detector.media
26.10.2010 14:50
Андрій Шевченко: Президент не може зареєструвати законопроект про суспільне мовлення, поки Рада не розгляне депутатський

Учора, 25 жовтня, був останній день реєстрації альтернативних до проекту № 7241 законопроектів про суспільне мовлення, однак президент Віктор Янукович так і не вніс до Верховної Ради свій проект. Відповідно до регламенту, тепер альтернативний законопроект не можна зареєструвати, поки не буде розглянутим у залі законопроект № 7241, внесений народними депутатами Андрієм Шевченком, Владиславом Каськівом і Євгеном Сусловим. Про це сказав у коментарі ТК голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко.

 

«Ми чули, що були раніше заяви від президента про те, що він збирався зареєструвати такий альтернативний законопроект. Але цього не сталося, - сказав пан Шевченко. - Тому для нашого комітету це означає, що ми беремося до роботи, будемо розглядати законопроект № 7241 і вносити його в зал». Якщо він буде прийнятий за основу, то його доопрацьовуватимуть до другого читання. У разі його відхилення «процес буде починатися з початку».

 

Андрій Шевченко сприймає відмову президента від реєстрації альтернативного законопроекту про суспільне мовлення як жест на підтримку законопроекту № 7241: «З політичної точки зору я трактую ситуацію так: думаю, що президент побачив наш законопроект і вирішив, що немає сенсу вносити альтернативний законопроект. Ми будемо розраховувати, що оскільки президент не вніс свого законопроекту, то він буде підтримувати наш. Я насправді готовий все робити, щоб суспільне мовлення відбулося в Україні, як спільна справи влади і опозиції».

 

Також Андрій Шевченко повідомив, що велися переговори з офісом представника ОБСЄ з питань свободи слова Дуньї Міятович, а також представниками Ради Європи та Європарламенту про здійснення міжнародної експертизи законопроекту. Оскільки альтернативних проектів до Верховної Ради не внесено, до міжнародних інстанцій Андрій Шевченко надсилатиме проект № 7241.

 

За словами голови комітету, наразі від президента на тему суспільного мовлення був представлений лише один документ - Концепція створення громадського телебачення від Громадської гуманітарної ради при президентові України. Пан Шевченко також згадав текст проекту «Про Національну громадську телерадіокомпанію України», оприлюднений на сайті наукового журналу «Освіта регіону: політологія, психологія, комунікації», однак для нього є незрозумілим статус цього документу: «У нас немає жодних підтверджень, які би прояснили статус цього документа: чи це документ від президента, чи Гуманітарної ради, чи особисто від пана Бебика, чи це просто чорновий варіант». Нагадаємо, що розробники проекту зазначили, що в його основу поклали Концепцію створення громадського телебачення, та запропонували надсилати пропозиції та зауваження до проекту.

 

Також Андрій Шевченко не побачив у цьому тексті врахування всіх претензій, які висловлювалися до концепції, зокрема, до механізму фінансування та формування наглядової ради. «Мене потішили креативні рішення пов'язані з національним медіаоркестром та медіауніверситетом. Я думаю, що тут треба зрозуміти, чи йдеться про систему суспільного мовлення, чи йдеться про те, щоб пороздавати якісь призи людям, які зараз наближені до Адміністрації президента», - сказав він.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY