detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
13.04.2024 12:45
ЦПД: У соцмережах поширюють фейк про нібито плани Зеленського втекти з України в травні
ЦПД: У соцмережах поширюють фейк про нібито плани Зеленського втекти з України в травні
Як зауважили в Центрі протидії дезінформації, автори фейку посилаються на нібито матеріал американського видання Politico, проте на їхньому сайті немає публікації з таким заголовком і змістом.

Російські пропагандисти поширюють дезінформацію про нібито плани президента України Володимира Зеленського втекти з України в травні під час офіційного візиту до Лондона. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації (ЦПД).

Фейковий відеоролик шириться, зокрема, у соцмережі TikTok. Автори фейку посилаються на нібито матеріал американського видання Politico, однак на їхньому сайті немає публікації з таким заголовком і змістом.

Керівник департаменту медіаграмотності ЦПД Іван Сличко зазначив, що росіяни продовжують спроби дискредитувати військово-політичне керівництво України за допомогою ботоферм. Він закликав не вестися на ворожі провокації. 

Нагадаємо, нещодавно в телеграм-каналах та інших соцмережах поширили відео, створене нібито під брендингом телеканалу «1+1 Україна», в якому йдеться про «запуск» спецпроєкту «Сполучені Штати зради». Медіагрупа «1+1 медіа» вважає, що кремлівські ботоферми розповсюджують фейкове відео в межах кампанії, метою якої є зрив підтримки українських Сил оборони з боку США.

Раніше  Центр протидії дезінформації виявив мережу з 24 вебсайтів із загальною назвою «Pravda», які Росія створила для поширення своєї пропаганди в країнах Європи. Сайти і телеграм-канали, що входять до цієї мережі, публікують дискредитаційні, маніпулятивні та фейкові матеріали щодо подій, які будь-яким чином стосуються України, зокрема російсько-української війни. 

Фото: пресслужба Президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY