detector.media
31.10.2013 14:54
1 листопада – презентація альманаху «Відкритий доступ» у Донецьку за участі дипломатів країн ЄC
1 листопада – презентація альманаху «Відкритий доступ» у Донецьку за участі дипломатів країн ЄC

1 листопада відбудеться презентація й обговорення документального альманаху «Відкритий доступ» у Донецьку.

 

Місце збору глядачів - біля пам'ятника Тарасу Шевченку (на розі вул. Артема і бульвару Шевченка). Місце показу не анонсується з причин безпеки.

 

Час збору о 18:00 і перший сеанс, о 20:30 - другий сеанс.

 

У дискусії візьмуть участь журналістка, активістка руху «Стоп цензурі!» Наталка Соколенко, громадський діяч ГО «Центр UA» Олег Рибачук, учасники руху «Чесно» Тетяна Пеклун і Вадим Гудима, заступник голови Місії Посольства Великої Британії в Україні Мартін Дей, генеральний консул ФРН у Донецьку Детлеф Вольтер.

 

Подія на Facebook.

 

Фільм-альманах складається з 5 новел: «Межигір'я», «Афганець», «Школа», «Дім з химерами», «У кутку».

 

Події, зображені в альманасі, розгортаються після вступу в дію Закону України «Про доступ до публічної інформації». За ухвалення закону впродовж кількох років боролися громадські організації, журналісти й експерти.

 

«Відкритий доступ» - це хроніки становлення громадянського суспільства, але також історії з життя самих героїв. Вони живуть у різних регіонах України, їхні цінності та переконання різняться, вони не знайомі одне з одним, єдине, що їх об'єднує - активна громадянська позиція.

 

Світова прем'єра альманаху відбулась в березні 2013 року на Міжнародному фестивалі з прав людини Docudays UA в Києві. Новелу «У кутку» Дмитра Тяжлова відібрано до програми міжнародного фестивалю у Лейпцигу і номіновано на спеціальний приз Filmpreis Leipziger Ring, яким нагороджують найкращий документальний фільм, присвячений темі демократії.

 

Упродовж року «Відкритий доступ» було показано в понад 20-ти містах України: Вінниці, Донецьку, Житомирі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Ізюмі, Києві, Миколаєві, Одесі, Львові та Львівської області, Полтаві, Тернополі, Севастополі, Сімферополі, Кременчуці, Умані, Броварах, Феодосії, Харкові, Черкасах, Чернівцях, Рівному, Трускавці, Дрогобичі, Cумах, а також у столиці ФРН Берліні.

 

В деяких містах невідомі перешкоджали показам. 27 вересня було зірвано показ у Києві. За фактом колективного хуліганства громадян у столичному кінотеатрі «Кінопанорама» під час показу альманаху «Відкритий доступ» порушено кримінальні провадження.

 

Аналогічна ситуація відбулася 25 вересня, коли під час показу альманаху «Відкритий доступ» у Черкасах у приміщенні зникло світло. Проте коли організатори підключили генератор і продовжили захід, до будівлі приїхали представники МВС, пожежники та сапери, які заявили, що у приміщенні закладена вибухівка.

 

На показі альманаху у Донецьку і Севастополі відімкнули світло. У Сімферополі під двері приміщення, в якому відбувався показ альманаху, у кинули димову шашку, і глядачів евакуювали. У Миколаєві показ альманаху намагалися зірвати двічі, зокрема працівники МНС заборонили проведення заходу через нібито несправний електрощит. Зірвати показ намагалися і в Одесі.

 

У Броварах місцева влада перешкоджала показу фільму, запровадивши ремонтні роботи у парку та заборонивши проводити захід «з метою збереження громадського спокою». Перед показом у Берліні, активістку, яка прямувала на захід затримали для додаткового митного контролю в аеропорту Бориспіль та без дозволу скопіювали альманах з її персонального диску, чим порушили її право на приватність.

 

У Трускавці перед початком показу в будівлі вимкнули світло, а після того, як організатори підключились до зовнішнішнього носія електроенергії, надійшов анонімний дзвінок про мінування зали. В Сумах організаторам показу було відмовлено в приміщені, а потім їх звинуватили в нападі на офіс місцевого осередку Партії регіонів.

 

Фільм створено за ініціативи ГО «Центр UA» (партнерство «Новий Громадянин»).

 

Більш детальна інформація за посиланням: http://vidkrytyi-dostup.com/

 

Контакти: alisa.ruban@gmail.com, 050 302 94 35, 067 622 71 12https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY