detector.media
Валерія Буняк
14.04.2024 15:31
Інститут нацпамʼяті закликав уточнити висновки про належність Булгакова до символів російської імперської політики
Інститут нацпамʼяті закликав уточнити висновки про належність Булгакова до символів російської імперської політики
В УІНП наголосили, що визнання чи невизнання об’єктів, повʼязаних із письменником, символікою російської імперської політики не є «забороною Булгакова». Громадськість закликали розділяти питання уславлення в публічному просторі та доступу до результатів творчої діяльності.

Український інститут національної памʼяті закликав експертну комісію ще раз проаналізувати обʼєкти, повʼязані з письменником Михайлом Булгаковим, на належність до символів російської імперської політики. Про це повідомили в УІНП.

«Визнання чи невизнання об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених Михайлу Булгакову, символікою російської імперської політики не є "забороною Булгакова", як вже встигли інтерпретувати висновок комісії деякі медіа, а також російська пропаганда. Українське законодавство не забороняє книги, п’єси письменника, музейні експозиції, дослідження», — звертають увагу в Інституті.

Тому висновок комісії стосовно Булгакова не є настановою до закриття Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві.

Водночас Інститут зауважує, що якщо підтвердиться зневажливе ставлення письменника до українського державотворення, ідеї незалежної української республіки, виразні симпатії до російської шовіністичної політики, порушать питання щодо недоречності подальшої нормалізації його постаті в публічному просторі.

Громадськість закликали розділяти питання уславлення в публічному просторі та доступу до результатів творчої діяльності.

Нагадаємо, 3 квітня Український інститут національної пам’яті (УІНП) опублікував експертний висновок, у якому вказано, що пам’ятники, назви юридичних осіб, географічні та інші об’єкти, пов’язані з Михайлом Булгаковим, слід розцінювати як такі, що містять символіку імперської політики Росії, а подальше перебування в публічному просторі встановлених на честь письменника пам’ятників — як пропаганду такої політики.

У коментарі до висновку експерти УІНП зазначають, що російський та радянський письменник Михайло Булгаков був «затятим українофобом» та «імперцем за світоглядом».

Київський Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова назвав висновок УІНП щодо письменника ненауковим та маніпулятивним. У Музеї вважають, що висновок змішує аргументацію та оцінні судження, містить фактологічні помилки, а його автори не мають відповідної компетенції.

Читайте також:

Фото: УІНП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY