Держава не робить зусиль для покарання винних у злочинах проти журналістів – заява НСЖУ і НМПУ

Держава не робить зусиль для покарання винних у злочинах проти журналістів – заява НСЖУ і НМПУ

21 Листопада 2014
3579
21 Листопада 2014
11:38

Держава не робить зусиль для покарання винних у злочинах проти журналістів – заява НСЖУ і НМПУ

3579
Держава не робить зусиль для покарання винних у злочинах проти журналістів – заява НСЖУ і НМПУ
Держава не робить зусиль для покарання винних у злочинах проти журналістів – заява НСЖУ і НМПУ

Сьогодні, 21 листопада, Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) виступили із спільною заявою до Всесвітнього дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів, який відзначається 23 листопада. Текст заяви отримала «Детектор медіа».

 

У заяві «Безкарність - загроза для журналістської професії» НСЖУ і НМПУ зазначають, що безкарність за злочини проти журналістів стала системним явищем в Україні, і констатують відсутність зусиль з боку держави у покаранні винних за такі  злочини.

 

«Торік представники українських медіа-організацій, Міжнародної та Європейської федерації журналістів провели в Києві марш проти безкарності, під час якого привернули увагу суспільства та влади до проблеми. Уже тоді проблема покарання винних у смертях та порушеннях прав журналістів стояла досить гостро. Але рік тому ще ніхто не думав, наскільки загрозливих масштабів вона набуде в Україні», - зазначають українські об'єднання журналістів.

 

Головною причиною причина безкарності у злочинах проти представників ЗМІ НСЖУ і НМПУ вважають насамперед відсутність політичної волі: «Різні відомства та представники різних гілок влади надають пояснення щодо відсутності покарань  винних, однак ми відмовляємося їх приймати. Адже бачимо: відсутність покарань зараз - це загроза для майбутнього нашої професії. Журналісти залишаються незахищеними, а їхні кривдники відчувають повну свободу дій».

 

НСЖУ і НМПУ закликали владу і правоохоронні органи вжити всіх необхідних заходів, аби винні у смертях і побиттях журналістів були визнані винними та понесли справедливу кару.

 

Далі «Детектор медіа» публікую заяву повністю:

 

«Безкарність - загроза для журналістської професії

 

(Заява Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України)

 

23 листопада медіа-спільнота відзначатиме Всесвітній день боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів. Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка звертають увагу на системність цього явища в Україні та відсутність зусиль з боку держави у покаранні винних за злочини проти журналістів.

 

Торік представники українських медіа-організацій, Міжнародної та Європейської федерації журналістів провели в Києві марш проти безкарності, під час якого привернули увагу суспільства та влади до проблеми. Уже тоді проблема покарання винних у смертях та порушеннях прав журналістів стояла досить гостро. Але рік тому ще ніхто не думав, наскільки загрозливих масштабів вона набуде в Україні.

 

Цьогоріч у світі, за даними МФЖ, загинуло вже понад 100 репортерів. Випадки смертей зафіксовані й в Україні. До всього, сотні наших колег зазнали фізичних знущань під час виконання своїх професійних обов'язків у Києві на Майдані та в регіонах, а також на Сході України.

 

Головна причина безкарності - це насамперед відсутність політичної волі. Різні відомства та представники різних гілок влади надають пояснення щодо відсутності покарань  винних, однак ми відмовляємося їх приймати. Адже бачимо: відсутність покарань зараз - це загроза для майбутнього нашої професії. Журналісти залишаються незахищеними, а їхні кривдники відчувають повну свободу дій.

 

Національна спілка журналістів та Незалежна медіа-профспілка вкотре закликають владу і правоохоронні органи вжити всіх необхідних заходів, аби винні у смертях і побиттях наших колег були визнані винними та понесли справедливу кару».

 

Нагадаємо, протягом року з початку Євромайдану, під час подій якого постраждали десятки українських та іноземних журналістів, до суду в Україні було доведено тільки справу про вбивство київського журналіста В'ячеслава Веремія, що сталося у ніч на 19 лютого.

 

У листопаді Кабінет міністрів України прийняв постанову про порядок ідентифікації працівників органів внутрішніх справ. Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий повідомив, що для співробітників української міліції будуть введені ідентифікаційні жетони. Таким чином журналісти зможуть упізнати нападників у погонах.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у січні Генеральна прокуратура України заявила, що побиті «беркутівцями» 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій у Києві 27 журналістів не можуть впізнати нападників за відсутності ідентифікації працівників міліції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3579
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду