detector.media
11.04.2014 14:50
У Росії засудили відмови російським журналістам у в’їзді до України
У Росії засудили відмови російським журналістам у в’їзді до України

Комісія Громадської палати РФ з підтримки ЗМІ висловила стурбованість у зв'язку з порушеннями прав і свобод російських журналістів, що працюють в Україні, і протест проти будь-яких дій, спрямованих на обмеження свободи ЗМІ. Про це повідомляє РІА «Новости» з посиланням на заяву комісії.

 

«Медіаспільнота, громадські організації Росії неодноразово звертали увагу влади і політичних діячів України на наявні в цій частині серйозні проблеми, а також зверталися з вимогою забезпечити можливість для журналістів усіх країн безперешкодно виконувати свій професійний обов'язок. Однак українська влада продовжують вживати дії, спрямовані на обмеження свободи інформації та свободи слова: мало місце припинення трансляції російськомовних каналів телебачення, на журналістів чинився тиск, а останнім часом низці російських журналістів, що представляють РІА "Новости", телеканали "Россия" , Russia Today, РЕН ТВ, НТВ, видавничий дім "Коммерсантъ", "Російська газета", російське відділення Forbes, просто відмовили у в'їзді в Україну», - йдеться в заяві.

 

У комісії вважають українська влада має негайно вжити заходів, щоб забезпечити дотримання міжнародних норм у сфері прав людини та виконання своїх міжнародних зобов'язань, прийнятих на державному рівні. «Комісія висловлює рішучий протест проти будь-яких дій, спрямованих на обмеження свободи інформації та свободи слова», - йдеться в заяві.

 

Нагадаємо, останнім часом почастішали випадки відмов у в'їзді до України російських журналістів. Українські прикордонники це пояснюють тим, що російські журналісти не можуть підтвердити мету візиту або надають неправдиву інформацію щодо мети і місця перебування в Україні. Зокрема за останній час сталися три випадки депортації журналістів телеканалу РЕН ТВ з України, журналістам російського каналу НТВ заборонили в'їзд до України терміном на три роки, до України також не пустили журналістів з російської газети «Коммерсантъ». 7 квітня з потяга зняли двох кореспондентів російського Forbes, а також не пустили до України оператора відеоагенції Ruptly, що входить до складу RussiaToday. 8 квітня до України не пустили двох журналістів РІА «Новости». 9 квітня з потяга зняли журналістів російської газети «Коммерсантъ», зокрема Андрія Колесникова.

 

Комітет захисту журналістів виступив із заявою, у якій закликав українську владу здійснити необхідні заходи для того, аби всі журналісти, іноземні та місцеві, мали змогу вільно та безперешкодно повідомляти про події, що розгортаються в Україні.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Reuters

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY