СБУ пояснила, чому були затримані журналісти програми «Схеми»

СБУ пояснила, чому були затримані журналісти програми «Схеми»

2 Жовтня 2015
4390

СБУ пояснила, чому були затримані журналісти програми «Схеми»

4390
СБУ пояснила, чому були затримані журналісти програми «Схеми»
СБУ пояснила, чому були затримані журналісти програми «Схеми»

Голова Головного управління Служби безпеки України (СБУ) у Києві та Київській області Михайло Глуговський заявив, що буде розслідувано можливе перевищення повноважень співробітників СБУ, які затримали журналістів програми «Схеми» Михайла Ткача й Кирила Лазаревича, а також пошкодили знімальну техніку, водночас підкресливши, що охорона будівлі Головного управління СБУ виконувала свої обов'язки. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Начальник київського СБУ заявив, що журналісти начебто вели зйомку оперативного складу, який заходив до будівлі спецслужби, серед яких засекречені співробітники.

 

«Вранці двоє невстановлених осіб проводили зйомки у той час, коли заходить оперативний склад. У нас серед оперативного складу є негласний склад, приналежність якого до служби ми фактично  розкривати не можемо. Охорона, будучи детально проінструктованою у зв'язку з вибухами, які відбулися в Одесі, з терористичною загрозою, яка є у місті, вони вийшли і запитали, хто такі. Відмовилися показати посвідчення, відповідно їх запросили через деякий час у приймальну кімнату, перевищивши, можливо, свої повноваження», - пояснив Михайло Глуговський застосування сили до журналістів програми «Схеми».

 

Він запевнив, що буде проведено швидке розслідування можливого перевищення повноважень з боку працівників СБУ.

 

«Голова СБУ призначив службове розслідування, і у процесі цього розслідування усі винні будуть покарані. Ми вибачаємося за цей інцидент. Ніяких вказівок чинити перепони журналістам у проведенні зйомок їх передачі ніхто не давав. Це інцидент, який стався як випадок біля будівлі, і охорона виконала свої обов'язки, перевищивши, можливо, повноваження», - сказав він.

 

Нагадаємо, 2 жовтня співробітники Служби безпеки України (СБУ) затримали журналістів Михайла Ткача й Кирила Лазаревича програми антикорупційних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях», що виходить на «Радіо Свобода» і «UA:Першому». 

 

Як повідомив у Facebook Михайло Ткач, журналісти програми «Схеми» мали при собі посвідчення.«Тільки що на нас напали співробітники СБУ просто під ворітьми за адресою Аскольдів провулок, 3. Ми стояли з прес-службою з посвідченням в руках. Поламали камеру. Заламали. Сказали зізнаватися у шпигунстві», - написав журналіст.

 

Згодом журналістів відпустили і повернули техніку. Народний депутат, колишній журналіст Сергій Лещенко повідомив, що зателефонував главі СБУ Василю Грицаку щодо інциденту з журналістами програми «Схеми» і той пообіцяв провести службове розслідування.

 

Затримані журналісти викликали поліцію і написали заяву про перешкоджання професійній діяльності журналіста.

 

Як повідомляє «Радіо Свобода», перебуваючи біля Управління СБУ, журналісти  кілька днів поспіль знімали сюжет про те, що співробітники СБУ пересуваються на дорогих автомобілях класу люкс, вартість яких може не відповідати їхнім офіційним доходам на посадах держслужбовців. Знімальна група, перебуваючи поза територією СБУ, фільмували, які автомобілі приїжджають до цієї установи.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4390
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
d
3136 дн. тому
Схеми: корупція в деталях uploaded a new video: Затримання співробітниками СБУ журналістів програми «Схеми». На цьому відео чітко видно дві важливі речі: 1. Під час зйомок біля будівлі управління СБУ Михайло Ткач на всі запитання прямо представлявся журналістом Радіо Свобода, показував журналістське посвідчення та відкрито називав тему свого сюжету – дорогі авто класу люкс, на яких приїжджають на роботу працівники СБУ – державні службовці з зарплатами в середньому до 5 тисяч гривень. 2. Під час силового затримання представниця прес-служби, знаючи, що це знімальна група Радіо Свобода, стояла поруч і нічого не вдіяла. Повне відео нападу з кількох ракурсів є в розпорядженні СБУ – будівля обвішана декількома камерами зовнішнього спостереження, в тому числі прямо направленими на місце нападу. Вимагаємо його оприлюднення та повноцінного розслідування – не лише в рамках внутрішньої перевірки, а й у рамках кримінального провадження за фактом навмисного перешкоджання журналістській діяльності.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду