На Миколаївщіні на журналістів «Преступности.НЕТ» напали бійці «Айдару» - міліція бездіяла

На Миколаївщіні на журналістів «Преступности.НЕТ» напали бійці «Айдару» - міліція бездіяла

21 Вересня 2015
3512
21 Вересня 2015
11:05

На Миколаївщіні на журналістів «Преступности.НЕТ» напали бійці «Айдару» - міліція бездіяла

3512
На Миколаївщіні на журналістів «Преступности.НЕТ» напали бійці «Айдару» - міліція бездіяла
На Миколаївщіні на журналістів «Преступности.НЕТ» напали бійці «Айдару» - міліція бездіяла

18 вересня на трасі Миколаїв-Доманівка біля селища Кринички (Миколаївська область) бійці батальону «Айдар» напали на журналіста та оператора миколаївського інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Вадима Богданова та Валерія Федченка, коли ті приїхали проводити фото та відеозйомку дорожньо-транспортної пригоди за участю військових. Про це повідомляє  Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Журналісти пибули на місце ДТП на таксі. Кореспондент Вадим Богданов встиг зробити один кадр на місці пригоди, коли до нього та до оператора Валерія Федченко підбігли декілька людей у військовій формі та почали у грубій формі вимагати припинити зйомку, з'ясовуючи, хто вони такі. Вадим Богданов відповів їм, що вони - журналісти і показав їм своє посвідчення.

 

«В цей час один з них підійшов до мене і запитав - а де твоє посвідчення? Я відповів, що в гаманці, який у кишені. На це військовий мені відповів, щоб я камеру засунув туди ж. Ну, я, власне, щоб зберегти техніку, сховав камеру в сумку», - розповів оператор «Преступности.НЕТ» Валерій Федченко.

 

Відповідь Вадима Богданова, що він журналіст і що він виконує свою роботу, не задовольнила агресивно налаштованих молодих людей, які стали навколо нього і намагались відібрати у нього фотоапарат. За словами Валерія Федченка, він бачив, як один з людей у ​​формі розстібнув кобуру з пістолетом і ходив за ними.

 

Журналісти звернулися за допомогою до співробітника міліції, який стояв поруч, але той відповів: «А чим я вам допоможу?» і залишився на своєму місці.

 

Коли конфлікт нібито вдалося вирішити, і журналісти, вибравшись з оточення військових, попрямували до автомобіля, їх наздогнала жінка у військовій формі, якій здалося, що Вадим Богданов записував щось на мобільний телефон. За її вимогою кореспондент показав, що на його телефоні немає ніяких записів. Після цього група людей у ​​формі знову підбігла до журналістів. Один з нападників почав наносити удари журналісту в область голови і тулуба. Оператору вдалося вихопити Вадима Богданова з натовпу і посадити в автомобіль.

 

«Вони говорили, що вони нас знайдуть, якщо побачать фотографії в інтернеті. Водієві нашого таксі сказали, щоб той забирався звідси, поки вони не влаштували йому проблеми», - розповів Валерій Федченко.

 

Вже в машині журналіст виявив, що під час бійки військові розбили його мобільний телефон.

 

Після цього стало відомо, що на тому самому місці військові перешкоджали законній професійній діяльності й інших журналістів. Так, на місце ДТП приїхали також кореспонденти інтернет-видання «Новости-N», але військові змусили журналіста зтерти знімки з камери та змусили їх поїхати з місця пригоди.

 

Відомо, що на полігоні «Широкий лан», який знаходиться неподалік від місця ДТП та нападу на журналістів, вже два тижні знаходяться біля 800 бійців батальону «Айдар». За інформацією миколаївських ЗМІ, в результаті ДТП біля села Кринички з тяжкими травмами до лікарні швидкої допомоги Миколаєва потрапило четверо бійців батальону «Айдар».

 

Нагадаємо, 27 серпня українські медіаорганізації направили Президенту України Петру Порошенку звернення щодо неприпустимості продовження практики безкарності у злочинах проти журналістів після зміни влади  в Україні і пропозицію проведення наради із цього приводу із залученням очільників силових відомств і суддівського корпусу.  Про це йдеться у зверненні медіаорганізацій, яке було зареєстроване в Адміністрації Президента.

 

16 вересня під час зустрічі представників медійних організацій в Адміністрації Президента було досягнуто домовленості, що протягом тижня буде створено робочу групу, яка контролюватиме розслідування злочинів проти журналістів. До неї увійдуть представники медійних громадських організацій, Адміністрації Президента України і силових структур.

 

«Детектор медіа»

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3512
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду