«Зробіть мені селфі»

23 Червня 2017
1600
23 Червня 2017
10:03

«Зробіть мені селфі»

1600
«Зробіть мені селфі»

«Я намалюю твій автопортрет», - так казали в нас у школі, класі в четвертому — п'ятому, коли малювали якусь пику й підписували її: «Свєта» або «Вадик». Це вже згодом більшість із нас усвідомила, що автопортрет можна намалювати лише свій, через те він і «авто»; в меншості, що залишилася, слово «портрет» та похідні від нього просто вийшли з лексикону через те, що позначувані цими словами об'єкти ніяк не перетиналися з їхнім життям. Проблему «як ми говоримо» в такий спосіб було повністю розв'язано.

Тоді майже неможливо було передбачити, що настануть часи повного дежа-вю, тільки вже у виконанні дорослих дядьків і тіток, і не у приватній, а в публічній комунікаційній сфері.

«Дівчата попросили перехожого зробити їхнє селфі», «Вона позувала, а подруга знімала на телефон її селфі» - подібні висловлювання зустрічаються у медійних текстах надто часто, щоб бути випадковими обмовками. А «ютуб» переповнений роликами про «селфі», де оприлюднені знімки, названі селфі, явно робив хтось, кого в кадрі немає. Називати селфі будь-які портретні знімки, тим паче зроблені на телефон, - це вже стало помітною тенденцією. Або портретні знімки, нашвидкуруч зроблені для увічнення перебування в якомусь місці чи в якійсь ситуації.

Тож і варто нагадати: слово «селфі» - це транскрипція англійського «selfіе», де корінь «self» означає «сам», «себе». Фотоавтопортрет — от що таке, власне кажучи, є селфі. Не можна «зробити твоє селфі», не можна попросити когось іншого «зробити мені селфі». Селфі — це фотознімок, зроблений кимось серед присутніх на ньому. В іншому разі це — не селфі, це — просто знімок.

Інше слово, що почало нерідко зустрічатися в солідних журналістських текстах, - «фотки». Словники позначають його як просторічне. Й особисто я звик до того, що це слово вживали люди невисокого освітнього рівня — ті, для яких слово «фотографії» було занадто складним і довгим. І досі переконаний: називати фотографії фотками — це те саме, що мерседес мерином, а гривні — рубасами. Слово з лексикону того самого соціального прошарку.

Якщо ж комусь видається, що у слові «фотографія» многабукафф, то існують коротші, але цілком «респектабельні» слова: знімки, кадри, картинки — зрештою, фото. І не варто, щоби солідні й респектабельні ЗМІ заповнювала мовна стилістика підворітні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду