detector.media
21.01.2013 17:18
Журналістка «Аргументів тижня – Крим» не порушувала законодавство - юрист НМПУ

Медіа-юрист НМПУ Ігор Ворон стверджує, що текст кримської журналістки Анни Андрієвської «Общежитие как пристанище для крымских VIPов. История Павла Бурлакова», опублікований у виданні «Аргументи тижня - Крим» 1 листопада  2012 року, не містить будь-яких порушень інформаційного законодавства. Про це повідомляє сайт Незалежної медіа-профспілки (НМПУ), на якому також надрукований юридичний коментар з цього приводу з аргументацією спеціаліста.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», публікація стала підставою для кримінального провадження, відкритого за заявою першого віце-прем'єра Криму Павла Бурлакова щодо розповсюдження виданням «Аргументи тижня - Крим» конфіденційної інформації про його особу.

 

Медіа-юрист НМПУ Ігор Ворон зазначає, що право журналіста на інформацію у даному випадку засноване на фундаментальних правових нормах - статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статті 34 Конституції України. Тож Анна Андрієвська, збираючи, використовуючи та поширюючи інформацію у своїй статті, діяла в рамках закону.

 

Судова практика Європейського Суду з прав людини містить відповідь, яким чином юридично вирішити проблему зіткнення двох прав: право фізичної особи (Павла Бурлакова) на захист своїх персональних даних та право журналістки Анни Андрієвської на вільне використання інформації для досягнення своїх завдань та інтересів з метою належного повного та всебічного інформування громадськості. Юрист нагадує, що і Конвенція, і рішення Євросуду є невід'ємною частиною національного законодавства України.

 

«Євросуд завжди займає таку позицію, що політик повинен бути більш відкритий для суспільства, так як він сам, коли "йде в політику", добровільно погоджується на прояв більш пильної уваги до його особистості, способу життя і його діям в будь-яких їх проявах», - зазначає Ігор Ворон.

 

На думку юриста НМПУ, оцінку правомірності дій журналістки треба давати з огляду на кінцеву мету публікації у виданні «Аргументы недели - Крым» - привернути увагу громадськості до важливої ​​суспільно-політичної теми дотримання законодавства з боку політика вищого рангу, зобов'язаного в силу свого суспільного становища і політичної ваги демонструвати неухильне дотримання букви і духу закону.

 

«Оцінюючи статтю в цілому, слід зробити однозначний і об'єктивний висновок про те, що метою журналіста в даній статті було не розкриття персональних дій приватної особи Павла Бурлакова, а залучення уваги до деяких дій політика Павла Бурлакова, що займає одну з найвищих посад в автономії, які пов'язані з рішенням цією посадовою особою своїх житлових проблем і які не в повній мірі укладаються в усталену практику забезпечення житлом та реєстрацією місця проживання чиновників в АРК. А цей висновок, з урахуванням судової практики, вказує на правомірне використання журналістом своїх прав, спрямованих на максимально повне і неупереджене інформування громадськості про що мають місце проблеми в житті місцевої громади», - вказує Ігор Ворон.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», перший віце-прем'єр-міністр Криму Павло Бурлаков подав у листопаді минулого року скаргу до прокуратури за фактом розголошення його особистих даних.  Підставою для скарги чиновника стала опублікована виданням «Аргументи тижня - Крим» стаття «Общежитие как пристанище для крымских VIPов. История Павла Бурлакова», у якій йшлося про прописку чиновника.

 

За заявою Павла Бурлакова розпочато кримінальне провадження за ст.182 ККУ, головного редактора видання Заіра Акадирова і журналістку Анну Андрієвську повістками було викликано на допит у міліції. Пізніше перший віце-прем'єр заявив, що хоче отримати вибачення від журналістів. Редакція вважає відкриття кримінального провадження здійсненням тиску на видання.

 

 «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY