Як Підалькіна в Нацраді уроки отримувала

7 Листопада 2005
999
7 Листопада 2005
15:25

Як Підалькіна в Нацраді уроки отримувала

999
„Ходімо, Зіно, до Нацради! Там зараз обговорюватимуть проблему ТРК „Україна”. Їй виносили попередження за невиконання ліцензії!” – мовила до Підалькіної її сердешна подруга.
Як Підалькіна в Нацраді уроки отримувала
Глипнула Зіна на сонце, на дерева осінні, на подругу Лесю, розкраяла собі серце, що так нестерпно прагнуло природи, і попленталася в Нацраду.

"Кворуму нема", – сказала пані з Нацради з питань телебачення і радіомовлення. „Кворуму нема”, - повторила за нею Леся... „А хто це такий?” – розкрила від подиву очі Зінуля. „Ги-ги-ги! Це необхідна для початку засідання кількість людей!” - зареготала Леся. Зіна подумала, що нове слово їй розуму навряд чи додасть і cкисла.

Початок Засідання

Розпочав його поважний чоловік з добрим лицем i вусами на ньому. „Це Віталій Шевченко, - мовила на вухо Підалькіній Леся. – Тато Андрія Шевченкa”...

Віталій Шевченко: „Продовжуємо роботу.... Пропонується розглянути 36-e питання порядку денного. По результату роботи ТРК Україна міста Донецьк відповідно до рішення, прийнятого 12 жовтня. Доповідач - заступник голови Hаціональної ради Ігор Курус.

Разом із промовцем біля диктофону Зіни тихо заговорила до свого сусіда якась пані (не зашепотіла, як зазвичай роблять учні на уроках, а саме тихо заговорила). Зінчин диктофон записав дві промови одночасно – одна потрібна, а інша теж потрібна, але не так. Оскільки пані виявилася вельми балакучою, то не усі слова Куруса, які мовилися для народу, потім чутно було на диктофоні.

Ігор Курус (вельми по-діловому): Дискусія з цього приводу зводилася до того, що ТРК Україна є загальнонаціональним мовником... У нас були претензії до ТРК Україна за перевищення часу рекламних блоків, які не відповідали закону України про рекламу. І щодо української мови… Промовець мовив про якісь незрозумілі Зіні технічні збої у нацрадівській комп’ютерній програмі... „Ну да!” – дуже чітко і незадоволено російською мовила у цей момент в диктофоні пані і продовжила торохтіти з колегою.

Підалькіна лише блимала навкруги. І таки вгледіла те, від чого щоки її зашарілись, а очі додолу опустились. Навпроти Зіни сидів пан. Не просто пан, а такий, що хоч з лиця воду пий. І не тільки з лиця. У красунчика були ще й накрохмалені сніжні манжети. Справжньою насолодою було їх споглядати. "Це Владислав Лясовский", – хитро мовила уважна Леся, певно, відчувши неспокій Зіни.


Ігор Курус (продовжуючи): Ми перевірили - і приймемо рішення. Керівництво компанії погодилося з зауваженнями. Кінопоказ перебільшено, але це можна обговорювати. Моніторинг було повторено з 15 по 21 жовтня... І показники... Більше 90% - української мови, а перевищення реклами має технічний характер. 19 секунд... Оголошено попередження ТРК Україна. І друге - взяти до відома та врахувати держзамовлення... Моніторинг компанії провести у грудні 2005 року.

Далі заговорив віце-президент ТРК „Україна”.

Володимир Манджосов
(звітуючи): Додатково ми робили наш внутрішній моніторинг за три тижні, а не за один, як це робила Національна pада. Ми доклали багато зусиль, щоб виправити ситуацію, яка виникла. І порушення ліцензійних умов ліквідували. Ми по всіх позиціях вийшли на ліцензійні умови, окрім позиції "культурологічні програми". І Компанія хотіла окремо переговорити про це... Щодо української мови, ми вийшли на показник 94, 8 % за 18 днів. Крім того, ТРК Україна приєдналася до Меморандуму, який підписали центральні канали з Національною радою. І я хочу запевнити всіх присутніх, що ми не будемо пасти задніх у виконанні положень Mеморандуму. Щодо порушень закону про рекламу, я пам’ятаю, що у попередніх моніторингах ТРК не значилася в злісних порушниках закону. І ми завжди підтримували думку, що обсяг реклами треба рахувати так: середня цифра в астрономічній годині, а не так, як інші канали – середня цифра мовлення на добу. Інші порушення – це справа технічних помилок. І я прошу підтримати голову Національної ради, котрий тиждень тому на брифінгу сказав, що для Ради головне - не покарання, а кінцевий результат...

Зінка уважно слухала промови, але остаточно на суті їхній зосередитися не могла. По-перше, їй здавалося, що вона знаходиться на якийсь театральній виставі, де, як у школі, на педагогічну нараду викликали злісного порушника-хулігана, з батьками якого вже було досягнуто згоди. Відчитували його швидше для проформи, щоб показати, не стільки для порушника, скільки для інших – хто насправді у домі хазяїн. По ледь усміхненому і дещо цинічному виразу обличчя пана віце-президента дівчина зробила висновок, що він заздалегідь знає про те, що в кутку на горосі йому стояти не доведеться, бо Нацрада йому пробачить усе. І не тільки йому, а й усій ТРК „Україна”.

По-друге, зосередитись на досить серйозних промовах урядовців дівчина не могла ще й тому, що уяву її вельми непокоїв той Лясовський, бо той весь час звабливим поглядом краяв серце Підалькіної, від чого та червоніла.


Владислав Лясовський (певно, вирішивши викинути колінце і надати засіданню певного пожвавлення): Коли минулого разу виступав президент вашої телекомпанії, він сказав, що запровадження української мови призведе до звільнення ста людей. Це відбулося?

Володимир Манджосов (винувато, немов школярик): Я повинен вам сказати, що це питання давно визріло, і всі розуміють, що його треба вирішувати. Ми побоювалися, що журналісти це сприймуть неоднозначно, але вони навпаки сказали, що це корисно, бо якщо вони володітимуть українською мовою, їхня цінність на телеринку збільшиться.

Владислав Лясовський: Я здивований цим, бо три тижні тому саме на вашому місці стояв пан президент ТРК „Україна” і казав протилежні речі - що неможливо змінити мовлення. Але за два тижні було зроблено те, чого неможливо було зробити за два роки. Поясніть, як це відбувається?

Володимир Манджосов (без ентузіазму, виправдовуючись): Мабуть, це насправді було можливо.

Владислав Лясовський (суворо, від чого в Підальіної тьохнуло серце): Тобто, можна сказати, що та інформація була некоректною.

Володимир Манджосов (холодно всміхнувшись): Я утримаюсь від коментарів.

Владислав Лясовський (прагнучи риторики): Існує думка, що з переходом на українську ваша аудиторія перейде на російські канали.

Володимир Манджосов (з нудьгою на обличчі, видно, що не прагнув дискусії - і йому починає набридати уся ця катавасія): Таких досліджень поки що немає. Але мені здається, що мешканцям Донбасу більше подобається отримувати інформацію про те, що відбувається в країні, від власних каналів, ніж від зарубіжних.

„5 балів!” – гримнула на вухо подрузі Підалькіна, оцінивши відповідь за п'ятибальною шкалою.

Юрій Плаксюк (вирішивши підтримати дискусію, розпочату колегою, серйозно): Ігор Федорович представив вашу організацію як загальнонаціональний канал. Ви, як член Національної ради попереднього скликання, як вважаєте – що треба робити, щоб ТРК „Україна” стала в ряд трьох інших загальнонаціональних телерадіорганізацій? Володимир Манджосов (знов без ентузіазму до дискусій): Краще працювати.

Юрій Плаксюк (не дуже задоволений відповіддю, а як цим можна було задовольнитися?): В принципі, це так... Та головне - це і мережа, і глядач ...

Володимир Манджосов (відчувши козир в кишені і підтверджуючи думки Підалькіної щодо вирішеності його долі): Тоді я відразу з проханням до Національної Ради допомогти нам із збільшенням мережі.

У залі засідань пронісся легкий смішок.

Ігор Курус (незадоволений поведінкою „школярика”): ...Ну, це взагалі... Ще за попереднє не проголосували, а ви вже хочете збільшувати мережу!

Далі надали слово члену правління, котрий засвідчив, що ТРК покращила свою роботу, тобто, зробила великий крок тощо.

Віталій Шевченко (підсумовуючи): До обговорення підійдемо...

Віктор Понеділко (сидячи спиною до Зіни): Я дивуюся мудрості Національної pади... Минулого разу ми прийняли рішення про попередження... Сьогодні ми з вами переконалися, що помилки - це гріх керівника компанії... Я погоджуюсь взяти за основу положення про персональну відповідальність керівника компанії. Ми бачимо, як важливо мати кваліфіковане керівництво, яке хоче працювати в рамках українського законодавства...

Хтось (Зінка не зрозуміла, кому належать слова): Про необхідність закону і співпрацю з Національною радою. ТРК Україна за 18 днів змінила мовлення. Це мусить бути прецедентом і для інших компаній. Прикладом. Ми бачимо, що це пусті слова, коли якась радіокомпанія каже, що не може працювати в правовому полі. І треба підтримати бажання компанії відповідати ліцензії, бо важко працювати з неконтрольованими компаніями.

Віталій Шевченко: Я завжди підводив рішення під логіку – коли є порушення, то мусить бути його констатація... І коли порушення залишається без реагування, незрозуміло, для чого ми цю роботу проводимо. За час моєї роботи в Нацраді було два випадки, коли телерадіокомпанії показувала поліпшені результати. Зараз ми маємо чергового національного мовника, який бере на себе підвищені зобов’язання. А ще позитивом є те, що „Україна” стала восьмим членом Індустріального телекомітету. І тут по усіх пунктах і пропозиціях було проголосовано, і Нацрада висунула зобов’язання ТРК „Україні” протягом місяця повністю привести ефір до того результату, якого вимагає ліцензія. Пан Манджосов, ледь почувши це, схопився радісно, кинув Нацраді „Дякую” - і втік. „Але це аванс!” – кинула йому балакуча пані, та Зіна не була певна, що віце-президент її почув.

Читайте також:

ТРК «Україна» відтепер у складі ІТК

Нацрада вирішила не виносити попередження ТРК „Україна”

Нацрада задоволена тим, як ТРК „Україна” виправляє порушення

Віталій Шевченко: „Президент говорив, що Нацрада має жорсткіше ставитися до порушників”

Чи отримає ТРК „Україна” попередження?

Меморандум між телеканалами і Нацрадою: однакові правила гри для всіх

Нацрада винесла попередження "Радіокомпанії „ГАЛА" та перенесла питання щодо перевірки цієї радіокомпанії та телерадіокомпанії "Україна"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
999
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду