Акції пам’яті Гонгадзе і загиблих журналістів пройшли в Краматорську, Полтаві, Миколаєві (ФОТО, ВІДЕО)

Акції пам’яті Гонгадзе і загиблих журналістів пройшли в Краматорську, Полтаві, Миколаєві (ФОТО, ВІДЕО)

16 Вересня 2015
2748
16 Вересня 2015
20:10

Акції пам’яті Гонгадзе і загиблих журналістів пройшли в Краматорську, Полтаві, Миколаєві (ФОТО, ВІДЕО)

2748
Акції пам’яті Гонгадзе і загиблих журналістів пройшли в Краматорську, Полтаві, Миколаєві (ФОТО, ВІДЕО)
Акції пам’яті Гонгадзе і загиблих журналістів пройшли в Краматорську, Полтаві, Миколаєві (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 16 вересня, в 15-ту річницю зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, в різних містах України проходять акції солідарності журналістів і вшанування пам'яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих українських журналістів.

 

У ці хвилин акція проходить у Києві, на Майдані Незалежності. А вдень у Києві громадські активісти вивісили на мосту біля Майдану Незалежності банер зі словами «Георгій, ми не забули», повідомляє hromadske.tv.

 

 

У Краматорську Донецької області журналісти зібралися на акцію пам'яті зранку, повідомляють «Новости Донбасса». Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. На зустрічі виступив голова Донецької облорганізації Національної спілки журналістів України Олександр Бриж.

 

Виступає Олександр Бриж

 

 

 

 

Журналісти залишили на лавках червоні кульки з прив'язаними ручками і листівки з силуетами Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова - донбаського журналіста, який загинув у 2001 році після нападу в місті Слов'янську під час виконання професійних обов'язків.

 

 

 

 

 

У Полтаві журналісти і небайдужі полтавчани зібралися в першій половині дня біля будівлі обласної ради, повідомляє «В Полтаве».

 

 

Як зазначила президент Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Стельмах-Кучеренко, яку цитує «Коло», Георгій Гонгадзе для української журналістики - символ своєї професії. «На жаль, змінюються президенти, генпрокурори, всі обіцяють знайти замовника - покарати. Але до цього часу нічого не змінилося. Вже померла його мати, виросли його діти», - сказала вона.

 

Виступає Людмила Кучеренко

 

За її словами, журналістика - небезпечна професія, як в Україні, так і всьому світі, не кажучи про військову журналістику. Люди, які оприлюднюють інформацію про корупцію, зловживання, завжди піддають переслідуванням. Вбивство - крайня форма таких гонінь. Найпоширеніші ж засоби «заткнути рота» журналістові - судові позови, погрози, навіть побиття.

 

 

На думку Людмили Кучеренко, полтавські журналісти не так згуртовані, як, до прикладу, у Кременчуці Полтавської області, де медійники завжди захищають одне одного, якщо хтось робить спроби перешкоджання діяльності журналіста. Вони проявляють журналістську солідарність, якої в Полтаві не вистачає, вважає пані Кучеренко.

 

 

У Миколаєві журналісти телеканалів, друкованих та інтернет-видань зібралися увечері на Соборній площі, де запалили свічки та вшанували пам'ять загиблих колег хвилиною мовчання, повідомляє «Преступности.нет».

 

Як зазначила представник Незалежної медіа-профспілки України в Миколаївській області Тетяна Локацька, по всій Україні в цей день, у день зникнення засновника видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе, поминають журналістів, загиблих під час виконання своїх професійних обов'язків. У нинішньому році акція носить гасло «Озбройся правдою».

 

«За останні роки в Миколаєві було доведено до суду тільки одну справу саме за статтею перешкоджання журналістській діяльності та притягнуто людину до відповідальності. Це зараз уже призводить до того, що всі розуміють, що журналіста можна бити, йому все одно за це нічого не буде. У нас дуже багато справ «висить». Все більше і більше втручання в права журналістів, хоча за статтею (за перешкоджання журналістській діяльності. - ТК) збільшилася відповідальність», - розповіла пані Локацька.

 

У свою чергу, головний редактор інтернет-видання «Преступности.нет» Анатолій Чубаченко в коментарі журналістам відзначив важливість того, щоб справи про перешкоджання журналістській діяльності, доводилися до логічного кінця. «Важливо сьогодні нагадувати про себе людям, нагадувати, в першу чергу владі, що ми є, що у нас є якісь проблеми, про те, що ми кожен день, як і багато служб, піддаємо ризику своє життя. Дуже важливо, щоб люди, які порушують наші права, несли заслужене покарання», - сказав пан Чубаченко.

 

Акції були заплановані також у Львові, Рівному, Ужгороді та інших містах.

 

Нагадаємо, 16 вересня, в день зникнення Георгія Гонгадзе, журналісти та медіаорганізації закликали громадян країни провести акції солідарності та вшанувати пам'ять усіх загиблих журналістів за часи Незалежності.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - hromadske.tv, «Новости Донбасса», «В Полтаве», «Коло»

Відео - Громадське ТБ Донбасу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2748
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду