detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
07.04.2024 19:57
В Одесі розпочинається виробництво ігрового фільму про Олександра Довженка
В Одесі розпочинається виробництво ігрового фільму про Олександра Довженка
Біографічна драма «Режисер» тривалістю в 100 хвилин розповідатиме, зокрема, про одеський період творчості видатного українського кінематографіста й письменника.

В Одесі розпочинаються зйомки художнього фільму, присвяченого видатному українському кінорежисеру Олександру Довженку. Про старт кінопроєкту «Режисер» повідомляє Одеська кіностудія.

Зазначається, що розпочатий кінопроєкт — «один з наймасштабніших в Україні».

Біографічна драма тривалістю в 100 хвилин розповідатиме, зокрема, про одеський період творчості Олександра Довженка.

«Це місто, яке оговталось від Першої світової та Громадянської війн, яке живе і процвітає: НЕП, джаз, бокс, література, надзвичайна кухня, море... Епоха романтиків, письменників і молодого кіно. Кіно — це пристрасть одеситів. Наш фільм розповідає про те, як карикатурист і літератор-початківець Сашко Довженко робить перші кроки у кіно, як він стає професійним режисером», — ідеться в повідомленні кіностудії.

Вже у перші роки своєї діяльності на Одеській кінофабриці (1926–1929) Довженко здобув всесвітню відомість і став кінокласиком, пишуть одеські студійці, які додають, що зйомки фільму «Режисер» є досить символічними, оскільки у 2024 році виповнюється 130 років з Дня народження Олександра Довженка.

У байопіку про легендарного кіноноватора предстануть постаті Юрія Яновського, Амбросія Бучми, Павла Нечеси, Іди Пензо, Якова Лівшиця, Юрія Тютюнника, Петра Чардиніна, Мухсіна-Бея Ертугрула, Миколи Козловського та багатьох інших.

«Автори фільму втілюють суто одеську історію. Ми створюємо абсолютно український фільм, що занурює глядача в атмосферу сторічної давнини, яка має паралелі із сьогоденням», — зазначається в повідомленні.

Фільм створюється за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Режисер-постановник картини — Костянтин Коновалов, який у співавторстві з відомим кінознавцем Сергієм Тримбачем створив сценарій майбутньої стрічки. Оператор-постановник — Володимир Гуєвський, а генеральним продюсером став голова правління Одеської кіностудії  Андрій Осіпов.

Нагадаємо, що у червні 2023 року внаслідок російської ракетної атаки по Одесі зазнала пошкоджень Одеська кіностудія. Її приміщення опинилось на відстані близько кілометра від епіцентру вибуху. В результаті вибуховою хвилею було пошкоджено центральний вхід адміністративної будівлі, а також деякі інші будівлі. Ніхто з працівників підприємства не постраждав.

«Кіностудія є всесвітнім культурним надбанням. Це важливе місце не лише для українців, а й для світової культури в цілому, адже саме тут понад сто років тому зародився національний кінематограф. …Ворожі ракети вражають мирне населення, приватні будівлі, пам'ятки культури. Це є черговим свідченням антицивілізаційних намірів путінської російської федерації», — наголошувалось у повідомленні на сторінці Одеської кіностудії.

Фото: Одеська кіностудія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY