Матвій Нікітін очолив новостворений відділ журналістських розслідувань «Української правди»

Матвій Нікітін очолив новостворений відділ журналістських розслідувань «Української правди»

14 Травня 2015
3835

Матвій Нікітін очолив новостворений відділ журналістських розслідувань «Української правди»

3835
Матвій Нікітін очолив новостворений відділ журналістських розслідувань «Української правди»
Матвій Нікітін очолив новостворений відділ журналістських розслідувань «Української правди»

Колишній слідчий МВС і колишній журналіст газети «Коммерсантъ-Украина» Матвій Нікітін очолив новостворений відділ журналістських розслідувань інтернет-видання «Українська правда». Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердили сам пан Нікітін і головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик.

 

«Учора (13 травня. - ТК) ми із Севгіль потисли руки. Офіційне оформлення триває, але я вважаю, що вже приступив до роботи. "Українська правда" зараз перебуває в процесі створення відділу журналістських розслідувань. Поки що там є я, але днями буде оголошено конкурс на вакантну посаду мого напарника», - зазначив пан Нікітін.

 

«Дійсно, Матвій буде займатися журналістськими розслідуваннями. Він очолив відділ, що складатиметься з двох людей, він став його куратором. Зараз ми шукаємо ще одну людину. Вони будуть працювати в команді», - повідомила пані Мусаєва-Боровик.

 

Матвій Нікітін у 2004 році працював слідчим карного розшуку. У 2005 році пішов у журналістику. З 2005 по 2008 роки працював у газеті «Коммерсантъ-Украина», у тому числі протягом останнього року очолював відділ «Суспільство». Після цього залишив журналістику. Працював в апараті прем'єр-міністра в Кабінеті Міністрів, згодом був керівником аналітичного відділу 5-го каналу. Останні два роки займався польовою аналітикою за контрактами з міжнародними компаніями.

 

Зі слів пана Нікітіна, він вирішив повернутися в журналістику і запропонував «Українській правді» співпрацю, а вже видання зробило йому більш конкретну пропозицію.

 

«Матвій запропонував співпрацю, а в нас якраз з'явилася можливість - ми шукали людей для журналістських розслідувань. Матвій якраз хороший у цьому жанрі. А враховуючи його роботу слідчим, враховуючи його стиль, який я добре знаю, - це оптимальний кандидат. Думаю, що його повернення в журналістику буде помітним», - запевняє головний редактор «Української правди».

 

Матвій Нікітін вважає, що під час кризи люди мають займатися саме тим, чим можуть приносити користь суспільству, тому він знову стає журналістом. «Я розумію, що зараз потрібні журналісти. Досвід роботи в журналістиці в мене набагато більший, ніж у міліції, і я вважаю, що я кращий журналіст, ніж міліціонер. Тому я зробив такий вибір», - пояснив він, чому не повернувся в міліцію.

 

Зі слів пані Мусаєвої-Боровик, «Українська правда» хоче продовжити розвиток журналістських розслідувань - жанру, який в Україні однією з перших почала розвивати саме УП (авторами гучних розслідувань були Сергій Лещенко та Мустафа Найєм - нині народні депутати). Ключовою тематикою розслідувань буде антикорупційна. «Багато наших розслідувань вплинули на політичну ситуацію в країні, починаючи з розслідувань про сина Ющенка і закінчуючи розслідуваннями про Януковича, Клюєва. Оскільки корупція після майдану і всіх жертв нікуди не зникла, є потреба в антикорупційних розслідуваннях, яким ми й будемо присвячувати значну увагу», - пояснила головний редактор.

 

Для Матвія Нікітіна критеріями при доборі тем розслідувань будуть соціальний запит, актуальність і масштабність. «На мою особисту думку, якщо ми можемо вплинути на процеси, можемо чомусь протидіяти чи щось попередити - такими розслідуваннями треба займатися в першу чергу, аніж із метою когось покарати. Дійсно, з одного боку є гонитва за смаженими фактами, але з іншого боку в нас є певна місія», - каже журналіст.

 

Севгіль Мусаєва-Боровик розраховує, що перші журналістські розслідування Матвія Нікітіна та його майбутнього напарника по відділу будуть опубліковані вже наприкінці травня - на початку червня.

 

«Мені особисто цей жанр небайдужий, я його теж люблю і буду допомагати, чим можу. Я сподіваюся на результативність наших розслідувань, що виявлятиметься в кількості порушених кримінальних справ і відставок чиновників. Нині роль антикорупційних розслідувань величезна. Ми, журналісти, можемо серйозно впливати на процеси, чого не було при Януковичі, коли прокуратура на все закривала очі. А нині, наприклад, відставка Чеботаря (заступника міністра внутрішніх справ. - ТК) після інциденту з журналістами показує, що в нас є можливість впливати», - додала пані Мусаєва-Боровик.

 

Нагадаємо, у квітні «Українська правда» відкрила чотири вакансії: нічного редактора, репортера, аналітика і журналіста.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3835
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Надія Є.
3269 дн. тому
Ну, якщо цей чувак з коммерсу, то УП треба було б добре подумати. Бо товариші гавриш, юхименко та інші нічого крім заказухи там особливим не відзначились. А взагалі, УП реально просіла, тому й виникають ці ідеї з рослідуваннями. Але ж справа не у відділі, а в людях. А їх нема...
wevhuy
3270 дн. тому
=займався польовою аналітикою за контрактами з міжнародними компаніями= Польові дослідження з української анал... аналітики. Цікава робота... Таємнича. Безробітний був? Чи десь шпигував? Насправді ж: або називайте прямо оті "міжнародні компанії", або не треба нас дурити "красівими" словами. Тут справді невеличке розслідування потрібно: бо чувак приховує від нас кілька років свого життя. Чому? Як можна довіряти настільки "транспарентному" розслідувачу?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду