detector.media
21.05.2010 11:28
Мустафа Найєм: Ніяких поступок владі й редакторам у принципових питаннях
Мустафа Найєм: Ніяких поступок владі й редакторам у принципових питаннях
«Детектор медіа» інформує про перебіг дискусії «Медіадіагноз 2010»: щойно прозвучали виступи Віталія Портникова, Святослава Цеголка, Мустафи Найєма.

У Києво-Могилянській академії триває зустріч представників медіагалузі, присвячена боротьбі з цензурою в Україні.

 

Виступили Андрій Куликов, Сергій Андрушко, Віталій Гайдукевич, Наталя Лигачова. Щойно прозвучали виступи Віталія Портникова, Святослава Цеголка, Мустафи Найєма.

 

На думку головного редактора ТВі Віталія Портникова, найбільша загроза медіа - монополізація телевізійної галузі. Окрім цього, він радить журналістам не апелювати до власників у боротьбі з владою. «Треба чітко повідомляти про факти заборони інформації», - звернувся він до колег під час дискусії «Медіадіагноз 2010: вірус цензури».

 

Водночас Святослав Цеголко з 5-го каналу вважає, що тележурналістам слід розробити єдиний редакційний статут для всіх телеканалів, у якому викласти базові принципи роботи, взявши за приклад статути  CNN і Бі-бі-сі. «Пропоную всі редакції телеканалів змусити підписати цей редакційний статут», - сказав він.

 

Також він закликав відновити дієву роботу медіапрофспілки для захисту журналістів від імовірних звільнень.

 

Тим часом шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова зачитала відповідь Рината Ахметова на запрошення до дискусії (на зустріч були запрошені власники найбільших телеканалів, однак відповідь дав лише пан Ахметов). Його прес-служба повідомила, що через щільний графік він не зможе бути присутнім. Але позиція Ахметова відносно цінності свободи слова та невтручання топ-менеджменту в роботу ЗМІ непохитна та неодноразово озвучена.

 

Журналіст «Української правди» і хронікер «Шустер live» Мустафа Найєм відзначив, що за попередньої влади ситуації зі свободою слова була не кращою. «Те, що відбувалося на телеканалах чотири місяці тому, було набагато жорсткішим: були "чорні списки", заборонені теми, але про це ніхто не говорив», - сказав він.

 

На думку Мустафи Найєма, не варто звинувачувати в цензурі саму лише владу. «Проблема в нас. Треба розуміти, що ми - окремо від них (влада). І якщо ми йдемо на поступки владі, на поступки редакторам і керівництву в принципових питаннях - це теж підтримка цензури», - зазначив він.

 

Зустріч представників медіагалузі, присвячена боротьбі з цензурою в Україні проходить у цей час у приміщенні Києво-Могилянської академії. На зустрічі відбувається обговорення проблем інформаційного простору України (дискусія «Медіадіагноз: вірус цензури»), заяв журналістів «1+1», СТБ та інших, які заявили про цензуру та тиск,  а також заплановане проведення установчих зборів Громадського руху «Стоп цензурі!»

 

У залі близько 200 учасників. Серед присутніх Вахтанг Кіпіані, Віталій Гайдукевич, Віталій Портніков, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Соня Кошкіна, Святослав Цеголко, Юлія Банкова, Сергій Андрушко, Наталка Соколенко, Жан Новосельцев, Тарас Петрів, Ілона Довгань, Андрій Куликов, Діана Дуцик, Єгор Соболєв та багато інших.

 

Під час зустрічі заплановано оприлюднення вимог журналістів на захист свободи слова до влади та медіавласників, а також створення координаційного органу громадського Руху «Стоп цензурі!».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY