detector.media
24.12.2013 14:21
Адвокати Гарагуца і Панаса вважають закон про непереслідування євромайданівців недосконалим
Адвокати Гарагуца і Панаса вважають закон про непереслідування євромайданівців недосконалим

Адвокати Оксана Тимченко і Тетяна Козаченко, які захищають у судах права дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца та львівського фотокореспондента Олега Панаса відповідно, вважають підписаний президентом Віктором Януковичем Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» недосконалим. По це адвокати повідомили «Детектор медіа» у коментарях.

 

Оксана Тимченко і Тетяна Козаченко нарікають, що на даний час важко передбачити механізм реалізації даного закону.

 

«Ми сподівались, що приймуть такий закон, і я не можу сказати, що прийнятий закон поганий. Я була б рада будь-якому документу, який звільняв би людей від адміністративної та кримінальної відповідальності через ці події. Але цей закон такий малесенький та куций, що механізм його реалізації на даний час я не можу передбачити. Крім того прийнятий закон та порядок його виконання державними установами  також залишається відкритим питанням», - сказала пані Козаченко.

 

Пані Тимченко припускає, що на відміну від Києва, у регіонах можуть виникнути проблеми із застосуванням закону.

 

«Після того, як цей законопроект був проголосований Верховною Радою, і здійснювались всі кроки для його підписання, у країні продовжувалось переслідування євромайданівців, що само собою суперечило законопроекту.  Зокрема, відомо про факти вручення повідомлення  про підозру учасникам євромайдану в Івану-Франківську вже після голосування цього законопроекту у парламенті. Тому у мене виникають сумніви, як буде діяти цей закон на місцях», - заявила адвокат.

 

Як додала пані Козаченко, у неї є дуже багато зауважень по затриманню Олега Панаса правоохоронцями, і вона планує подати позов до суду про його незаконне затримання. «Крім цього у мене є питання щодо затримання Олега Панаса, яке було настільки зухвалим та незаконним, що я хочу подати позов про незаконне затримання людини», - сказала Тетяна Козаченко.

 

Також адвокат додала, що під час затримання пана Панаса у нього вилучили мобільні телефони та електронні носії - чотири картки з фотоматеріалами. Наразі вилучені речі досі знаходяться у прокуратурі.

 

«Відповідно до закону, вилучені речі мають повернути тоді, коли вирок суду вступить у силу.  Олег Панас вже відбув своє покарання - сплатив штраф, але процесуально є 30 днів на оскарження з боку прокуратури. Тому вирок вступить у дію через місяць. Тільки після цього ми можемо говорити про повернення вилучених речей», - підсумувала адвокат Олега Панаса.

 

Що ж стосується Валерія Гарагуца, то його адвокат впевнена, що кримінальне провадження щодо нього буде закрите.

 

«Пану Гарагуцу було оголошено про підозру з приводу подій, які мали місце 1 грудня на Банковій. Загалом дане провадження має бути закрите, коли підписаний закон набере чинності,  оскільки всі відповідні кримінальні провадження підлягають закриттю»,  - сказала Оксана Тимченко.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 23 грудня Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

 

Нагадаємо, серед громадян, затриманих за участь у масових протестах у Києві 1 грудня, були дніпропетровський журналіст Валерій Гарагуц, львівський фотограф Олег Панас та журналіст «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзя.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY