Законопроект Матейченка про заборону критики влади є недемократичним та юридично неграмотним — ІМІ

Законопроект Матейченка про заборону критики влади є недемократичним та юридично неграмотним — ІМІ

2 Березня 2015
2748

Законопроект Матейченка про заборону критики влади є недемократичним та юридично неграмотним — ІМІ

2748
Законопроект Матейченка про заборону критики влади є недемократичним та юридично неграмотним — ІМІ
Законопроект Матейченка про заборону критики влади є недемократичним та юридично неграмотним — ІМІ

Законопроект нардепа фракції «Народний фронт» Костянтина Матейченка№2225, яким пропонується покарання за «дії, спрямовані на підрив авторитету органів влади», є недемократичним та юридично непридатний до застосування. Таку думку висловили експерти Інституту масової інформації (ІМІ).

 

Зокрема, на думку медіаюриста ІМІ Романа Головенка, даний законопроект не містить конкретних формулювань, які б дозволяли визначити, в чому полягає об'єктивна сторона пропонованого ним нового складу злочину.

 

«Згідно зі стандартами Європейського суду з прав людини, критика органів влади цілком природна для демократичного суспільства (крім деяких обмежень щодо критики суду й поліції), а природним наслідком критики почасти стає саме зменшення авторитету відповідних органів», - зазначає юрист.

 

Нагадаємо, Народний депутат, член фракції «Народний фронт» Костянтин Матейченко відкликав свій законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)», який 24 лютого зареєстрував у Верховній Раді. Нардеп вважає свій законопроект недосконалим тому, що в ньому є «неправильно виписана норма, яка може трактуватися двояко».

 

Законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)», який зареєстрував у Верховній Раді народний депутат Костянтин Матейченко («Народний Фронт»), пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею, що визначає й кваліфікує злочинність дій, спрямованих на підрив авторитету держави та її органів. Стаття 339-1, якою в законопроекті пропонується доповнити Кримінальний кодекс, передбачає покарання виправними роботами на строк до двох років або арештом до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар розкритикувала законопроект  свого одно партійця Костянтина Матейченка «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)» і заявила, що кримінальне покарання за будь-яку критику неприпустиме. Вона запевнила, що нардепа переконуватимуть «відкликати його законопроект, аби забрати норму про кримінальне покарання».

 

Юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко вважає цей законопроект популістським. Також він акцентує на необхідності впровадження нового регламенту подачі законопроектів, за яким законодавчі ініціативи надходили би не від одного, а від кількох народних депутатів. На думку медіаюриста, це допоможе відсіяти непотрібні законопроекти.

 

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов написав відкритого листа Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку щодо законодавчої ініціативи його партійного соратника, народного депутата Костянтина Майтеченка, який вніс на розгляд Верховної Ради законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)», що передбачає кримінальну відповідальність за критику держави, і закликав його переконати відкликати законопроект.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2748
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
3343 дн. тому
Який депутат-такий і закон.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду