detector.media
Світлана Остапа
26.10.2010 09:03
Іван Адамчук: «Даю вам слово честі, Порошенко про це навіть не знав»
Іван Адамчук: «Даю вам слово честі, Порошенко про це навіть не знав»
Генеральний директор 5-го каналу вважає, що «Новий час» вичерпався, хоча з «Вечором на П’ятому» трохи поспішили; стверджує, що джинси на каналі немає; розповідає про майбутнє розділення НБМ та «Експрес-інформу» й шоу Анни Безулик.

«5 канал - це явище», - коротко й містко охарактеризував унікальний статус «каналу чесних новин» на українському телеринку Олександр Черненко. Особливе місце, яке 5-й посідає в українському медіапросторі, зумовлює й особливу вимогливість до нього. Тож, коли на каналі почали коїтись суперечливі й не зовсім зрозумілі речі, у пресі відкрито заговорили про те, що власник 5-го Петро Порошенко вирішив піддатись тискові влади. З сітки мовлення зникли політичні ток-шоу, а в новинах, згідно з моніторингом «Детектор медіа», різко побільшало матеріалів із ознаками порушень професійних стандартів. Були й інші тривожні симптоми.

 

Особливо активними стали ці розмови після того, як за два тижні до виборів гостру аналітичну програму «Новий час», де можна було побачити експертів і почути полеміку на актуальні політичні теми, замінили розважальним «Вечором на П'ятому» із двомовним веденням. Низка обурених публікацій та лавина дзвінків телеглядачів змусила Петра Порошенка вийти в ефір і пояснити дії керівництва каналу «правом на креатив».

 

На прохання «Детектор медіа» роз'яснити причини змін в ефірі генеральний директор 5-го Іван Адамчук погодився з радістю. Він продемонстрував кореспондентові ТК орендований павільйон, який планують відремонтувати й обладнати до кінця листопада, коли на 5-му планують старт нового сезону. Поки що приміщення виглядає не надто привабливо, але Іван Адамчук запевняє: за місяць тут зніматиметься ток-шоу Анни Безулик.

 

- Пане Іване, чи справді триває реорганізація мовлення 5-го каналу? Обох його складових - «Експрес» та НБМ? Якщо так, то в якому напрямі?

- Ми готові розділитися, але зараз це практично нереально. Оскільки справа наразі в суді, говорити про реорганізацію і розподіл на два канали я не хотів би. Ми подали касацію. До кінця не зрозуміло, що буде з нашими частотами, тому говорити про те, що ми у найближчій перспективі роз'єднаємося, поки що не на часі. Таке завдання стояло і стоїть перед нами. Ми змінили концепцію «Експрес-інформу» для того, щоб розділитися. Якщо пам'ятаєте, нас до цього раніше дуже активно, починаючи з 2008 року, спонукала сама Національна рада.

 

 

- Чи ставить акціонер завдання привести мовлення у відповідність до останніх змін у ліцензії, які було внесено вами, коли ви сподівалися отримати додаткові частоти для розділення каналів (щоб один залишити інформаційним, а інший - зробити пізнавально-розважальним)? Не отримавши додаткових частот, акціонер вирішив відмовитися від розвитку інформаційного каналу? Чи буде канал «жовтішати»?

- Канал апріорі не може бути «жовтим». Ми задекларували, що залишаємося інформаційним каналом, і днями це підтвердив Петро Порошенко. В останні дні з'явилося дуже багато різних чуток навколо 5-го. Це, мабуть, пов'язано зі зміною вечірнього ефіру: зник «Новий час» і з'явився «Вечір на П'ятому».

 

- «Новий час» закрили, чи програма повернеться в ефір?

- Я думаю, що проект себе пережив. Він не став проектом - досягненням останніх років каналу, він став проектом - досягненням обмеженого кола певних політиків, експертів і політтехнологів. Тому ми свідомо прийняли це рішення.

 

- Чи давала редакційна рада каналу згоду на заміну «Нового часу»?

- Ні, це рішення було прийнято правлінням. Ми прекрасно розуміємо, що наш глядач хоче бачити канал інформаційним, і він його таким бачитиме. Я розумію, що канал має свою аудиторію, яка, мабуть, не звикла до легкого стилю ведення і до інформації, яка не дуже «грузить». Можливо, ми трохи поспішили. Якби ми це зробили на початку нового сезону, не було б такого шквалу дзвінків і купи запитань.

 

Журналісти 5-го каналу щомиті в роботі 

 

- Чи пов'язане таке рішення з політичним тиском? А також тиском Нацради?

- Абсолютно. Порошенко про це навіть не знав, я даю вам слово честі, він побачив це в ефірі. Він сказав: «Ви маєте право самі приймати рішення».

 

- Коли вийде в ефір програма Анни Безулик? Хто її вироблятиме? Що за формат? Яка назва?

- Це наш власний продукт. Наразі Анна Безулик є штатним працівником 5-го каналу, і група, яка працюватиме над програмою, - наші штатні працівники. Про назву я не готовий сказати, тому що ведуться переговори про використання бренду. Наскільки мені відомо, «Українська медійна група» готова нам передати цей бренд. Поки що робоча назва залишається «"Я так думаю" з Анною Безулик».

 

- Програма справді буде щоденною?

- Такий варіант обговорюється. Я не виключаю, але сказати, що так буде стовідсотково, я не можу.

 

Тут за місяць має бути студія ток-шоу Анни Безулик 

 

- А ви встигнете зробити програму до 29 листопада?

- Ми взагалі планували запустити її на початку листопада. Але оскільки це пов'язано з будівництвом павільйону і закупкою обладнання, справа дещо затягнулася. Поки що прозвучала дата 29 листопада. 25 жовтня стане відомо, хто займатиметься дизайном програми (пакет заставок і декорації).

 

- Які проекти вестиме Роман Чайка? Чому зняли з ефіру «5 копійок»?

- Роман готує свій тижневий проект, назви ще немає. Це не буде «5 копійок». Її закрили через фінансові причини.

 

- Які завдання ставить нині акціонер?

- Ми отримали інвестиції, щоб якісно змінити обличчя каналу. Канал самодостатній. Хоча останні кілька місяців - найважчі у фінансовому плані. Склалася якась дивна ситуація на ринку: влітку був невеликий підйом, а восени хоча й прогнозували підйом - знову падіння приблизно на 18-20 відсотків.

 

- Чи всі менеджери каналу згодні з тим, що на ньому відбувається?

- У нас всі згодні, інакше бути не може. Є структура, і вона працює. Якщо в структурі кожен почне тягнути ковдру на себе, то канал не буде працювати.

 

- Як реагує аудиторія на зміни?

- Я вже казав, сотні дзвінків. Для того, щоби проаналізувати і порівняти рейтинги, має пройти не день і не тиждень.

 

- Ви справді плануєте взяти генеральним продюсером Дарку Чепак, а Володимиру Мжельському запропонувати посаду шеф-редактора новин?

- Ми запропонували їй посаду директора творчо-виробничого центру. Переговори тривають. Мжельський наразі є шеф-редактором каналу. Але оскільки ми запускаємо велику кількість проектів, то хочемо заповнити вакантну посаду шеф-редактора новин. Це буде людина, яка допомагатиме Володимиру Мжельському. Ми запропонували стати шеф-редактором новин Петру Стебницькому, але він наразі згоди ще не дав.

 

- Чи залишиться 5-й інформаційним каналом із тим же обсягом інформаційного мовлення, що й сьогодні?

- Звісно. Нічого не зміниться, більше того: обсяг інформаційного мовлення зростає.

 

 

- Нам відомо, що вашій аудиторії здебільшого не сподобалося таке нововведення на 5-му, як двомовне ведення. Чия це ініціатива і яка її мета?

- Звісно, що не сподобалося, бо 5 канал взагалі асоціюється з усім національним. Ми хотіли спробувати, протестувати і визначити, якою буде реакція. Можливо, ми зробимо цей проект одномовним, все в наших руках.

 

- Згідно з результатами моніторингу «Детектор медіа» за вересень, на 5-му каналі відчутно побільшало випадків замовчування інформації про різноманітні акції протесту різних політичних сил і окремих груп населення. Чому 5-й замовчує інформацію?

- Саме з цього я й хотів почати нашу розмову. Вашої методики я не аналізував, але хотів би зрозуміти, як це виглядає насправді. Якщо підняти моніторинг із початку року до квітня, то видно, що про замовні матеріали чи замовчування інформації на нашому каналі не йшлося. Протягом квітня 5 канал не моніторився з технічних причин. А з травня пішов вал негативної інформації. Я не можу зрозуміти, тільки здогадуюся, з якої причини це було зроблено. Тому не хочу говорити, наскільки моніторинг відповідає дійсності. Ви що думаєте, що в один день усе змінилося на 5-му каналі? У нас нічого не змінилося. На 5-му каналі немає замовних матеріалів, на 5-му каналі новини ніколи не продавалися, не продаються і продаватися не будуть. Це об'єктивна правда. Можливо, це робиться спеціально, щоб нас підставити? Ми навіть готові запросити до нас Ігоря Куляса, щоб він провів тренінг для журналістів та редакторів.

 

Я не хочу, щоб оприлюднювалася необ'єктивна інформація, бо за це потім чіпляються і використовують у власних цілях і політики, й експерти, і кажуть, що Порошенко здав чи продав канал.

 

- Також, згідно з результатами моніторингу ТК, у вересні 5-й канал дуже часто подавав «замовні матеріали в унісон із трійкою каналів, які вже не перший місяць демонструють "узгоджену редакційну політику", однаково висвітлюючи ключові теми, пов'язані з діями влади або з кримінальними переслідуваннями опозиції (тобто з Першим каналом, ICTV й "Інтером")». Вам не здається, що ваші новини стають схожими на новини перелічених каналів?

- Ні, мені так не здається. Колись розсилалися темники, а тепер? Це мало би якось виглядати. Чи є якісь заслані люди, які стежать і спеціально підмонтовують матеріали? Якщо було засідання уряду і виступив Азаров, то що - нам цю інформацію проігнорувати?

 

- Чи продовжить 5 канал боротьбу за частоти із січневого конкурсу?

- Так, подано, як я вже сказав, касацію. Звісно, ми будемо боротися, поки не відстоїмо свою позицію. Тому що ми отримали ліцензію. Можна погодитися чи ні з рішенням ТСК Богословської, але одна сказана фраза не на користь ТСК. Богословська сказала: «5 канал незаконно отримав ліцензію». Так от, 5 канал законно брав участь у конкурсі, став переможцем, оплатив вартість ліцензії, переплативши півмільйона гривень. За цьогорічною методикою розрахунку ми мали заплатити 50 тисяч гривень. А ми сплатили 500 тисяч і отримали ліцензію за рішенням Національної ради. Тому ми боротимемося до кінця.

 

- Чому 5 канал, щойно Нацрада оголосила про готовність провести повторний конкурс, зголосився висвітлювати цей конкурс в ефірі та брати в ньому участь? Нацрада дала якісь гарантії того, що 5-му знову дістануться його частоти?

- Хто може дати гарантії? Тоді я свідомо пішов на цей крок. Я про це говорю з 2001 року, бо з того часу ми подавалися на всі конкурси. Наша мета залишається з 2002-го року незмінною - розбудувати обидві мережі. 2002 року «Експрес» було проліцензовано на 48-й канал у м. Києві, а від НБМ забрали 42-й канал, і тоді було закладено роз'єднання двох каналів.

 

 

- Чому так незлагоджено відбувається переоформлення ліцензій 5-го каналу? Зокрема цікавить переоформлення супутникової ліцензії «Експрес-інформу», яке відбулося через півроку після зміни формату в ефірних ліцензіях. Які такі «об'єктивні причини», про які сказав у Нацраді представник компанії, завадили переоформитися одразу?

- Перша об'єктивна причина полягає в тому, що Нацрада довгий час не працювала. Ми заявки на переоформлення подали давно. Ефірне мовлення ми переоформили, НБМ-івське також, залишилося тільки супутникове «Експресу». За великим рахунком, це технічне питання.

 

- Нацрада оголосила, що буде перевіряти й оголошувати попередження, якщо не побачить змін в ефірі, як це передбачено новою програмною концепцією, тобто не побачить другого «5-го каналу». Ви можете точно сказати Нацраді і глядачеві, коли нам чекати появи другого «5-го»?

- Колись вони його побачать, звісно, як і всі. Я не думаю, що хтось зацікавлений у тому, щоб побачити його передчасно.

 

- Як буде називатися другий 5 канал? Які програми будуть у його ефірі, що за фільми?

- За концепцією він інформаційно-просвітницький. Там мають бути і просвітницькі, й інформаційні програми. Переважно це фільмопоказ, старі радянські фільми. Тобто це легкий канал (не екшн, не бойовик) з концепцією, яка налаштовує людей на позитив. Його назва - 5 канал. У нас де-юре НБМ зареєстрований як 5-й, а «Експрес» - як 5-й канал чесних новин. Нині «Телерадіокомпанія «Експрес-інформ»  бренд «5 канал чесних новин» і «Перший український інформаційний», який також зареєстровано за «Експрес-інформом», передали НБМу. Ми переоформили в патентному відділі документи, і ми володіємо цією торговою маркою, тому що НБМ є інформаційним каналом.

 

- Чому для створення другого «5-го каналу» було обрано саме мережу «Експрес-інформу», а інформаційному 5-му каналові залишили мережу НБМ, яка об'єктивно є гіршою за «Експрес-інформ»?

- Я би не сказав, що вона об'єктивно гірша. Ми робили розрахунки і маємо маркетингові дані, що мережа НБМ при роз'єднанні за наявності тих частот, які ми отримали, мала би бути 84%, а «Експресу» - 86,4%, тобто розрив невеликий. Ми далі працюватимемо над створенням мережі, бо розвивається супутникове, цифрове, кабельне мовлення. Проблем у тому, щоб запустити цифрове мовлення - немає, це штучна проблема.

 

Інколи на свій рідний канал навідується народний депутат Юрій Стець 

 

- Наскільки розвинена у 5-го каналу мережа регіональних партнерів? Як ви ставитеся до нової політики Нацради щодо ретрансляції (вони називають це «прихованою суборендою» та хочуть викорінювати)? Скільки покриття втратить 5 канал, якщо позбудеться регіональних партнерів?

- У нас регіональних партнерів практично немає. Є буквально кілька компаній у Ковелі, Нововолинську, Трускавці (і ще в одному маленькому селі), але це наші афілійовані структури.

 

- «Експрес-інформ» є провайдером експериментальної багатоканальної цифрової мережі на 43-му ТВК у Києві. Чи буде компанія претендувати на те, щоби стати провайдером загальнонаціональних цифрових мультиплексів і яких саме (першого, другого, третього)? Чи подавала вже такі заявки до Нацради?

- Ні. Ми не подавали заявок на провайдера, оскільки вважаємо, що це абсолютно нерозумно. Якщо будь-яка ефірна компанія думає, що може розвинути мережу цифрового телебачення, це нереально. Єдина компанія, яка на сьогодні може бути оператором - це Концерн РРТ. Інших аналогів в Україні не існує. І в найближчій перспективі не буде. Бо це мережа веж. А в нас, крім РРТ, ніхто не володіє такою мережею.

 

- Чим завершилася справа із зерном? Що відбувається зі справами, порушеними Держмитслужбою?

- Все нормально :). Я не готовий сказати, чи закрито кримінальну справу, але це абсолютно чиста справа. Тут, можливо, спрацював фактор 5-го каналу - не більше й не менше.

 

- Які ще види діяльності, крім торгівлі зерном, передбачено статутом НБМ та «Експрес-інформу»?

- Все що завгодно. Тут і ліс, і вода, і земля... Все, що можна передбачити статутом і законодавством. У нас - як і в усіх компаніях. (Першим власником попередника НБМ - групи компаній «Ніко» -  був Іван Ніколайчук; у 1996 році компанія була зареєстрована, як «Ніко броадкастінг медіа», - ТК).

 

 

- Хто з наступного року продаватиме рекламу 5-го?

- Ми співпрацюємо зі «Сферою TV», але ексклюзивної угоди на продаж рекламного часу в нас немає, ми її продаємо самі. В нас хороші партнерські стосунки зі «Сферою», але поки що я не бачу об'єктивних причин, щоб ми продалися якомусь сейлз-хаусу. Вони не зможуть забезпечити ті необхідні доходи компанії, які забезпечать якість нашого продукту.

 

- Чи зросли надходження від реклами 2010 року?

- Зважаючи на сплески і спади, я зможу про це сказати не раніше листопада.

 

- Чи вже створили журналісти свою компанію, яка стане акціонером 5-го?

- Створено компанію «5-й канал ТВ», керівник якої - Володимир Мжельський. Це фактично наш ньюзрум. Це компанія, яка виробляє інформаційний продукт для каналу. Юристи доопрацьовують це питання.

 

- Чи справді «Газпром» хоче купити 5 канал?

- Для мене це новина. Охочих було багато і внутрішніх, і зовнішніх. Але про «Газпром» узагалі ніколи не чув. Петро Олексійович заявив і колективу, і менеджменту, що 5-й канал продавати не буде.

 

Фото Руслана Новосьола

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY