Сергій Каплін — секретна зброя телеканалу «Інтер»

31 Січня 2017
3817
31 Січня 2017
15:49

Сергій Каплін — секретна зброя телеканалу «Інтер»

3817
Симбіоз між політиком, журналістами та неадекватністю.
Сергій Каплін — секретна зброя телеканалу «Інтер»

Сергію Капліну 37 років, і він уже вдруге став народним депутатом. У VII скликанні політик входив до фракції «Удар» Віталія Кличка, нині ж він є членом Блоку Петра Порошенка. Обидва рази пан Каплін проходив у Раду мажоритарником, детальніше про методи його агітації можна подивитися тут. Але його політичний шлях почався дещо раніше: у 2007–2010 роках він бувпомічником Наталії Королевської та радником Анатолія Кінаха.

У 2015 році політик створив уже власну «Партію простих людей», що тепер називається «Соціал-демократичною». Саме лідером цієї сили Сергія Капліна постійно титрують на «Інтері», хоча для цього, здавалося б, немає підстав. По-перше, на місцевих виборах у 2015 році вона отримала лише 0,93 % голосів, та, наприклад, другу найменшу фракцію у Полтавській міській раді, рідному місті Капліна. По-друге, для загальнонаціонального телеканалу ця посада взагалі не мала би нічого означати, адже Сергій Каплін у першу чергу — депутат Верховної Ради й член коаліції (яку намагався покинути, але лишився). Ця, здавалося б, невеличка умовність, — титр, видає все ставлення «Інтера» до Сергія Капліна. Він приходить на телеканал не як член провладної партії, а як персона, яку разом із його особистою політичною силою можна використати. Заради інтересів власників телеканалу — Дмитра Фірташа та Сергія Льовочкіна.

І використовують Капліна добре й часто. У щотижневому моніторингу новин ГО «Детектор медіа» Сергій Каплін уже вдруге поспіль стає лідером тижня за кількістю згадок. Лише за період із 16 по 21 січня його можна було побачити у вечірніх новинах на «Інтері» сім разів. Себто частіше, ніж по разу на день. Головні ж інструменти, які використовує сам Сергій Каплін, щоби бути корисним власникам телеканалу «Інтер» — це епатаж, популізм та агресія. Вкладаючи в кожен свій коментар ці три складових і пам’ятаючи про депутатську недоторканність, через яку його не можна притягнути до відповідальності за наклеп, політик продукує на «Інтері» все нові й нові перли. Він прямо називає міністрів «суками», незасуджених людей — «убивцями», а політичні сили — такими, що готують «державний переворот». Телеканал «Інтер» же спокійно пропускає це в ефір, часто навіть не монтуючи. Так, у черговому сюжеті каналу з критикою Сергія Пашинського, що тривав п’ять хвилин, 5 січня можна було спостерігати двохвилинний телефонний коментар Сергія Капліна. Взагалі ж із коментарями Капліна на «Інтері» не надто стараються, раніше вони хоча б записували їх на мітингах чи у Верховній Раді, нині ж практично всі появи політика — це його телефонні записи чи пости у Facebook.

Усі вони на «Інтері» стосуються «Народного фронту». Телеканал має трирічну історію протистояння з цією партією і в цьому теж сходиться з Капліним. Вінподав до Верховної Ради 103 закони, сім із яких стосуються розслідування «злочинів фронтовиків» — Яценюка, Авакова, Пашинського. Цікавий факт, що зі 103 його законів ухвалених теж лише сім. Тож появи політика в «Подробностях» виконують одразу дві функції — піару самого Капліна та чорного піару «Народного фронту». На відміну від журналістів, депутат Верховної Ради може сказати з екрана практично що завгодно, чим у «Подробностях» активно послуговуються. Ось лише невеличка добірка заяв Сергія Капліна, що прозвучали на телеканалі «Інтер»:

«Партия “Народный фронт” осуществила давеча переворот. Они полностью контролируют и шантажируют президента, премьера, правительство и парламент»;

«І я хочу нагадати Арсенію Петровичу Яценюку, Турчинову, Пашинському і Авакову — “Народний фронт”, мабуть, означає фронт полювання на людей, на простих пересічних громадян»;

«Аваков раздает боевое оружие, тем самым объединяя вокруг себя, консолидируя определенные силы, с целью во-первых защиты от отставки, второе, я не исключаю, что в будущем захвата власти»;

«Если не будет изгнан Аваков... будет гражданская война. Люди встанут бороться против этих подонков»;

«...2017 рік покажеться квіточками у порівнянні з 1917 роком»;

«Киевская область сегодня дрожит каждую ночь в ожидании преступников. Этот подонок, эта сука довела до предела ситуацию в этой стране. Он должен быть отставлен! Я извиняюсь за свои эмоции, но, если завтра война… Кто будет защищать моих детей? Его детей? Аваков? Его нужно гнать!»;

«Я, как всегда, прямо скажу: Аваков — убийца. На его совести десятки тысяч людей, которые погибли на Донбассе. Сотни ребят из полиции, которые погибли после так называемого начала реформы в украинской полиции»;

«Если сейчас после рюкзаков, коррупции, крышевания казино, проституции, наркоты, чем занимается сегодня реформированная полиция по всей стране, мы не завершим это расследования — это будет жирная точка в существовании нашей страны».

Окремо хочеться розглянути еволюцію «намірів» Сергія Пашинського, який напередодні Нового року прострелив ногу жителю Васильківщини. Отже, за словами Сергія Капліна:

3 січня — «Сьогодні ця людина точно винна, на мою думку і думку експертів, у тому, що відбулося у переддень Нового року»;

5 січня — «Пашинський, майже вбивши людину, покалічивши батька двох дітей...»;

9 січня — «Коли цей народний депутат, який полює на людей...»;

17 січня — «Пашинський намагався вбити просту звичайну людину, батька двох дітей».

І після всього цього 18 січня на «Інтері» передають заяву Сергія Капліна про те, що«Народний фронт» замовив проти нього інформаційну кампанію на «десятках інтернет-сайтів»! Він подає до суду, щоби партія спростувала інформацію, що Каплін «підтримує якусь там позицію з приводу повернення Криму чи неповернення Криму Росії». О іронія.

Заяви Капліна тенденційні і, як видно вище на прикладі з Пашинським, із часом лише гіпертрофуються, набуваючи абсурдних форм. Справжні журналісти не запрошували б такого гостя після жодної зі згаданих фраз, — на «Інтері» його «запрошують» щодня. Заяви Капліна ніколи нічим не доводяться, він просто розкидається звинуваченнями. Справжні журналісти перебили би гостя після будь-якої з цих фраз і запитали би: «Де ваші докази?». Заяви Капліна навіть в інтерв’ю майже ніколи не перебивають і майже ніколи не монтують у записаному форматі. Ба більше, якщо їх поміняти місцями у випусках, то ви не помітите різниці, адже здебільшого вони ідентичні: Аваков і зброя, Пашинський і зброя, «Народний фронт» і корупція. Справжні журналісти ніколи б не подавали однотипних, позбавлених новин заяв. І головне — Сергію Капліну на «Інтері» ніколи не ставлять справжніх запитань. Певно, в будь-кого, хто знайомий із його творчістю, виникає питання: «Чому він критикує “Народний фронт”, будучи з ними в одній коаліції?». Чи, наприклад, чому обурюється тим, що «Народний фронт» буцімто контролює уряд, якщо сам казав, що «буде боротися, аби контролювати уряд»? Чи як це він у 19 років став радником голови Держкомітету України з питань розвитку підприємництва та регуляторної політики? Справжні журналісти запитали би.

Загалом, чи несе «Інтер» відповідальність за все, що каже в його ефірі Сергій Каплін? Нам це бачиться в тому ж ключі, що й питання «Хто вбиває: зброя чи той, хто натискає на гачок?» Ми розуміємо, що «Подробности» навряд чи стануть показувати Сергія Капліна менше і що його коментарі навряд чи стануть ближчими до реальності. Маємо лише прохання: шановні журналісти, монтуйте хоча би телефонні коментарі, залишаючи в них тільки суть, адже комусь це доводиться переслуховувати.

Детальніше про найсвіжіші заяви політика ви можете прочитати в публікації «Каплін із дьогтем для “Народного фронту”. Моніторинг теленовин за 16–21 січня 2017 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3817
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду