detector.media
19.05.2014 11:05
Волинського журналіста Сергія Шаповала звільнили з полону сепаратистів
Волинського журналіста Сергія Шаповала звільнили з полону сепаратистів

У неділю, 18 травня, журналіста видання «ВолиньPost» Сергія Шаповала визволили з полону донецьких сепаратистів у Донецьку, наразі він - у Києві. Про це повідомляє «ВолиньPost» з посиланням на пана Шаповала.

 

За словами журналіста, усі три тижні свого полону він перебував у Донецьку: його тримали у кімнаті в приміщенні Донецької облдержадміністрації. Сергій Шаповал повідомив також, що його катували та допитували.

 

Звільнений з полону медійник додав, що в полоні його тримали активісти організації «Народне ополчення Донбасу». «Мені вдалося визволитися завдяки втручанню деяких політиків. Мене літаком доправили з Донецька до Києва», - повідомив Сергій Шаповал.

 

Деталі своїх донецьких пригод Сергій Шаповал обіцяв розповісти невдовзі, відразу після прибуття до Луцька.

 

Нагадаємо, 26 квітня зник зв`язок із журналістом «ВолиньPost» Сергієм Шаповалом, який висвітлював ситуацію в м.Харкові, а після цього повідомив друзям, що вирушив до Слов`янська (Донецька обл.). Починаючи з 15-ї години, він не відповідав на телефонні дзвінки дружини. Близько 21-ї телефонний зв`язок увірвався з ним взагалі.

 

27 квітня рідні та колеги Сергія Шаповала в Києві та Луцьку звернулися із заявами до міліції про зникнення журналіста. У той же день він вийшов на короткий зв'язок і повідомив, що знаходиться у Слов'янську та не може звідти виїхати.

 

УМВС України у Волинській області розпочало кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) за фактом зникнення журналіста. Припускається, що Сергія Шаповала можуть утримувати в полоні за статтю про свавілля у Слов'янську.

 

Після цього журналіст виходив кілька разів на зв'язок з рідними.

 

Згодом сестра журналіста Катерина Шаповал з власних неофіційних джерел дізналася, а також це встановила міліція, що Сергій Шаповал перебуває в підвалі СБУ у Слов'янську, куди його примусово вивезли в середу, 30 квітня, з Донецька, де його утримували до цього, хоча він говорив одразу, що перебуває у Слов'янську.

 

4 травня Сергій Шаповал повідомив рідним, що зможе виїхати з Донбасу тільки після 11 травня, на яке сепаратисти призначили псевдореферендум. 10 травня Сергій Шаповал телефонував своїй дружині і повідомив лише, що 11 травня протягом дня поїде з Донецька. Додому він так і не приїхав, на зв'язок більше не виходив. 

 

Нагадаємо, досі немає інформації про звільнення інших зниклих на Донбасі журналістів - київської журналістки та активістки Ірми Крат, яку захопили в полон у Слов'янську 20 квітня, і маріупольського журналіста Миколи Рябченка, який зник 6 травня в районі райцентру Мангуш (Донецька обл.).

 

Нагадаємо, що 9 травня сепаратисти звільнили з полону в Слов'янську позаштатного кореспондента західноукраїнського телеканалу ZIK Юрія Лелявського. 12 травня журналіст повернувся до Львова.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY