Міністр охорони здоров’я Квіташвілі погодився далі підтримувати Школу медичної журналістики НСЖУ

Міністр охорони здоров’я Квіташвілі погодився далі підтримувати Школу медичної журналістики НСЖУ

20 Квітня 2015
1645

Міністр охорони здоров’я Квіташвілі погодився далі підтримувати Школу медичної журналістики НСЖУ

1645
Міністр охорони здоров’я Квіташвілі погодився далі підтримувати Школу медичної журналістики НСЖУ
Міністр охорони здоров’я Квіташвілі погодився далі підтримувати Школу медичної журналістики НСЖУ

Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі підписав меморандум про взаємодію та співпрацю у проведенні освітньо-роз'яснювального соціального проекту для ЗМІ Школа медичної журналістики. Меморандум укладений між Національною спілкою журналістів України (НСЖУ), громадською спілкою «Міжнародний клуб лікарів і фармацевтів» і МОЗ України.

 

Олександр Квіташвілі зауважив, що підписання меморандуму є важливим кроком інформування населення та популяризації здорового способу життя.

 

Проект Школи медичної журналістики реалізовується з 2013 року. За словами керівника соціальних проектів громадської спілки «Міжнародний клуб лікарів і фармацевтів» Тетяни Савченко, протягом двох років близько 200 журналістів взяло участь у навчальних семінарах, кількість публікацій на медичну тематику збільшилась на 3000.

 

Перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко наголосив на важливості підвищення кваліфікації журналістів, що висвітлюють соціальні теми, та їх спілкуванні з фахівцями охорони здоров'я. «Професіоналізація матеріалів медіа на тему медицини і охорони здоров'я, доступ журналістів до важливої інформації від провідних лікарів України є пріоритетом організаторів Школи медичної журналістики», - зауважив керівник НСЖУ.

 

Меморандум було презентовано в ході зустрічі заступника міністра Ігоря Перегінця з журналістами провідних регіональних ЗМІ з Дніпропетровська, Черкас, Полтави, Луцька, Чернігова і Хмельницького.

 

Ігор Перегінець прокоментував підходи до медичної реформи та закликав журналістів бути партнерами у поширенні достовірної та актуальної інформації до громадян.

 

За його словами, робота журналістів - важлива складова комунікаційної стратегії, яку  розробив МОЗ спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров'я щодо профілактики захворювань.  «Охорона здоров'я - соціально важлива тема і соціально чутлива тема. Кожне сказане неуважно слово впливає на поведінку людини. Я не кажу про технічні терміни, я кажу про меседжі, які говорять про нездатність системи забезпечити те чи інше лікування. Чи неаргументовані звинувачення», - зазначив Ігор Перегінець.

 

Він навів приклад ажіотажу навколо вакцинації у 2008 році, коли після смерті юнака з Краматорська (Донецька область) українські медіа пов'язали цей випадок  саме зі щепленням від кору.

 

«Дуже гаряча тема - підхоплюється всіма. Звинувачуються МОЗ, виробники, всі звинувачуються. І це збігається з кризою в країні, коли немає коштів на закупівлю вакцин. Разом з ажіотажем це призводить до того, що в нас рівень імунізації впав до таких показників, яких в Європі не існувало ніколи. Нині у нас рівень імунізації 20-30%. А ніхто не може знати, скільки вагітних захворіло краснухою і втратили дітей. Скільки дітей захворіли дифтерією і померли, бо батьки побоялися їх імунізувати. Скільки новонароджених захворіли туберкульозом і померли до року. Цього суспільство не хоче знати - що воно піддалося на ефект паніки, яка через мас-медіа прийшла в суспільство. І таких прикладів може бути багато. Тому перед тим, як сказати якесь гостре слово про систему охорони здоров'я (хоч вона заслуговує, я визнаю це), ми повинні зважити, як це відіб'ється на пацієнтові. Якщо це завдасть шкоди, то варто подумати двічі, чи слід цей меседж давати», - наголосив заступник міністра.

 

Нагадаємо, темою останнього модулю Школи медичної журналістики стала «Онкогематологія: сучасні підходи до діагностики та лікування. Як зберегти життя?». Семінар пройшов 20 березня 2014 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1645
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду