detector.media
13.10.2014 15:19
Представник Держкомтелерадіо закликав ОБСЄ зреагувати на дії російських журналістів в Україні
Представник Держкомтелерадіо закликав ОБСЄ  зреагувати на дії російських журналістів в Україні

Директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Богдан Червак закликає ОБСЄ та інші європейські установи відреагувати на факти участі російських журналістів у злочинах разом з терористами на сході України. Про це йдеться у його листі до представника ОБСЄ з питань свободи медіа Дуні Міятович.

 

Богдан Червак зазначив, що звернутися з цим відкритим листом змушує «ситуація з загостренням активної фази інформаційної агресії Російської Федерації проти України».

 

«Вже понад сім місяців моя країна відбиває не лише збройний напад російсько-терористичних агресорів, а й змушена протидіяти підступній, брехливій і злочинній російській пропаганді...Сьогодні Кремль нарощує інформаційний вплив на власне населення, Україну і світову спільноту, переконуючи їх, що такої держави, як Україна, не існує або вона тимчасова, що українці - це не окремий народ, а лише частина так званого «русского міра» і що РФ не причетна до кривавої бойні, яка триває на українському Донбасі», - написав він.

 

Пан Червак підкреслив, що з метою забезпечення інформаційної безпеки держави Національна рада України з питань телебачення ініціювала заборону окремих російських державних телеканали.

 

Це рішення, як зазначає представник Держкомтелерадіо, зустріло різну реакцію в Європі. «Відключення телеканалів - не стандарти Європи, але іншої можливості протистояти відвертому і безкарному розпалюванню міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі, закликам до війни, посяганням на територіальну цілісність України у нас не було.», - заявляє Богдан Червак.

 

Представник Держкомтелерадіо також зазначає у листі, що «російські журналісти, не ховаючись, особисто беруть участь у скоєнні терористичних актів на сході України».

 

Як зазначає пан Червак, журналісти з РФ «неодноразово і цілком обґрунтовано підозрювались у збиранні для терористів та російських окупантів інформації про розташування, чисельність та озброєння українських військ, у корегуванні вогню».

Богдан Червак нагадав про загиблого фотокореспондента РІА «Новости» Андрія Стеніна. На думку пана Червака, Андрій Стенін «добровільно займався фото- та відеофіксацією злочинів проти людяності - катувань і вбивств українських військовослужбовців терористами. У цьому можна легко переконатися, переглядаючи його репортажі».

 

Також пан Червак згадав інцидент з затриманням журналістів телеканалу LifeNews Олега Сидякіна та Марата Сайченка, які перевозили своїм автомобілем зенітно-ракетний комплекс, «аналогічний тому, з якого збивалися українські гелікоптери та літаки».

 

«Вершиною цинізму з боку пропагандистської машини РФ стала демонстрація російським «Первым каналом» у прямому ефірі сюжету репортера С. Зеніна з обстрілом терористами «ДНР» донецького аеропорту з приміщень, у яких проживають мирні люди. На совісті таких «журналістів» - кров і смерть мирних людей та бійців української армії, які захищають рідну землю від агресора», - написав пан Червак.

 

Директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України стурбований відсутністю реакції європейських інституцій на такі випадки. «Така позиція, а точніше її відсутність лише заохочують представників російських ЗМІ до подальшої безпосередньої участі у військових злочинах проти українського народу. Відбувається дискредитація професії журналіста, підривається довіра до неї. Переконаний, шановна пані Дуня Міятович, що Ви особисто, а також Рада Європи та ОБСЄ докладете належних зусиль для припинення протиправної діяльності російських ЗМІ. Це, з одного боку, сприятиме якнайшвидшому встановленню миру на нашій землі, а з другого - подальшому утвердженню європейських стандартів у сфері ЗМІ і свободи», - написав пан Червак.

 

Пан Червак підкреслив також, що не без участі  європейських інституцій, зокрема  Ради Європи і ОБСЄ, «в Україні здійснюються кардинальні реформи у сфері ЗМІ, які дозволять нашій державі стати по-справжньому європейською, демократичною країною, в якій свобода слова та інформації є однією з основних цивілізаційних цінностей». Зокрема результатом таких дій Богдан Червак називає ухвалення Закону про суспільне телерадіомовлення.

 

Нагадаємо,  26 вересня представники українських і російських журналістських  організацій на зустрічі в Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович у Відні (Австрія)  ухвалили   спільну заяву із вимогою розслідування загибелі на сході України співробітників іноземних ЗМІ та звільнення захоплених в полон українських журналістів.

 

25 вересня Дуня Міятович обговорила з членами Нацради з питань телебачення і радіомовлення заборону трансляції низки російських телеканалів і в'їзду на територію держави деяким російським журналістам, що поширюють неправдиву інформацію, а також створення суспільного мовлення.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY