення на закордон, після її злиття з білоруською і російською редакціями відбулася низка звільнень. Зокрема були звільнені журналісти-громадяни України Олена Бабакова, Ігор Ісаєв та голова української служби радіостанції Анатолій Зимнін.
З «Польського радіо» звільнили журналістів-громадян України
З «Польського радіо» звільнили журналістів-громадян України

Про це повідомляє Інститут масової інформаці (ІМІ).

Як зазначила в коментарі ІМІ Олена Бабакова, журналістам було повідомлено, що звільнення відбуваються в рамках реструктуризації, проте реструктуризаційного плану ніхто не показав. Більше того, на їх місце вже прийняті нові співробітники. 

Як повідомив вже колишній голова української служби «Польського радіо» Анатолій Зимнін, звільнення відбулося раптово (nagle okazało się). Він подякував колегам за честь керувати «фантастичною редакцією». 

Звільнений журналіст Ігор Ісаєв у своєму записі зокрема зазначив: «Час доброї зміни  (алюзія до передвиборчого гасла партії «Право і справедливість», яка стала правлячою восени 2015 року. – ІМІ) в моєму житті перетворився на час доброго розрахунку з сумлінням. Щось мені вдавалося краще, щось гірше, але я щасливий, що за цей час (7 років роботи на Польському радіо) готовий відповісти за кожен свій крок та кожен матеріал. Друзям з суспільних ЗМІ бажаю одного: не втратити почуття власної гідності. Жодна зміна цього не відбере, якщо не віддати її самому, і жодна зміна того не поверне». 

Як повідомило Товариство журналістів Республіки Польща, три східнослов'янські редакції об'єднано в одну редакцію «Схід» (Wschód) з метою, як зазначив голова «Польського радіо на закордон» Анджей Рибалт, «збільшення активності Польського радіо на закордон та знаходження більшого числа слухачів на східних ринках: українському, білоруському та російському». 

Сайт Товариства також повідомляє, що з початку року збільшилась кількість перекладів з націоналістично-консервативної Gazety Polskiej на російськомовному порталі Radiopolsha.pl, який створювався для протидії російській пропаганді. Тексти нібито надходили від директора особисто.

Анджей Рибалт, польський українець за походженням, відкидає звинувачення в тому, що журналістів керівництво питало про їхню національність: мовляв, це робилося до його призначення (він змінив Томаша Вибрановського, який займав цю посаду близько місяця). 

Відомий польський репортер Павел Решка так прокоментував  звільнення українців: «Мушу написати, що мені дуже прикро. Я знаю їх як професійних журналістів і чудових колег. Вони громадяни України, вибрали Польщу другим домом і давали їй все, що мали в собі найкращого. Не знаю, що то таке та реструктуризація, але якщо вона з'їдає таких людей, не маю до неї симпатії». 

Нагадаємо, в Польщі відбувається дискусійна реформа суспільного мовника, за якою ЗМІ більше контролюватимуться державою, а керівників каналів Польського ТБ, радіо та Польської агенції преси призначатиме та звільнятиме без пояснення причин Міністр державної скарбниці. 

На фото - Олена Бабакова,  Ігор Ісаєв та Анатолій Зимнін

Фото: з Facebook Ігоря Ісаєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3101
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду